Krewet Opublikowano 16 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Cześć, mam pytanie z dylematem. Dostałem nową charakterystykę cieplna budynku. czy ktoś jest w stanie uwiarygodnić te dane? Planuje ogrzewanie elektryczne bo przy wartości 2600kwh/r wyglada to dość optymistycznie pytanie czy się sprawdzi? dziekuje za włączenie się do dyskusji. ps planowana rownież instalacja pv.
Gość miki1212 Opublikowano 16 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Nie boisz się podwyżek cen energii elektrycznej? Na początek od przyszłego roku po wyborach szacuje, że 60% w górę a za dwa lata regularnie do góry. Projektowaną temp masz wg normy czyli 20 stopni ale w praktyce zazwyczaj ludzie mają 21-22 stopnie i to jest dobry punkt wyjścia.
sambor Opublikowano 16 Stycznia 2019 #3 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Szacunek jak szacunek średnio wychodzi ogrzewanie - 29W/m2 , nie wiem jak autor tematu to widzi ale wg mnie jak brak częstych zaników napięcia to można w to iść. Dodatkowo trzeba baterię ogniw PV - tak z 6kW i może być nieźle.
Krewet Opublikowano 16 Stycznia 2019 Autor #4 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Przy założeniu, że jedynie instalacja pv to podwyżki nie mają znaczenia- warunek ze będzie się bilansować. Tylko czy faktycznie te charakterystyki mają odzwierciedlenie w rzeczywistości...
Gość miki1212 Opublikowano 16 Stycznia 2019 #5 Opublikowano 16 Stycznia 2019 A jak zbilansujesz grudzień, styczeń i luty bo w zasadzie brak danych jak to ma wyglądać czy off grid czy jednak sieć, jak rozkładają się udziały bo u nas chyba nie jest 1:1. No i dolicz sobie rzetelne dane jeśli chodzi o wentylację bo to spory udział w stratach energii, niby uwzględniona ale błąd może być spory. Temat bardziej do konsultacji z zakładem energetycznym a nie z nami, chyba nikt tutaj nie ma 100% elektrycznego ogrzewania.
Krewet Opublikowano 21 Stycznia 2019 Autor #6 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Trochę się nie zrozumieliśmy, zakladam normalne wpięcie w sieć - instalacja 10kw i odbiór nadwyżki w miesiącach zimowych. Bardziej chodziło mi o to czy ozc i zapotrzebowanie 2,6kw rok to realne dane... w sensie czy te charakterystyki pokrywają sie w praktyce. dom jest drewniany 10cm litego drewna plus ocieplenie 20cm dach nakrokwiowy ocieplenie 25cm podloga płyta i ocieplenie 20cm okna 0,8 łącznie 27m2 charakterystyka wykazała ze przy wentylacji mechanicznej z odzyskiem 85% zapotrzebowanie na ciepło to 2600kw (scren’y w pierwszym poście) probuje dojść czy ktoś miał podobna charakterystykę budynku i faktycznie te 2600kwh rok wystarczy do ogrzania domu. jesli tak to najlepszym wyborem jest ogrzewanie elektryczne połączone z panelami (wielkość inwestycji) w przypadku pompy nie zwróci sie to tak szybko jak produkcja prądu bo powinienem być w stanie wyprodukować tyle energii by zaspokoić inne potrzeby czyli lepiej zrobić pv niż kupić pompę i tylko obniżyć rachunki. idealnie było by pewnie kupić pompę i pv ale koszty inwestycji sa zbyt duże.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.