Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rura na powrocie letnia

bomba1982

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.mam dziwny problem jak w temacie.Opisze w skrócie mój problem oraz jaki mam układ C.o.Otoz mam ogrzewanie etażowe wspomagane pompka.Tzn piec oraz jeden grzejnik jest na tym samym poziomie a reszta o jakieś 40cm wyżej.Z pieca wychodzi rura 2 całe a później mam obejście pompy z zaworem zwrotnym kulowym.Do naczynia idzie rura 28 w miedzi.Problem polega na tym iż grzejnik najbardziej oddalony od pieca grzeje słabiej tzn sama rura jest gorąca ale powrót i dół grzejnika chłodny.Z pieca wychodzi pion a później jest rozgałęzienie na 2 rury do pokoi.Na powrocie przed samym piecem rury łączą się i wchodzą do pieca na dole.Dziwne jest to że powrót do pieca jest ciepły.Czy pompka nie dopycha do tego grzejnika?pompkę mam na 3 biegu grzejniki lekko skrzyżowane.Dodam że jak zamknę całkiem pierwsze grzejniki na tym odcinku na którym jest ten nieszczęsny grzejnik to robi się on gorący cały razem z rurą powrotną??Jakieś wnioski???w razie czego mogę rozrysować bądź porobić zdjęcia centralnego.

Opublikowano

W dwóch ostatnich zdaniach w zasadzie odpowiedziałeś sobie na pytanie. Instalacja wymaga regulacji hydraulicznej/kryzowania. 

Opublikowano

Woda jest leniwa i płynie tam gdzie ma lżej. Trzeba zdławić te grzejniki do których płynie najszybciej  aby dochodziła do tych oddalonych dalej.

Opublikowano
18 godzin temu, Digitrax napisał:

Woda jest leniwa i płynie tam gdzie ma lżej

Pierwsza zasada hydrauliki. :)

Opublikowano
W dniu 20.01.2019 o 13:53, bomba1982 napisał:

pompkę mam na 3 biegu

Przychodzi mi do głowy tylko jedno - zamulone grzejniki co jest możliwe jeżeli długo są używane...

Opublikowano

Grzejniki których powrót jest najcieplejszy przykręcać  aż wszystkie powroty będą miały podobną temperaturę. Nie ma innej możliwości, muszą grzać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.