1293kaer Opublikowano 26 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Witam, posiadam stary piec, samoróbka i chciałbym go usprawnić. Planuję zakup miarkownika ciągu i tutaj zaczynają się schody. Piec ma drzwiczki górne otwierane w pionie (do góry), dolne nad rusztem również w pionie i na samym dole pod rusztem otwierane w poziomie (w bok) gdzie rączkę można założyć co jakąś odległość na taki "grzebień". Drzwiczki nie mają klamek, po prostu podnosi się je do góry i opuszcza. Czy zamontowanie miarkownika do drzwiczek nad rusztem się sprawdzi? Drzwi od popielnika pod rusztem będą wtedy zamknięte. Mam jeszcze dmuchawę z sterownikiem, którą mógłbym zamontować w drzwiczkach pod rusztem, ale nie wiem czy to dobry pomysł. W ciągu dnia nie ma mnie w domu, testuję palenie w piecu od góry. Chciałbym rano przed wyjściem podpalić i mieć jakąś kontrolę nad dopływem powietrza żeby cały wsad nie poszedł z dymem po dwóch godzinach. Z góry dziękuję za porady.
Gość Trener40 Opublikowano 26 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Co do miarkownika, to Ci nie podpowiem, ale to będzie lepsze rozwiązanie niż dmuchawa. W Twojej sytuacji dmuchawa odpada, ponieważ drzwiczki muszą być idealnie szczelne i zamykane na klamkę, bo będzie nimi dmuchało spalinami.
drewniak Opublikowano 26 Grudnia 2018 #3 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Można dokupić klapkę otwieraną do góry i zamontować ją na drzwiczkach pod ruszt, w których trrzeba wyciąć otwór pod tą klapkę. Takich klapek na alleggro lub olx pełno.
Gość Trener40 Opublikowano 26 Grudnia 2018 #4 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Gdy posiadałem jeszcze śmieciucha, to zamontowałem do niego sterownik z wentylatorem. Może byś pomyślał o dospawaniu jakiś uchwytów/ klamek / albo coś na zasadzie przykrecania drzwiczek motylkiem, a jak uszczelić, to już podowiadam, gdyż tak zrobiłem kiedyś u siebie. Najpierw dokładne oczyszczenie i odtłuszczenie drzwiczek. Potem po obwodzie drzwiczek nakladałem sylikon ( +300st) tak ok 0.5 cm grubości. Na kotle w miejscu gdzie stykaly się drzwiczki smarowałem zwykłym olejem. Po nałożeniu sylikon na drzwiczki odczekalem jakieś 40 min aby sylikon troszkę się ściągnął. Potem domykalem drzwiczki i tym sposobem z sylikonu tworzyła się uszczelka. Posmarowanie olejem dało to, że sylikon nie przykleił się do kotla, a idealnie odkształcił się na drzwiczkach. Nie było opcji aby jakieś spaliny leciały przez drzwiczki. Taka moja podpowiedź.
user2018 Opublikowano 26 Grudnia 2018 #5 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Silikon to chyba +1300 stopni? Na długo taki silikon wytrzymał Tobie?
SONY23 Opublikowano 26 Grudnia 2018 #6 Opublikowano 26 Grudnia 2018 38 minut temu, drewniak napisał: Można dokupić klapkę otwieraną do góry i zamontować ją na drzwiczkach pod ruszt, w których trrzeba wyciąć otwór pod tą klapkę. Takich klapek na alleggro lub olx pełno. Wystarczy kawałek blaszki, zawiaski kupione w sklepie, wiertarka i nity zrywalne albo kilka śrubek z nakrętkami... Tu żadnej filozofii nie ma. Gotowe zestawy z allegro teź trzeba przecież jakoś zamontować do drzwiczek, wyciąć otwór, czy coś w tym stylu. To po co jeszcze dodatkowo płacić ?
user2018 Opublikowano 26 Grudnia 2018 #7 Opublikowano 26 Grudnia 2018 A masz gdzie wkręcić ten miarkownik? Zapytam przy okazji, czy do mechanicznego miarkownika można dać ramię około 50cm? Pewnie musiałaby być też jakaś przeciwwaga ale czy ma to sens?
SONY23 Opublikowano 26 Grudnia 2018 #8 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Teoretycznie można. Pytanie tylko po co ? Przy takim długim ramieniu również ramię na klapce musi być dłuższe, bo jej skok byłby ogromny.
Gość Trener40 Opublikowano 26 Grudnia 2018 #9 Opublikowano 26 Grudnia 2018 1 godzinę temu, user2018 napisał: Silikon to chyba +1300 stopni? Na długo taki silikon wytrzymał Tobie? Do 300 st ( czerwony) spokojnie wytrzymywal sezon ( czasami nawet dwa), wymieniłem go ponieważ " siadał" czyli zmniejszała się grubość uszczelnienia.Takie uszczelnienie miałem na trzech drzwiczkach ( zasypowe, powyżej rusztu i na dolnych od popielnika tam gdzie był zamontowany wentylator. Przed drzwiczkami ( tymi powyżej rusztu) wewnątrz kotla była jeszcze zamontowana kratka z odlewu, która była delatacją do drzwiczek, aby żar nie miał kontaktu z drzwiczkami. Kocioł smigał na koksie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.