Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Niskie spaliny w piecu na Eko TermEko

corak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam dziwnie niskie spaliny, nawet przy maksymalnej pracy ledwo osiąga 130

Specjalnie kupić droższy groszek 27mj. nie wiele więcej osiągało.

Retorte uszczelnić.

Piec 20KW TermEko.

Komin starego budownictwa z rura w środku.

Opublikowano

Ja też . Defro . Niska temp. W pid. Tak na bycd6d04b78e4240ac72ae7966f5745e380.jpg

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cos u mnie musi byc nie tak. 

Sterownik posiada ogranicznik spalin. Ale nie dociaga do 150 a co dopiero wiecej.

Tetaz spalanie 38kg. Na 100m. Nie ocieplony. Z czego dwa pomieszczenia sa minimalne ogrzewane. 

A gdy włączy sie cw. To wogle szaleje.  Piec. 

Opublikowano

@corak kocioł nie musi dociągać temperatury spalin tej maksymalnej ustawionej. Algorytm pilnuje tylko czy nie jest przekroczona. U mnie też temperatura spalin rzadko kiedy przekracza 100* pomimo tego, że w ustawieniach ten parametr jest ustawiony na 150*.

Opublikowano

Tak wiem.

Ale chodzi o to że nawet przy max mocy wysokim kopczyku. Temperatura spalin. Nie przekroczy 150. 

Moze to wina slabego ciagu komina.

Opublikowano

Po co wyższa temperatura?  Aleś się uparł żeby grzać atmosferę!

To ciepło niech lepiej w piecu zostanie...

Gość Visitor1230
Opublikowano
W dniu 11.01.2019 o 20:36, corak napisał:

Witam

Mam dziwnie niskie spaliny, nawet przy maksymalnej pracy ledwo osiąga 130

Specjalnie kupić droższy groszek 27mj. nie wiele więcej osiągało.

Retorte uszczelnić.

Piec 20KW TermEko.

Komin starego budownictwa z rura w środku.

Retorte uszczelnic, tak jest. Bo kociol sie wychladza lewym powietrzem a przez to i spaliny. Temp spalin zalezy tez od temp wody w plaszczu. Zalezy tez od mocy, i od tego jak dlugo kociol pracuje. Im dluzej tym temp wyzsza. No i co to za "rura" w kominie. Na dluzsza mete siarka w spalinach ja wykonczy na takiej temperaturze. A plus taki, za niska temparatura to mala strata. 

Opublikowano

Nie uparł. Ale powinna byc wyższa. 

Jak ogladam filmiki czy screeny to inni maja znacznie wyższą. 

Powrót. Przewaznie sie wacha kolo 43c. Zasilanie teraz 54-55 na grzejniki 44-47 .

Rura ma byc kwasowka, i właśnie zbyt niskie spaliny moga załatwić pewnie ta rure.

Ps: może jakaś nakladke zastosować na kominie dla piprawy ciągu? 

Ps2: zauwazylem taka ciekawostke.  Jak otworzę dolne dzwiczki(takie male do palenia w ruszcie awaryjnym) ciąg jest i wtedy spaliny sa troche wyższe,  ale sprawność kotła spada. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.