RafalFafi Opublikowano 29 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Witam, na pietrze żeby bez celowo nie ogrzewać całej klatki schodowej jakieś 15 lat Ojciec zlecił zamontowanie takich drzwi przesuwnych.Za drzwiami odrazu po odsunięciu są schody na strych oraz na parter. Ogólnie drzwi zatrzymują dość dużo ciepła lecz są dość cienki mają 2 cm grubości i chyba są robione z jakiejś sklejki ciężko określić. Niestety sadze że mimo wszystko są dość cienkie i sporo ciepła przez nie ucieka. Może forumowicze pomogą jakoś zmniejszyć ich przepuszczalność ciepła. Myślałem żeby kupić i przykleić do nich styropian lub płyte xps ale nie wiem czy do dobry pomysł.
szakallo Opublikowano 29 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Jak ocieplisz od strony zimnej ma to sens i będzie działać takie rozwiązanie jest tylko jeden problem, ocieplisz tylko jedną połówkę bo inaczej nie otworzysz drzwi bo jedna płyta jest blisko drugiej.
marwol Opublikowano 29 Stycznia 2019 #3 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Od strony zimnej może kurtynę materiałową za tymi drzwiami? Bo tak jak kolega wyżej - drzwi nie otworzysz :)
RafalFafi Opublikowano 29 Stycznia 2019 Autor #4 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Od razu schody na dól i do góry nie te drzwi właśnie chyba miały pełnić role takiej kurtyny. Drzwi odsuwane za każdym razem jak chce się wyjść z domu lub wejść na strych.
szakallo Opublikowano 29 Stycznia 2019 #5 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Dobry materiał na kurtynę byłaby folia bąbelkowa taka jak na tunele tylko ciekawe ile wytrzymałaby jak często tam ktoś chodzi. Edit. To odpada takie rozwiązanie
RafalFafi Opublikowano 29 Stycznia 2019 Autor #6 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Dodatkowa kurtyna za drzwiami nie wiem czy do końca dobry pomysł mogła by bardzo utrudnić zejście po schodach jeszcze ktoś by onią zahaczył i spadł z schodów a to chyba tego nie jest warte.
RafalFafi Opublikowano 30 Stycznia 2019 Autor #7 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Jeszcze przyszedł mi pomysł który nie wiem czy jest dobry może to okleić ekranami takimi jak zajgrzejnik nie sa one grubę ale czy poprawia izolacje?
szakallo Opublikowano 30 Stycznia 2019 #8 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Coś tam poprawią ale nie będzie to raczej odczuwalne
Przemyslaw85 Opublikowano 30 Stycznia 2019 #9 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Ewentualnie wymiana na nowe drzwi przesuwne, ale tym razem ocieplone. I konkretnie spasowane.Są w sprzedaży gotowe materiały gdzie pomiędzy wew a zewn stroną jest styropian (płyta PIR). Niestety będą znacznie grubsze. Jak jest miejsce to warto.To co tu widać to jakby zwykłe do szafy. Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.