Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Klimosz Multicombi NG – moje uwagi, problemy, doświadczenia oraz błędy.

smola23

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
47 minut temu, smola23 napisał:

nie dam rady dać czujnika do czopucha, nie ma tam miejsca, na razie to tak szczerze nie wiem co zmienić w ustawieniach?

na moich ustawieniach załącza się co 20 parę minut i spala dużo, co zmienić żeby spalał mniej?

Gdzie dokładnie masz ten czujnik spalin i co ew on pokazuje?

Na początek: Ustaw podawanie na 10 sekund i przerwę na 50 sekund , dopasuj do tego wiatr...

Poobserwuj kilka godzin jak się piec zachowuje..

Może być zbyt mała moc na tą chatę wtedy zwiększ podawanie na 12 sekund i obserwuj

Opublikowano

Tak czy tak podziel sie jak bedzie po zmianie pamietaj ze kolega ma inny dom i inna instalacje wiec u Ciebie moze byc inny efekt ale zycze powodzenia 

Opublikowano
5 minut temu, Jozefg1 napisał:

Gdzie dokładnie masz ten czujnik spalin i co ew on pokazuje?

Na początek: Ustaw podawanie na 10 sekund i przerwę na 50 sekund , dopasuj do tego wiatr...

Poobserwuj kilka godzin jak się piec zachowuje..

Może być zbyt mała moc na tą chatę wtedy zwiększ podawanie na 12 sekund i obserwuj

Czujnik jest dokładnie na rurze kominowej, przy jej wyjściu z pieca, na górnej części,

mam pytanie czy taka zmiana ustawień podawania faktycznie coś pomoże? obecnie mam zupełnie inaczej?

spróbuję po południu

Opublikowano
12 godzin temu, smola23 napisał:

2. Niska temp. W kominie, max 100 stopni,

To teraz rozumiem....

U mnie w czopuchu termometr pokazuje około 140*C , końcówka termometru w środku kanału dymowego. 

Na zewnątrz jest dużo mniej bo na czopuchu kładę swobodnie rękę. Różnica około ~100*C !!! 

Kto nie wierzy niech pomierzy. :D

Opublikowano

Zanim przystąpię do działania podpowiedzcie mi proszę jedną rzecz...

jak długo wasz piec pracuje a jak długo działa do momentu obniżenia się temperatury o daną histerezę?

chcę ustalić czy samo ładowanie nie trwa za długo.

tzn: do 65 stopni pracuje 12 minut, do spadku o 2 stopnie czyli do 63,9 "odpoczywa" też ok 12 minut.

czy to jest ok czy nie?

dzięki

Opublikowano
W dniu 10.01.2019 o 07:39, smola23 napisał:

Przesyłam zdjęcia palnika oraz zdjęcie popiołu

IMG_20190110_071207.jpg

IMG_20190110_071148.jpg

dlaczego dyszami nie lecą gazy zwrotne? powinny ziać ogniem.

Opublikowano
2 minuty temu, stachu80 napisał:

dlaczego dyszami nie lecą gazy zwrotne? powinny ziać ogniem.

nie mam pojęcia, ale mam wrażenie że one włączają się przy większej mocy wentylatorza

Opublikowano

one mają za zadanie dopalać gazy. ja mam troszkę inny palnik bo zamiast dysz mam dziurki na koronie palnika. i kiedyś kombinowałem żeby je zaślepić i efekt był taki sam jak u Ciebie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.