Krissu Opublikowano 1 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 1 Stycznia 2019 Od 2 mięsiecy posiadam Sigme E 20kw a od 2 tygodni wyskakuje bład : "Chwilowy Brak Obrotów" po wykonaniu parę telefonów na infolinie i zrobieniu wszystkiego co należy nadal wyskakuje! Pan z infolinii mówi nawet ze nie ma potrzeby wymieniać turbiny bo przy wiatrach cug w kominie jest inny. Nawet czytałem gdzieś na forach ze wymiana tej turbiny też nie załatwi sprawy nawet porządnie w menu kotła nie można wejść bo ten błąd wyskakuje Może ktoś przerabiał ten problem ???
Gość Cemol Opublikowano 1 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 1 Stycznia 2019 Ja mam Sigmę Uni - tzn, z palnikiem rynnowym. Ten komunikat pojawiał mi się, jak były pozatykane otworki napowietrzania w palniku. Sprawdź u siebie, czy nie występuje podobna sytuacja. Zrób też test drożności nadmuchu.
dormario Opublikowano 1 Stycznia 2019 #3 Opublikowano 1 Stycznia 2019 Wyczyść palnik, udrożnij otwory i kanał powietrzny tak jak kolega pisze, Pytanie też czym palisz? Bo może opał ma za drobną frakcję i jest ciężko go napowietrzyć
Krissu Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor #4 Opublikowano 2 Stycznia 2019 kanał powietrzny czyszczony od spodu palnika odkręciłem dekiel był popiuł przedmuchałem kompresorem (czyszczenie palnika na tym polega,muszę wygasić piec ??) palnik rynnowy a palnik retordowy bardzo się różni? eko kupionym luzem w lato nie zmieniałem go
dormario Opublikowano 2 Stycznia 2019 #5 Opublikowano 2 Stycznia 2019 W palniku masz otwory napowietrzające. Musisz sprawdzić czy nie są zaklejone przez nagar. Konieczne jest wygaszenie kotła.
Krissu Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor #6 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Przy wczorajszym czyszczeniu tego palnika fakt jedna z tych dziur była zaklejona nagarem . Wyczyściłem i rozpaliłem .Komunikat : chwilowy brak obrotów Dziś jeszcze raz wygasiłem palnik ok cały eko jaki był w kanale ślimakowym wydmuchałem i odkurzyłem był zamulony. Nasypałem czystego wyręcz przesianego eko rozpaliłem i nadal !!! Różnica miedzy wczoraj a dziś to taka ze komunikat wczoraj wyskoczył po osiągnięciu temp. zadanej jak wentylator zwolnił a dziś to już przy rozpalaniu.
gilal Opublikowano 3 Stycznia 2019 #7 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Klapka w dmuchawie otwarta maksymalnie? Może sprawdzić czy dobrze siedzi wtyczka w turbince od hallotronu?
Krissu Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor #8 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Wtyczka zaraz na początku była sprawdzana. a co do klapki to jak powinna być ustawiona? pierwszy raz posiadam taki kocioł i dużo nie wiem.
gilal Opublikowano 3 Stycznia 2019 #9 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Klapka w srodku dmuchawy. Przy paleniu z PID musi być całkowicie otwarta
Gość Cemol Opublikowano 3 Stycznia 2019 #10 Opublikowano 3 Stycznia 2019 W poście #2 napisałem Ci: "Zrób też test drożności nadmuchu". Zrobiłeś?
Krissu Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor #11 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Wszystko co piszecie zostało zrobione i nadal ten komunikat ! Pytanie : sterownik od razu wykryje naprawę błędu ? czy trzeba off potem on ?
gilal Opublikowano 3 Stycznia 2019 #12 Opublikowano 3 Stycznia 2019 A w menu serwis jest aktywny hallotron nadmuchu?
Gość Cemol Opublikowano 3 Stycznia 2019 #13 Opublikowano 3 Stycznia 2019 A może ten wentylator nie ma skąd czerpać powietrza? Kanał nawiewu powietrza masz otwarty?
Krissu Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor #14 Opublikowano 4 Stycznia 2019 hallotron aktywny klapka went. otwarta przedmuchałem jeszcze raz wentyl. był nalot na łopatkach już myślałem ze po problemie załączyłem piec,wentyl obroty do góry a jak zwolnił komunikat ; chwilowy brak obrotów !!! zrobiłem jeszcze test nadmuchu i teraz mam już 2 komunikaty : niedrożność kanału wentylatora !
gilal Opublikowano 4 Stycznia 2019 #15 Opublikowano 4 Stycznia 2019 A masz zamontowany szyber w czopuchu? Bo jak tak to może on jest przymknięty. Zobacz co będzie się działo jak w serwisie wyłączysz hallotron. Oczywiście po sprawdzeniu czopucha.
Krissu Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor #17 Opublikowano 4 Stycznia 2019 tak to wygląda u mnie czyli brak wyłączyłem w serwisie hallotron żaden błąd nie wyskoczył ! zrobiłem test dmuchawy komunikat : niedrożność kanału nadmuchowego !
gilal Opublikowano 4 Stycznia 2019 #18 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Jak test zrobisz, a hall wyłączony to błąd taki będzie. Ja kiedyś podłączyłem dmuchawę z hall dla kolegi i też był błąd. Po wyłączeniu hall było ok, a jak tylko uaktywniłem to wywalalo za jakiś czas błąd. Sprawdziłem jak idą przewody w wtyczkach do połączenia sterownika z dmuchawą. I w jednej wtyczce było źle. Porównałem to z dmuchawą i w dmuchawie przełożyłem tak jak wychodzi z przewodu hall od srerownika. Eureka :) poszło. Może masz podobnie u siebie. Ale jak masz wszystko na gwarancji to dzwoń na serwis
Krissu Opublikowano 27 Lutego 2019 Autor #19 Opublikowano 27 Lutego 2019 Witam .Trochę mnie nie było na początku stycznia wyjechałem za granice problem został w Sigmie Chwilowy bark obrotów. 17 lutego wróciłem i zaraz dzwoniłem na serwis Defro. zgłoszenie zostało przyjęte i przekierowane do Tech-sterownik Serwis. Serwisant dziś był winą był kabel co idzie sterownika do turbinki. Na protokole napisane : ' Uszkodzony przewód Brak mechanicznych uszkodzeń Wymiana na nowy " to u mnie było przyczyną. pozdrawiam i dziękuje za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.