Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy moja instalacja jest poprawnie wykonana ? (Duże spalanie)

maciek123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy te grzejniki ( 3 szt), które masz w piwnicy są Ci aż tak potrzebne? Zimna piwnica, więc i woda w grzejnikach szybko stygnie, a to też daje dodatkowe straty. 

Myślę, że jak to wszystko przerobisz i zminimalizujesz to o czym pisałem, czyli ( wył pompy cyrkulacyjnej + te grzejniki w piwnicy), to zużycie opału będzie zauważalne. 

Opublikowano

Czasami je odpalam kiedy mam coś do zrobienia w warsztacie lub garażu. Nie chodzą cały czas. Jak pisałem teraz kocioł pracuje w trybie letnim, ogrzewanie CWU i podłogówka, pompa od grzejników jest wyłączona. A pompa cyrkulacyjna załącz się tylko na chwile rano przed wstaniem i wieczorem, nie pracuje cały czas.

Opublikowano

Skoro tak, to aż takich dużych strat w tych dwóch przypadkach nie ma. Z czystej ciekawości sprawdź ( jak już cwu będzie tylko dogrzewane czujnikiem lub czasowo) jak załączysz pompę cyrkulacyjną, to zobacz  i o ile stopni leci na łeb temp zasobnika. 

Pozdrawiam. 

Opublikowano

Wywal ten 3D Hel-Wity  bo on tu potrzebny jak umarłemu...Zawór 3D w podłogówce jest źle narysowany, ale może w rzeczywistości jest poprawnie.To naczynie przeponowe to chyba do CWU ma być

zm.jpg

Opublikowano

Zużywasz 30 kg ekogroszku 28MJ/kg. Tak jest napisane na worku, albo masz na fakturze. Można by tych 28 odjąc 1 albo 2MJ ze względu na małą wiarygodnośc tych deklaracji, ale zostawiam 28.

28[MJ/kg] x 30[kg] = 840 [MJ] 

840[MJ] = 233,3[kWh] => To jest dobowa energia w paliwie, którą ogrzałeś dom + strata kominowa

Twój kocioł ma sprawność ca 80%, więc na samo ogrzewanie poszło ca:

233,3 x 0,8 = 187[kWh]

==============================

Ogrzewasz 100mkw średnio ocieplonej chałupy, więc na 1mkw powierzchni liczę zapotrzebowanie energii ca 75W.

75[W] x 24h x 100[mkw] = 180 [kWh]

=============================

W uproszczeniu, liczby 187 i 180 są prawie równe, więc zużycie 30kg/dobę węgla jest wielkością właściwą.

7,78 x 30 = 233,4

Opublikowano

W tą kaloryczność to też średnio wieżę bo na groszku 26Mj i 28Mj jest takie samo spalanie. Musiał bym jeszcze spróbować groszku o kaloryczności 30 lub więcej.

Ale wielkie dzięki za wyliczenie. Pozostaje mi tylko zmodyfikować instalacje i mieć nadzieję na zmniejszenie ilości zużycia opału.

Opublikowano
2 godziny temu, maciek123 napisał:

Ok sprawdzę to dzisiaj.

A mam jeszcze jedno pytanie. Gdzie zamontować pompę powrotu ? Zaraz za zaworem trójdrożnym czy może jak najbliżej pieca ?

To o czym pisałem, to dziś nie ma sensu sprawdzać, ponieważ masz pompę CWU włączona na stałe i spadku temp po wł pompy cyrkulacyjnej możesz nie zauważyć, gdyż masz cały czas dogrzewany zasobnik. Chodziło o to, że gdy już przerobisz podłączenie CWU i zasobnik będzie dogrzewany od czasu do czasu, to w momencie gdy zasobnik będzie miał przykładowo 50st, to wtedy włącz cyrkulację i po 30 min sprawdź o ile spadła temp zasobnika. Oczywiście nie możesz wtedy używać ciepłej wody, bo wynik będzie niemiarodajny. 

Opublikowano
7 godzin temu, zaworek napisał:

Wywal ten 3D Hel-Wity  bo on tu potrzebny jak umarłemu...

zm.jpg

Wywalić wywali i co dalej... Moze by kolega zaproponował rozwiązanie obniżenia temp na grzejniki. Chyba autor nie chce mieć sauny w domu. 

Opublikowano
8 godzin temu, sambor napisał:

Jak są termostaty na grzejnikach to 3-D nie potrzebny.

Niby tak, ale ja osobiście gdybym u siebie mial tak zrobić, to wolałbym mieć regulacje temp na grzejniki. Dostroiłbym tak temp na grzejniki, aby przepływ przez całą instalacje był płynny ( + kilka st nadwyżki - ewentualnie), ponieważ jak wiadomo autro kocioł utrzymuje na 65 st, więc w momencie zamknięcia termostatu/ów część  instalacji stygnie. Sam przyznasz, że większy spadek temp będzie z 65 niz przykładowo 50 jezeli  poszczególne " nitki" instalacji wyłączy termostat przy grzejniku.

Jeżeli ma już ten 3d to ja bym go zostawił, a w razie potrzeby zawsze może go rozkręcić na max. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.