Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z opałem

Mart30

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Masz spieki lub niedopalki ?  Tu teraz rzuca się w oko temperatra powrotu . Jest za niska jak byk  . 

Trochę jest spieków.
To jaka powinna być temp powrotu?? ( przestawić na zaworze 4drożnym, bo reguluje ręcznie bo nie mam siłownika).

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano

Tak daj mu cieplejszy ten powrót . Im mniejsza roznica wyjście / wejście tym mniej sterownik szaleje z modulacja . Chodzi o to by pracował jak najspokojniej na zadanej ewentualnie blisko jej. Pokaż no te spieki .

Opublikowano
Tak daj mu cieplejszy ten powrót . Im mniejsza roznica wyjście / wejście tym mniej sterownik szaleje z modulacja . Chodzi o to by pracował jak najspokojniej na zadanej ewentualnie blisko jej. Pokaż no te spieki .

Jaka powinna być optymalna temp na wyjściu (na grzejniki) ?
Ponieważ temp powrotu jest z tym powiązana im ustawie więcej na wyjściu tym cieplejszy powrót.

Opublikowano

To zależy od producenta .  Ale te 60 jak masz wydaje się ok .

Opublikowano

Czy masz dwie osobne pompy do obiegu kotłowego i obiegu "domowego" (za zaworem 4D)?

Opublikowano
Czy masz dwie osobne pompy do obiegu kotłowego i obiegu "domowego" (za zaworem 4D)?

W moje instalacji 1 pompa jest na parter gdzie większość to podłogówka + 2 grzejniki, 2 pompa na piętro gdzie trochę podłogówki i 4 grzejniki
3 pompa jest do bojlera. Czyli do obiegu kotłowego nie mam.

Temp na wyjściu za zaworem 4d mam ustawiona na 40^ to za mało ??? A wy jaką macie ??

Opublikowano

Ja mam dwie pompy przy zaworze 4D, jedna zasila ogrzewanie, druga "ciągnie" w powrót kotła, pomijam teraz obieg grzania CWU, bo jest nieistotny. Zawór 4D jest sterowany siłownikiem z kotła, priorytetem jest zapewnienie minimalnej zadanej temp. powrotu (u mnie zgodnie z instrukcja kotła 55*C), natomiast dopiero po spełnieniu tego warunku otwiera się na dom, z tym, że temp. czynnika podawanego na dom jest dobierana za pomocą czujnika pogodowego i krzywej grzewczej.

Opublikowano

Postaraj się utrzymać różnicę pomiędzy zasilaniem a powrotem okolo 7 stopni podczas normalnej pracy . Wiadomo jak pojdzie np z cw woda to ta różnica może się zmienic . Ale tak przy powiedzmy ustabilizowanych warunkach pracy było by dobrze miec maksymalnie te 10 stopni. Ja nie mam zaworu 4d I zadnych usprawniaczy a powrót nawet po spuszczeniu wody z baniaka cwu ma różnicy kolo 12 stopni . Teraz dorobilem połączenie pomiędzy zasilaniem a powrotem i zaworem lekko to otwieram , w takim wypadku różnica waha się okolo 2 stopnie.

Opublikowano

Wszystko rozumiem. To co radzicie koledzy w moim przypadku (przeróbek chciałbym uniknąć). Jaką temp mam ustawić na wyjściu, żeby wszystko w miarę poprawnie chodziło ( powrót będę się starał tak dobrać żeby była jak najmniejsza różnica??

Opublikowano

Ustaw sobie te 7 stopni :)

Opublikowano

Podsumowując, wiem że utrzymywać jak najwyższą temp powrotu, tylko jak koledzy mam regulować w Pidzie i na co zwracać uwagę i gdzie wprowadzać zmiany??
Czy zmieniać moc kotła, korektę powietrza czy regulować śrubka przy wentylatorze ???

Opublikowano
W dniu 29.09.2019 o 20:24, Mart30 napisał:

W moje instalacji 1 pompa jest na parter gdzie większość to podłogówka + 2 grzejniki, 2 pompa na piętro gdzie trochę podłogówki i 4 grzejniki
3 pompa jest do bojlera. Czyli do obiegu kotłowego nie mam.

Temp na wyjściu za zaworem 4d mam ustawiona na 40^ to za mało ??? A wy jaką macie ??

Nie znam się na instalacji na tyle by powiedzieć co jest nie tak . Pewnie gdybym to zobaczył namacalne było by inaczej . Na moje rozumowanie to pompe bojlera mozna by puścić na stałe . Porob foto lub daj jakiś schemat . To i dostaniesz lepsze odpowiedzi :)

Opublikowano

Czyli jak możesz to podnieś temperature bojlera . Im więcej dasz mu powrotem ciepla . Tym sterownik będzie spokojniej działał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.