Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak dołożyć pompę? Prośba o pomoc :)

sarniak11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Pytanie do znawców tematu. Problem za słaba pompa w piec,  instalacja OP tylko na pompie z pieca (1000mb rury w podłodze fi16) 2 rozdzielacze x 8 sekcji.

Jak w mojej i instalacji dołożyć pompę do rozdzielacza aby zwiększyć wydajność i tym samym przpelywy?? 

Jaka to pompa ,czy oprócz pompy i jakichś kształtek i srubunkow coś jeszcze potrzebne ?

15457682440756998040300020341725.jpg

15457682593327593702500401608768.jpg

Opublikowano

No wlasnie w innym wątku ten temat poruszyłem A teraz chce koszty porównać i co pewniejsze.  

W projekcie mam pex 32x4 od pieca do pierwszego rozdzielacza (ten z foto) , trójnik i do drugiego 26x4 . 

Ja mam wszystko 22Cu. 

1 pyt.  Czy 32x4 pex to 28 Cu ? I czy 26x4 to 22 Ci

Pyt. 2 mini koszty bo hydraulik mi powiedział za przeróbka pierwszej 22 na 28 robota 200 materiały ok 300zl. I ile by kosztowało takie sprzęgło i pompa,  i ktora opcja pewniejsze jeżeli chodzi o zwiększenie przepływów:)

Opublikowano

Sprzęgło ok.400zł pompa 60ka ok 500zł 80ka zapewne sporo droższa(nie wiem ile)

Tak średnica wewn.rury  PEX 32 x4(=24mm) jest zbliżona do średnicy rury Cu 28x1,5=25mm

Rura PEX 26 ma grubość ścianki 3mm czyli jej średnica wewn jest taka sama jak rury Cu 22x1 =20mm

Opublikowano
38 minut temu, odpowietrznik napisał:

Sprzęgło hydrauliczne.Pompa np.Willo Yonos Pico 25/1-6 lub nawet 25/1-8 Alu tu "wąskim gardłem" są średnice rur do rozdzielaczy.

zez.jpg

Yonos Pico.jpg

Patrząc od pieca najpierw pompa czy sprzęgło? Mogę prosić o foto sprzęgła jak takie cos wygląd,  chce Obaczyc cY się tam zmieści? 

PS. Rura cu22 jaka ma śr wewnętrzna?

Opublikowano

Wcześniej narysowałem już jak to ma wyglądać)Od strony kotła najpierw sprzęgło potem pompa.Może najodpowiedniejszym modelem dla ciebie byłaby zwrotnica firmy Womix (załącznik)bo jest mała gabarytowo i można ją zamontować w poziomie(ale i tak rozstaw rur z pewnością nie będzie pasował)Cu 22 ma wewn.20mm też pisałem)

zwrotn..jpg

Opublikowano
47 minut temu, odpowietrznik napisał:

Wcześniej narysowałem już jak to ma wyglądać)Od strony kotła najpierw sprzęgło potem pompa.Może najodpowiedniejszym modelem dla ciebie byłaby zwrotnica firmy Womix (załącznik)bo jest mała gabarytowo i można ją zamontować w poziomie(ale i tak rozstaw rur z pewnością nie będzie pasował)Cu 22 ma wewn.20mm też pisałem)

zwrotn..jpg

A tak poczytałem o tych sprzeglach  i rozwiązanie ok, tylko zastanawia mnie jedno.  Patrząc na schemat działania kotła. Wychodzi woda z kotła np 33c , idzie w podłogę,  i potem jej część (schłodzoną np do 26, miesza się  z ta 33, czyli uklad rurki w podłodze suma sumarum dostają wodę dużo chłodniejsze niz ta co wychodzi  kotła? Dobrze rozumiem ?

Opublikowano

Instalacja podłogówki zasilana jest temperaturą wody z kotła czyli do rozdzielaczy dociera np.te 33st i potem wraca do sprzęgła schłodzona(oddaje ciepło podłodze)do sprzęgła wraca np.26st Czyli suma sumarum rurki w podłodze nie dostają wody dużo chłodniejszej,no może deko-jak rury do rozdzielacza są słabo zaizolowane lub wcale

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.