Renomex Opublikowano 16 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Witam mieszkam w domu jednorodzinnym i w tm roku wykończyliśmy poddasze dodałem 7 grzejników zamontowałem rozdzielacz i grzejniki na goze grzeją w połowie powrót jest bardzo letni a na dole grzeją jak trzeba posiadam na wszystkich grzejnikach zawory z termostatem jaki piec jest wystarczający jaki może być problem ??? Czy może pompka za słaba ???
odpowietrznik Opublikowano 16 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zawory termostatyczne mają zazwyczaj możliwość nastawy wstępnej jak zdejmiesz głowice termostatyczne to na zaworze powinny być cyferki.Musisz przydławić te grzejące grzejniki na parterze(nastawić na mniejszą cyfrę)Innymi słowy dokonać regulacji hydraulicznej instalacji. Możesz ewentualnie dać na wyższy bieg pompę.Pompa nie jest za mała.W instalacji grzejnikowej 40ka wystarczy w 95% instalacji
Renomex Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor #3 Opublikowano 16 Grudnia 2018 A te na zawory na poddaszu maja być na ful są na 6albo 7 ??
odpowietrznik Opublikowano 16 Grudnia 2018 #4 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zasada jest taka że dławimy grzejniki mniejsze i te bliżej kotła czyli automatycznie grzejniki większe i dalej od kotła powinny mieć większe nastawy.Teraz prawdopodobnie wszystkie grzejniki masz na nastawie wstępnej ustawionej na maksa bo takie są ustawienia fabryczne
Renomex Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor #5 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Jeszcze jedno wiem ze późno skręcając te głowice to w prawo czy lewo bo odkręciłem jedna i jest na 7 normalnie sławiąc to trzeba kręcić w prawo a nie idzie. Idzie tylko w lewo .
ayo007 Opublikowano 16 Grudnia 2018 #6 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Na pewno muszą mieć wyższą wartość przepływu niż te na parterze. Musisz popróbować różnych ustawień.
odpowietrznik Opublikowano 16 Grudnia 2018 #7 Opublikowano 16 Grudnia 2018 I jeszcze jedno głowice termostatyczne ściągasz przy pokrętle ustawionym na max
lechumb Opublikowano 18 Grudnia 2018 #8 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Głowice termostatyczne na grzejnikach odpowiadają za utrzymanie stałej temperatury w pomieszczeniu. każdy producent ma własną skalen cyferek na głowicy w instrukcji głowicy pewnie jest opisane która cyferka odpowiada jakiej temperaturze. ty pewnie masz od zera do dziesięciu.ustawiając 67 podejrzewam że masz temperaturę w granicach ustawioną na 24,25 stopni co jest sporo.jeśli głowicy nie da się płynnie przekręcać od zera do końca skali to albo już głowica źle założona albo uszkodzona.Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.