Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł pelletowy ze sprzęgłem czy bez?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Narysowałem taki schemacik . Może ktoś ocenić czy jest poprawny? 

1. Czy jest sens dawania bufora do kotła na pellet?

2. Czy jest sens dawania sprzęgła?

20190124_183821.jpg

Opublikowano

Po kiego grzyba ta pompa na doprowadzeniu gorącej wody do zaw VTS?

Tam może być najwyżej zaw regulujący przepływ

Naczynie przeponowe na powrocie, przed samym kotłem

Opublikowano

Istotne sa zawory zwrotny na obiegach z podmieszaniem. Jesli obieg grzejnikowy jest bez podmieszania, zawór zwrotny może byc za pompą C.O.

Po za tym poprawiłem to, o czym wspomniał @sambor.SCHEMAT.png.8922c43328632c2d68962e1f51431d31.png

Opublikowano

Dobra chłopaki, dzięki za info. Nurtuje mnie jeszcze kilka rzeczy.

Czy może mi ktoś powiedzieć czy montaż sprzęgła zamiast bufora to błąd? Czy na prawdę bez bufora będzie duże marnotrastwo?

Ciekawi mnie jeszcze jakie są zalety/wady montażu zasobnika przed sprzęgłem lub za? Czy jest sens dawania dodatkowej grupy pompowej za sprzęgłem?

Zakładając że na te grupy pompowe pójdą 3 pompy 25/40 to jaka wielka musiała by być ta pompa kotłowa żeby zachować proporcje przepływów za sprzęgłem (w instalacji to max. 130% wartości przepływu pompy kotłowej - według poradnika immergas) no bo to wychodzi jakaś landara. 

@gmaj22Czy jest jakaś różnica jak dam zawór zwrotny przed pompą? Tutaj narysowałeś mi zz za pompami w każdym przypadku.

@samborZawór regulacyjny, to może być zwykły grzybkowy przymknięty na 1/3 głębokości? 

Opublikowano
Godzinę temu, Sayeru napisał:

@gmaj22Czy jest jakaś różnica jak dam zawór zwrotny przed pompą? Tutaj narysowałeś mi zz za pompami w każdym przypadku

Zawory zwrotne  dajemy po stronie tłocznej pomp., czyli za nimi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.