Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palenie od góry - pali się dolna warstwa i ciut za dużo spala.

andrzejk82

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem świeżym użytkownikiem kotła palonego od góry, nigdy wcześniej nie paliłem w kotle węglowym, wszystko miałem na gaz.

Mam problem, a może go nie mam - nie wiem. Wydaje mi się że mój kocioł zjada ciut za dużo węgla. Coś koło 30 kg na dobę. Kocioł  Mistal, 19kW, z dmuchawą i sterownikiem krypton CWU. Dom około 170m2 średnio ocieplony. Zasobnik wody 80l, podłączony na stałe pod obieg CO, bez osobnej pompy. Przegroda w czopuchu jest ustawiona na 45 stopni. Zasypuję worek węgla, i później tuż przed położeniem się spać dosypuję na noc węglarkę węgla na żar w kotle (tak wiem że to nieekonomiczne i nieekologiczne). Rozpalam od góry drewnem i zamykam kocioł. Zastanawia mnie że po rozpaleniu, na wierzchu nie mam warstwy żaru tylko jakby niedopalony węgiel, a żar jest gdzieś pod spodem. Czy to jest prawidłowo? Czy kocioł nie zjada czasem za dużo paliwa?  Przesyłam foto płomienia po około 3 minutach od załączenia się dmuchawy.

płomień.JPG

Opublikowano

Wszystko ok,tak ma być. Jeśli palisz od góry, po jakimś czasie żar schodzi w dół a na górze stygnie i jest wrażenie że gaśnie. To pozory, żar idzie w dół ale po jakimś czasie zacznie znów wędrówkę do góry.

30 kg na Twój metraż i ocieplenie w normie.

Można pobawić się ustawieniami sterownika, możliwe że po dobrym doborze parametrów , zaoszczędzisz z 1-2 kg dobowo.

Opublikowano

Trochę mnie uspokoiłeś, poprzedni właściciel twierdził że przy dużych mrozach schodzi mu 30kg na dobę, a jakiś strasznych mrozów u mnie nie było. Pewnie koloryzował, albo miał 16 stopni w chałupie.

Opublikowano

Nie koniecznie koloryzował. Też palę od góry i u mnie kiedy jest mróz od -5 do -15 C* kocioł pali dużo mniej niż kiedy na dworze jest w okolicach 0*C + 5 *C. Albo tak jak teraz - deszcz ze śniegiem. Chyba chodzi o wilgotność powietrza - im bardziej mroźno tym powietrze bardziej suche i w domu cieplej :)

Opublikowano

Dziękuję za info. Trochę mnie uspokoiliście. Dom to nowy nabytek i ciągle się uczę jego obsługi. Trochę mnie zmylily opowieści ze ten czy tamten  opala dom 3t węgla przez zimę. Stąd podejrzenie za wysokiego spalania. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.