Mazi89 Opublikowano 11 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Witam, Jesteśmy na etapie SSZ domu parterowego bez poddasza, link do projektu: https://www.extradom.pl/projekt-domu-california-2-BBE1037 Dom będzie ocieplony 15cm lub 20cm styro, fundamenty są ocieplone 10cm. Chcemy aby kotłownia z piecem była przy pobliskim garażu bo wybraliśmy ekogroszek i kotłownia na jednym poziomie w mieszkaniu nie wchodzi w grę. Mam pytanie odnośnie programu czyste powietrze, czy dostaniemy dofinansowanie tylko na piec czy na montaż wraz z innymi akcesoriami tez? Dodam ze chcemy zrobic podłogówkę w salonie, korytarzu, jadalni i kuchni a także w kibelek i łazienka. Dodam, że okna mamy z firmy petecki, 3 szyby, 7 komor na profilach veka82. Jeszcze jedno pytanie, ile orientacyjnie możemy spalic ton ekogrochu w sezonie? Jak to się ma do peletu i gazu? Jeżeli gaz to tylko zbiornik ponieważ u nas nie ma gazociągu.
Gość berthold61 Opublikowano 11 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Przy taim dociepleniu i powierzchni nie powinieneś spalić wiece3j ja 2 tony , ale czy dostaniesz dopłate tego nie wiem , ja w pobliżu jest gaz lub dostęp do sieci miejsiej to na ban nie dostaniesz , ale jak w miarę masz dochody powyżej 1600zł/na łebka w rodzinie to nawet gitary sobie tym nie zawracaj i licz na siebie , nawet nie wiem czy dopłaty tyczą się nowych domów czy tylko starych.
Ksieciunio Opublikowano 11 Stycznia 2019 #3 Opublikowano 11 Stycznia 2019 3 godziny temu, berthold61 napisał: ale jak w miarę masz dochody powyżej 1600zł/na łebka w rodzinie to nawet gitary sobie tym nie zawracaj i licz na siebie , Od początku roku dofinansowanie jest zamrożone, że niby aktualizacja aplikacji :D Okazuje się,. że zmniejszają procent dofinansowania i tak było 30% przy dochodach pow.1600, a po zmianach ma być 15%. To jakiś żart skoro od nowego roku płaca minimalna ponownie wzrosła. To dofinansowanie to ściema i najlepiej jak by dom był na jakąś babcie / dziadka z niską emeryturą, tylko że znowu skarbówka się doczepi z kąt osoba na emeryturze ma tyle kasy na remonty.
Gość berthold61 Opublikowano 11 Stycznia 2019 #4 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Widocznie chcą tych najbiedniejszych jakoś nakłonić aby nie palili gumiakami z biedy czy co . ale ludziska tez przeginają do upadłego , z wczasów nie zrezygnuje , auto co dwa lata bedzie zmieniał a jak bo sąsiad kupił nowsze , piwsko po dwie zgrzewki dziennie ale wydać na kocioł 6 czy 8 tys to *** jakas tragedia bankructwo murowane .
Gość miki1212 Opublikowano 11 Stycznia 2019 #5 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Proponuje sobie policzyć realne zapotrzebowanie na energie w domu. Jest też w projekcie określone chociaż mogą być błędy. W ciemno strzelam, że zapotrzebowanie na moc będzie pewnie max 5kW a średnio 2kW, nie ma tak małych kotłów na groszek, widziałem w castoramie takie podajniki w 5 klasie 8kW za 5000 wiec nie wiem czy jest sens starania się o dotacje. Gdyby był gaz w pobliżu to przy tak małym zapotrzebowaniu domu różnica w cenie była by niewielka i zabawa w węgiel przy rzetelnych obliczeniach może się mało opłacać. Dotacje są dla banków i urzędników żeby mieli co robić bo urzędy są przeładowane i duże podatki idą na ich wypłaty, dotacje nigdy nie są dla obywateli.
Gość Opublikowano 11 Stycznia 2019 #6 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zawsze można kupić bufor,ale chyba podajnikowy nie ma wtedy sensu. Może pelet+bufor z sensownym sterowanien.
