Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Padające pompy co.

Wojtek01991

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.  Mam problem z zatrzymującymi sie pompami CO Leszno lfp pcow 25/40. W ciągu 1roku pompy wymienione 3raz na gwarancji. Stara 7letnia na CWU działa bez zarzutu. Układ zalany 1:1 glikolem. Na próbę kupiłem tania chińska orka działała 2dni pracy ciągłej i sie zatrzymala. Lfp pracują do momentu zaniku zasilania i mają problem z rozruchem. Czy powodem jest glikol w układzie? 

Opublikowano

Na wodzie jak na wodzie ale możliwe że nie lubią glikolu.

Zadzwoń do producenta i dopytaj co jest grane.

Opublikowano

Nie wiem jaki to glikol ale sąsiad dolał płynu samochodowego i wszystko stanęło. Wylał to wszystko z układu zalał woda pracuję jak złe :-)

Opublikowano

Przede wszystkim skąd wziąłeś glikol i jaki?
Glikol etylenowy jest trujący i trzeba z nim ogólnie uważać, propylenowy jest bezpieczny dla organizmów żywych.
Druga sprawa, płyny do instalacji na bazie glikolu zawierają wiele dodatków, w tym antykorozyjne, sam glikol etylenowy potrafi szybko załatwić metalowe elementy ruchome a nawet "przegryźć" np. chłodnicę w samochodzie.
Trzecie, glikol jest gęstszy od wody więc daje większe opory przepływu w instalacji, na wirnikach pomp itp.

Opublikowano

W mojej instrukcji pompy pisało ze układ może być glikolowy w rozcienczeniu 50/50. Czyli 50 woda 50 glikol.

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ciekawe z tymi % glikolu np w instrukcjach pomp ePCO  z lfp  jest podane roztwór o max zawartości glikolu do 30%.Z resztą są różne glikole i tu idzie o 2 rzeczy agresywność roztworu i jego lepkość , dla pomp CO lepkość nie może przekraczać 10cSt co jest równoważne z zawartością do 30% glikolu

Pewnie radę dałaby pompa solarna do inst kolektorów słonecznych, ale może mieć inne wydajności

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.