Gość Opublikowano 24 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Witam, Narysowałem taki schemacik . Może ktoś ocenić czy jest poprawny? 1. Czy jest sens dawania bufora do kotła na pellet? 2. Czy jest sens dawania sprzęgła?
sambor Opublikowano 24 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Po kiego grzyba ta pompa na doprowadzeniu gorącej wody do zaw VTS? Tam może być najwyżej zaw regulujący przepływ Naczynie przeponowe na powrocie, przed samym kotłem
gmaj22 Opublikowano 24 Stycznia 2019 #3 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Istotne sa zawory zwrotny na obiegach z podmieszaniem. Jesli obieg grzejnikowy jest bez podmieszania, zawór zwrotny może byc za pompą C.O. Po za tym poprawiłem to, o czym wspomniał @sambor.
Gość Opublikowano 25 Stycznia 2019 #4 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Dobra chłopaki, dzięki za info. Nurtuje mnie jeszcze kilka rzeczy. Czy może mi ktoś powiedzieć czy montaż sprzęgła zamiast bufora to błąd? Czy na prawdę bez bufora będzie duże marnotrastwo? Ciekawi mnie jeszcze jakie są zalety/wady montażu zasobnika przed sprzęgłem lub za? Czy jest sens dawania dodatkowej grupy pompowej za sprzęgłem? Zakładając że na te grupy pompowe pójdą 3 pompy 25/40 to jaka wielka musiała by być ta pompa kotłowa żeby zachować proporcje przepływów za sprzęgłem (w instalacji to max. 130% wartości przepływu pompy kotłowej - według poradnika immergas) no bo to wychodzi jakaś landara. @gmaj22Czy jest jakaś różnica jak dam zawór zwrotny przed pompą? Tutaj narysowałeś mi zz za pompami w każdym przypadku. @samborZawór regulacyjny, to może być zwykły grzybkowy przymknięty na 1/3 głębokości?
sambor Opublikowano 25 Stycznia 2019 #5 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Tak, jako zawór regulacyjny może być zwykły grzybkowy a stopień przymknięcia musisz określić sam doświadczalnie
gmaj22 Opublikowano 25 Stycznia 2019 #6 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Godzinę temu, Sayeru napisał: @gmaj22Czy jest jakaś różnica jak dam zawór zwrotny przed pompą? Tutaj narysowałeś mi zz za pompami w każdym przypadku Zawory zwrotne dajemy po stronie tłocznej pomp., czyli za nimi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.