stachu80 Opublikowano 18 Grudnia 2018 #26 Opublikowano 18 Grudnia 2018 to nie wina pieca tylko słaby ciąg. camino to najlepszy śmieciuch jaki znam. u rodziców ten piec ogrzewał piętrówę Gierkowską z drewnianymi oknami łącznie około 300m2 i było ciepło jak w ulu. może kawki zrobiły sobie gniazdo. tydzień po czyszczeniu komina zaczęło się dusić i okazało się że to one narobiły bałaganu.
lechumb Opublikowano 18 Grudnia 2018 #27 Opublikowano 18 Grudnia 2018 No ja bym to najpierw sprawdził otworzyć wyczystkę lusterko wsadzić zobaczyć czy jest przelot i jaki ale czyszczenie nie zaszkodzi a wręcz przeciwnie pomoże.Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
Jozefg1 Opublikowano 18 Grudnia 2018 #28 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Nie zawsze da się zobaczyć lusterkiem.... U mnie nie bo komin starego typu ze skosem Po mojemu nie ryzykować tylko wezwać kominiarza do wyczyszczenia komina!
mKochu Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor #29 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Witam ponownie. Wyczyscilem komin, Wyczyszczke zakleilem, Piec u góry i w palenisku z grubsza wyczyscilem, ROZPALILEM OD GÓRY! Paliwo - węgiel brunatny. I muszę wam podziękować za rady, zrobiłem w minimum to co mi napisaliscie, bo brakło by mi czasu, a w domu zimno, ale nie dymi się tak jak wczoraj, praktycznie w ogóle w domu nie czuć dymu. Po rozpaleniu miałem wątpliwości, że ten węgiel będzie się palił, ale po około 50min ogień zajął bardzo dobrze węgiel i temp na piecu wynosi 60 stopni. W domu zrobiło się ciepło i się nie duszę. Jeszcze raz dziękuję i w najbliższym wolnym czasie ogarnę piec na tip top. Dziękuję panowie, jesteście wielcy.
lechumb Opublikowano 18 Grudnia 2018 #30 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Super że ci się udało.Mam jeszcze jedną radę. Do kup trochę zwykłego czarnego węgla bo brunatnym bardzo szybko zajedziesz z powrotem komin i piec. Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
mikkei Opublikowano 19 Grudnia 2018 #31 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Kolego wymien sobie sznury uszczelniające czopucha + drzwiczek załadunkowych, popielnika i wyczystki https://kotlycamino.pl/c/23/kotly-camino-czesci-zamienne.html,1.html - to też powinno pomóc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.