jar87 Opublikowano 1 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 1 Stycznia 2019 WItam. Mam dość nietypowe pytanie:D Do podłogówki mam zamontowaną pompę wilo (jak w załączniku) i bawię się biegami, w zakresie od II do III. Nie widzę zbytniej róznicy tylko, że ilośc wat`ów wzrasta/maleje. Może mi ktoś wytłumaczyć jak najlepiej ustawić taką pompę? Z góry dziekuję :)
Gonzo19 Opublikowano 1 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 1 Stycznia 2019 najmniejsza ilość Wattów przy której są założone przepływy wody w pętlach.
andrejus17 Opublikowano 2 Stycznia 2019 #3 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Moc pompy ustaw względem ciśnienia tak aby do każdej pętli grzewczej trafiał strumień wody o określonym natężeniu przepływu wynikającym z wymaganej mocy cieplnej.
jar87 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor #4 Opublikowano 2 Stycznia 2019 A jak to obliczyc? Jedno co zauważyłem, to jak zmniejszyłem ilość watt`ów, podłogówka cieplejsza się na górze zrobiła. Wygląda na to, że pompka musi pracowac na full (40 watt) aby ciepło rozprowadzane było równomiernie...
kiminero Opublikowano 2 Stycznia 2019 #5 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Patrz na wskazania przepływomierzy i daj taki bieg, by uzyskać 1,5-2 l/min.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.