Skocz do zawartości
IGNOROWANY

eko groszek piec kamen 14 kw

ws84

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Posiadam piec firmy Kamen 14 KW. Spala mi 25 Kg groszku na dobę. Jakie macie ustawiania sterownika ? I czy w ogóle  jest możliwe zmniejszenie ilości spalonego groszku? Dom jest ocieplmy ok 100 m2

Opublikowano

Witam. Napisz teraz na jakich ustawieniach lecisz.

Czy kociol grzeje rowniez CWU i ile litrow?

U mnie jest kociol pleszewski 15kW musi ogrzac 150 m2 + CWU 120L.

Spala mi 25kg na dobe ale ogrzewanie na maxa. Tzn 65 zadana 62-63st. Grzejniki.

Opublikowano

Kocioł grzeje CWU 150 l

temperatura zadana 60 stopni a CWU 54

czas podawania 7,5 sek. Czas przerwy 77 sek. Siła nadmuchu 40%. Praca podtrzymania 10 sęk. Przerwa podtrzymania 16 min. Wentylator w podtrzymaniu: czas pracy 15 sek. , przerwy 6 min, bieg wentylatora 35%

Opublikowano

Kamen multi 14kw?? jaki masz sterownik? Mamy chyba podobny sprzęt

Opublikowano

Zdjęcie palnika i popiołu jutro. W domu bardzo ciepło 25 stopni. Obecnie jeden kaloryfer skręcony temp 22 stopnie przy -7 stopni na zewnątrz  

Opublikowano

Utrzymujesz bardzo wysoką temperaturę co też wiąże się z większym zapotrzebowaniem na opał a jak z ociepleniem?

Możesz sobie wejść na ciepłowłaściwe.pl i tam wypełnić kalkulator zapotrzebowani na energie twojego domu to będziesz miał jakąś orientacje na zapotrzebowanie, tylko kalkulator oblicz na 22C w domu chyba.

Pozdrawiam

Opublikowano
9 godzin temu, ws84 napisał:

Temp 60 stopni to jest najniższa temperatura jaka mozna ustawić na piecu. 

Witam.

W ustawieniach serwisowych możesz zjechać z temperaturą, tylko że kocioł będzie żarło.....

Yaro.

Opublikowano

Witam

Popiół spoko na palniku widać też, pewnie co niektórzy piszący o problemach z opałem chcieli by mieć jak u Ciebie na palniku. A masz moze jakąś możliwość sprawdzenia temperatury czopucha? Byłeś na stronie ciepłowłasciwe? 

A w domu to 25C bo ktoś jest bardzo ciepłolubny czy nie mam jak regulować temperaturą? 

Opublikowano

Wegiel masz ladnie spalony także tu nie znajdziesz oszczednosci, jedynie po temperaturze spalin mógł byś wywnioskować czy części ciepła w komin nie puszczasz (prawidłowa powinna być 120-140C). A jak pisałem wcześniej utrzymywanie takiej temperatury w domu już troche kosztuje. Ktoś chyba na forum kiedyś pisał ze każdy stopień temperatury w domu to spalanie 10% w górę i to sa pewnie dane orientacyjne. Ale mozesz sobie to policzyć. Jak będziesz wypełniał kalkulator na ciepłowłasciwe to możesz  zrobić to 2 razy podając różne temperatury w domu i bedziesz miał różnicę.

Pozdrawiam

Opublikowano

Mam ten sam kocioł i sterownik. Metraż podobny, spalanie 10-13kg ostatnio, w tamtym sezonie max 15kg. Przymierzam się do zmiany sterownika żeby mogł pracowac w PID

Opublikowano

Moje ustawienia nie są też do końca dobre. teraz mam podawanie 9s przerwa 115s wentylator 28%. W podtrzymaniu 9s co 12min. Mam kaloryczny wegiel (wesoła) ale robią się spieki koksowe. Teraz piec zaczął sadzą bardziej zarastać. Myślę żeby zobaczyć jak będzie wyglądało to w PiD. Twój ster ma funkcję PiD??

Opublikowano

W podtrzymaniu 9s a przerwa 12min

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Pomocy!!! Jak obniżyć temperaturę na piecu Kamen multi jeżeli najniższa fabryczna jest 60. Ustawiono tryb tygodniowy - 10 i z tego co zauważono niedziałający bo temperatura jak nie dobie do 60 to wentylator się nie wyłącza a w domu parno

Opublikowano

Chyba bez zaworu 3d/4d lub termostaty na grzejnikach ew przykręcenia grzejników uzyskanie temperatury komfortowej typu 22 stopnie nie będzie możliwe 

Opublikowano
Pomocy!!! Jak obniżyć temperaturę na piecu Kamen multi jeżeli najniższa fabryczna jest 60. Ustawiono tryb tygodniowy - 10 i z tego co zauważono niedziałający bo temperatura jak nie dobie do 60 to wentylator się nie wyłącza a w domu parno
A jaki kolezanka ma sterownik

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.