Mazi89 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Autor #7 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zastanawiamy się między ekogrochem a peletem. Pelet czystszy i jak pelet to moglibysmy wrzucic go do kotłowni w domu. Ekogroch w domu odpada, słysze od ludzi, że starsznie się kurzy. Jaka może być różnica w paleniu peletem a ekogrochem na takim domku? Myślę, że chyba nieduża, czytam ile ludzie spalają peletu na 100m dobrze ocieplonej chaty to wychodzi ok 3 ton na rok. Do przyjęcia. Odnośnie kotła na pelet to czytam, że wystarczy mały do 100m...
mikkei Opublikowano 20 Stycznia 2019 #8 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Co do kotłowni - nie montuj jej w garażu. O wiele lepsze wyjscie to dobudowanie kotłowni z tyłu domu- bedziesz miał bardzo małe straty ciepła, + bedzie łatwy dostep do ładowania paliwa
dorecho Opublikowano 23 Stycznia 2019 #9 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Panie Boże ! Proszę Cię serdecznie, natchnij Mazia myślą o montażu pompy ciepła, a od kotła na ekogroszek zachowaj nas Panie. Amen.
Gość Oldek Opublikowano 23 Stycznia 2019 #10 Opublikowano 23 Stycznia 2019 A jeszcze lepiej, aby nastało to zapowiadane ocieplenie i żebyśmy nie musieli niczego ogrzewać. Amen
Jockey Opublikowano 27 Stycznia 2019 #11 Opublikowano 27 Stycznia 2019 W dniu 17.01.2019 o 14:24, Mazi89 napisał: Ekogroch w domu odpada, słysze od ludzi, że starsznie się kurzy. Bez zbędnej przesady, czystość w kotłowni to kwestia umiejętnej obsługi. Jeżeli sypie się do zbiornika węgiel z góry, to kurzyć się będzie, jeśli opał jest suchy, natomiast wystarczy worek z węglem włożyć do zbiornika i tam w środku go powoli wysypać i kurzu wtedy nie ma, a nawet jeśli by się pojawił, to niewielka ilość. Drugi czynnik mający wpływ na ilość kurzu to popiół. Jeżeli jest szuflada pod palnikiem i będzie systematycznie opróżniana zanim popiół zacznie się z niej wysypywać, to i kurzenie z popiołu będzie ograniczone, bo wyjmujesz szufladę wynosisz na dwór i wysypujesz do kosza. Jeżeli szuflady nie ma i szufelką przesypujesz popiół do jakiegoś wiadra, to wiadomo, że kurz z popiołu będzie się unosił nawet przy ostrożnym przesypywaniu. Jeżeli decydowałbyś się na węgiel, to nie kupuj dużego kosza zasypowego, bo tylko utrudnia załadunek węgla, trzeba worki dźwigać wysoko do góry i wtedy wysypując opał powoduje się rozprzestrzenianie pyłu węglowego. Zwróć uwagę na wysokość klapy komory zasypowej, im niżej tym wygodniej.
Gość Oldek Opublikowano 27 Stycznia 2019 #12 Opublikowano 27 Stycznia 2019 41 minut temu, Jockey napisał: Jeżeli szuflady nie ma i szufelką przesypujesz popiół do jakiegoś wiadra, to wiadomo, że kurz z popiołu będzie się unosił nawet przy ostrożnym przesypywaniu. Jakiś mały spryskiwacz z wodą po domowej chemii załatwia sprawę kurzącego się popiołu
Gość Trener40 Opublikowano 1 Lutego 2019 #13 Opublikowano 1 Lutego 2019 W dniu 17.01.2019 o 14:24, Mazi89 napisał: Zastanawiamy się między ekogrochem a peletem. Pelet czystszy i jak pelet to moglibysmy wrzucic go do kotłowni w domu. Ekogroch w domu odpada, słysze od ludzi, że starsznie się kurzy. Najlepiej by było gdybyś odwiedził znajomych, którzy ogrzewają groszkiem i pelletem. Złóż im wizytę podczas czyszczenia kotła, oraz podczas dosypywania opału. Obejrzyj jak wyglądają kotłownie ( czystość) i jak wyglądają ich właściciele po takich zabiegach o których pisałem wyżej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.