PioBin Opublikowano 2 Stycznia 2019 #26 Opublikowano 2 Stycznia 2019 6 godzin temu, TomekA napisał: Witam, Jestem zupełnie nowy to forum znalazłem wczoraj wieczorem więc Witam wszystkich i życzę wszystkiego najlepszego w nowym 2019. Mam problem a mianowicie kocioł mam od początku grudnia (wcześniej całe życie mieszkałem w bloku więc nie interesowało mnie ogrzewanie) Kocioł firmy Bałka sterownik Kutnowski esterownik.pl wydaje mi się że kocioł pali sporo za dużo i wogóle ma ciężko dogrzać wodę w buforze Temperatura.kotła ustawiona na 65 stopni Temperatura powrotu 48 - 50 stopni Temperatura zadana na bufor 50 stopni Nie wiem czym regulować żeby ładnie grzał ten bufor i się wyłączał zastanawia mnie to bardzo ponieważ teraz temperatura na zewnątrz jest 2 stopnie na plus a co będzie jak będzie poniżej zera albo z -5 to już w ogóle zimno w domu. Jak miałem odłączony obwód grzejników bo układałem płytki na ścianach było ok (wiem podłogówka ma mniejsze straty) kocioł pracował z około 5 -6 godzin na mocy 6 kW i ładnie dobijał do 50 stopni na dole buforu i się wyłączał i odpoczywał 2 godziny. z mocą 13 kW pracował tylko 20 min podczas startu potem oscylacja między 9 a 6 kW ale znacznie więcej na 6 kW a teraz jak uruchomiłem znów obwód grzejników poprostu sobie nie radzi albo grzejniki za bardzo rozbierają ciepło i nie może dobić do tych 50 stopni na bufor. Budynek jeszcze nie zamieszkały. Proszę o pomoc i jakieś rady. Pozdrawiam @TomekA czy dobierajac/kupujac grzejniki robiles to dla konkretnych parametrow w instalacji. Chodzi o temperature zasilania oraz o moc grzewcza do pomieszczenia. Szkoda ze nie masz mozliwosci obnizenia temperatury zasilajacej grzejniki np. do 45-50C. Zaczalbym od tego. Brakujace glowice na grzejnikach sprawy nie ulatwiaja gdyz te dwa kaloryfery pracujace na przyslowiowy full wyciagaja wszystko bez umiaru (moze je skryzuj tymczasowo). Moze "jestes w goracej wodzie kąpany" po prostu daj czas na dogrzanie i ustabilizowanie temperatury. Wazna rzecz, brakuje informacji na ile jest ustawiony zawor 3d ochrony powrotu. Piszesz ze kociol 65C a chcesz ladowac dol bufora do 50C. Ile jest na zaworze 3d? Mozesz podniesc bieg na pompie kotlowej? Obecnie wychodzi okolo 0,7 m3/h ?
TomekA Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor #27 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Nie znam się na tych parametrach wszystko liczył mi hydraulik, jest to dobry fachowiec i mu ufam tym bardziej znajomy o co tak naprawdę w tym wszystkim mi chodzi to o to że nie jest to jeszcze budynek zamieszkały robimy tam dopiero pracę wykończeniowe i chodzi mi o jak największą oszczędność po co ładować temperaturę i kasę w budynek nie użytkowy.gora ocieplona wełna 30 cm Podłoga na dole styropianem 17 cm, piętro od parteru styropian 5 cm plus wylewka, ściany styropian 15 cm chciał bym żeby tam było około 19 stopni i jak najtaniej. Temperatura powrotu na zaworze 46 stopni mogę sterować pompą w sensie że mogę zmieniać jej giegi pracy
TomekA Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor #28 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Jak działała sama podłogowa udało mi się pięknie wyregulować temperatura powrotu 48.5 pięknie oscylował w mocy pośredniej i minimalnej temperatura w domu 19 - 20 stopni małe spalanie oszczędność temperatura w domu ok do wykonczenioki ale od kiedy pracują grzejniki tj.od 26 grudnia nie mogę już tego tak płynnie wyregulować stąd też moje pytanie.
sambor Opublikowano 2 Stycznia 2019 #29 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Po pierwsze trzeba instalację dokończyć - samo założenie głowic na grzejniki da sporo, ponadto to 1 sezon grzania a dom stoi pusty , więc jest wilgoć i dom wysycha co zwiększa zapotrzebowanie Pompa kotłowa powinna pracować na 2 lub nawet 3 biegu, bieg 1 to za mały przepływ Ja mam 2x większy dom, praktycznie tak samo ocieplony i obecnie moc potrzebna na ogrzanie to ok 4-6kW. Jak dom był nowy to spalanie było ponad 2x większe. Mój kocioł pracuje na 1/2 bufora 800l czyli 400l, chodzi na stałej mocy ok 75-80% mocy znamionowej.
TomekA Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor #30 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Dzięki Sambor Dodam tylko że wszytkiepompy pracują na 2 biegu Dziś znów trochę posiedziałem w kotłowni i chyba znalazłem jakieś rozwiązanie jutro przejrzę wykresy i napiszę co udało mi się uzyskać Pozdrawiam, dobrej nocy
sambor Opublikowano 2 Stycznia 2019 #31 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Grzejniki ustaw na 1 biegu - powinny pójść.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.