Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Sigma E 20kw chwilowy brak obrotów

Krissu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od 2 mięsiecy posiadam Sigme E 20kw a od 2 tygodni wyskakuje bład : "Chwilowy Brak Obrotów" 

po wykonaniu parę telefonów na infolinie i zrobieniu wszystkiego co należy nadal wyskakuje!

Pan z infolinii mówi nawet ze nie ma potrzeby wymieniać turbiny bo przy wiatrach cug w kominie jest inny.

Nawet czytałem gdzieś na forach ze wymiana tej turbiny też nie załatwi sprawy

nawet porządnie w menu kotła  nie można wejść bo ten błąd wyskakuje

Może ktoś przerabiał ten problem ???

Opublikowano

Ja mam Sigmę Uni - tzn, z palnikiem rynnowym. Ten komunikat pojawiał mi się, jak były pozatykane otworki  napowietrzania w palniku. Sprawdź u siebie, czy nie występuje podobna sytuacja. Zrób też test drożności nadmuchu.

Opublikowano

Wyczyść palnik, udrożnij otwory i kanał powietrzny tak jak kolega pisze,

Pytanie też czym palisz? Bo może opał ma za drobną frakcję i jest ciężko go napowietrzyć

Opublikowano

kanał powietrzny czyszczony

od spodu palnika odkręciłem dekiel był popiuł przedmuchałem kompresorem (czyszczenie palnika na tym polega,muszę wygasić piec ??)

palnik rynnowy a palnik retordowy bardzo się różni?

eko kupionym luzem w lato nie zmieniałem go

Opublikowano

W palniku masz otwory napowietrzające. Musisz sprawdzić czy nie są zaklejone przez nagar. Konieczne jest wygaszenie kotła.

Opublikowano

Przy wczorajszym czyszczeniu tego palnika fakt jedna z tych dziur była zaklejona nagarem . Wyczyściłem i rozpaliłem .Komunikat : chwilowy brak obrotów

Dziś jeszcze raz wygasiłem  palnik ok cały eko jaki był w kanale ślimakowym wydmuchałem i odkurzyłem był zamulony.

Nasypałem czystego wyręcz przesianego eko rozpaliłem i nadal !!!

Różnica miedzy wczoraj a dziś to taka ze komunikat wczoraj wyskoczył po osiągnięciu temp. zadanej jak wentylator zwolnił a dziś to już przy rozpalaniu.

eko.jpg

Opublikowano

Klapka w dmuchawie otwarta maksymalnie? Może sprawdzić czy dobrze siedzi wtyczka w turbince od hallotronu?

Opublikowano

Wtyczka zaraz na początku była sprawdzana.

a co do klapki to jak powinna być ustawiona?

pierwszy raz posiadam taki kocioł i dużo nie wiem.

Opublikowano

Klapka w srodku dmuchawy. Przy paleniu z PID musi być całkowicie otwarta

images.png

Opublikowano

W poście #2 napisałem Ci:  "Zrób też test drożności nadmuchu".

Zrobiłeś?

Opublikowano

Wszystko co piszecie zostało zrobione i nadal ten komunikat !

Pytanie : 

sterownik od razu wykryje  naprawę  błędu ?

czy trzeba off potem on ?

Opublikowano

A w menu serwis jest aktywny hallotron nadmuchu?

Opublikowano

A może ten wentylator nie ma skąd czerpać powietrza? Kanał nawiewu powietrza masz otwarty?

Opublikowano

hallotron aktywny

klapka went. otwarta

przedmuchałem jeszcze raz wentyl. był nalot na łopatkach

już myślałem ze po problemie 

załączyłem piec,wentyl obroty do góry a  jak zwolnił komunikat ; chwilowy brak obrotów !!!

zrobiłem jeszcze test nadmuchu i teraz mam już 2 komunikaty :

niedrożność kanału wentylatora !

wentyl..jpg

Opublikowano

A masz zamontowany szyber w czopuchu? Bo jak tak to może on jest przymknięty.

Zobacz co będzie się działo jak w serwisie wyłączysz hallotron. Oczywiście po sprawdzeniu czopucha.

Opublikowano

czopuch.jpg

Opublikowano

tak to wygląda u mnie czyli brak

wyłączyłem w serwisie hallotron 

żaden błąd nie wyskoczył  !

zrobiłem test dmuchawy

komunikat : niedrożność kanału nadmuchowego !

Opublikowano

Jak test zrobisz, a hall wyłączony to błąd taki będzie.

Ja kiedyś podłączyłem dmuchawę z hall dla kolegi i też był błąd. Po wyłączeniu hall było ok, a jak tylko uaktywniłem to wywalalo za jakiś czas błąd. Sprawdziłem jak idą przewody w wtyczkach do połączenia sterownika z dmuchawą. I w jednej wtyczce było źle. Porównałem to z dmuchawą i w dmuchawie przełożyłem tak jak wychodzi z przewodu hall od srerownika. Eureka :) poszło. Może masz podobnie u siebie.

Ale jak masz wszystko na gwarancji to dzwoń na serwis

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam .Trochę mnie nie było na początku stycznia wyjechałem za granice problem został w Sigmie Chwilowy bark obrotów. 17 lutego wróciłem i zaraz dzwoniłem na serwis Defro. zgłoszenie zostało przyjęte i przekierowane do Tech-sterownik Serwis. Serwisant dziś był winą był kabel co idzie  sterownika do turbinki.

Na protokole napisane : ' Uszkodzony przewód

Brak mechanicznych uszkodzeń

Wymiana na nowy "

to u mnie było przyczyną.

pozdrawiam i dziękuje za pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.