Wojtek01991 Opublikowano 24 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Witam. Mam problem z zatrzymującymi sie pompami CO Leszno lfp pcow 25/40. W ciągu 1roku pompy wymienione 3raz na gwarancji. Stara 7letnia na CWU działa bez zarzutu. Układ zalany 1:1 glikolem. Na próbę kupiłem tania chińska orka działała 2dni pracy ciągłej i sie zatrzymala. Lfp pracują do momentu zaniku zasilania i mają problem z rozruchem. Czy powodem jest glikol w układzie?
Jozefg1 Opublikowano 24 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Na wodzie jak na wodzie ale możliwe że nie lubią glikolu. Zadzwoń do producenta i dopytaj co jest grane.
audilhr Opublikowano 24 Grudnia 2018 #3 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Nie wiem jaki to glikol ale sąsiad dolał płynu samochodowego i wszystko stanęło. Wylał to wszystko z układu zalał woda pracuję jak złe :-)
LordFalcon Opublikowano 24 Grudnia 2018 #4 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Przede wszystkim skąd wziąłeś glikol i jaki? Glikol etylenowy jest trujący i trzeba z nim ogólnie uważać, propylenowy jest bezpieczny dla organizmów żywych. Druga sprawa, płyny do instalacji na bazie glikolu zawierają wiele dodatków, w tym antykorozyjne, sam glikol etylenowy potrafi szybko załatwić metalowe elementy ruchome a nawet "przegryźć" np. chłodnicę w samochodzie. Trzecie, glikol jest gęstszy od wody więc daje większe opory przepływu w instalacji, na wirnikach pomp itp.
piotrek300582 Opublikowano 24 Grudnia 2018 #5 Opublikowano 24 Grudnia 2018 W mojej instrukcji pompy pisało ze układ może być glikolowy w rozcienczeniu 50/50. Czyli 50 woda 50 glikol.Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 24 Grudnia 2018 #6 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Ciekawe z tymi % glikolu np w instrukcjach pomp ePCO z lfp jest podane : roztwór o max zawartości glikolu do 30%.Z resztą są różne glikole i tu idzie o 2 rzeczy agresywność roztworu i jego lepkość , dla pomp CO lepkość nie może przekraczać 10cSt co jest równoważne z zawartością do 30% glikolu Pewnie radę dałaby pompa solarna do inst kolektorów słonecznych, ale może mieć inne wydajności
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.