Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Stalmark 19Kw ST-650H gaśnie

marbobek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i proszę o radę. Od trzech lat ogrzewam dom piecem Stalmark 19Kw sterownik ST-650H. Powierzchnia do ogrzania 170mkw, dom ocieplony styropian 12cm.

Podłogówki jest 70mkw + w tych pomieszczeniach grzejniki, reszta domu same grzejniki. Piec jak do tej pory działał ok, w tym roku po zmianie opału (27000kj- nie wiem jaka firma) ciągle wygasa niezależnie od ustawień. Zazwyczaj w cieplejsze dni ustawiałem Tryb letni - podłogówka + CWU, w chłodniejsze do popołudnia też to wystarczało, a wieczorem przez kilka godzin Pompy równoległe. Teraz jak tylko przestawię na inny tryb pracy pomp, to piec po godzinie, dwóch gaśnie. Nawet na jednym trybie, bez przestawiania najdłużej wytrzymał jakieś 24h bez gaśnięcia.

Ekogroszek jest suchy, dość gruby.

Proszę o pomoc w dobraniu ustawień.

Opublikowano

Skoro gaśnie to za mało paliwa dostaje tak myślę. Jakie masz ustawienia na sterowniku

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Historia błędów będzie dostępna tylko, jeśli posiada moduł internetowy.

Jak z przerwą podawania? Ile ustawiona? Jeśli gaśnie to znaczy, że kończy się mu paliwo (przerwa podawania) lub za mało dmucha (nadmuch, niedrożny kanał powietrzny czyli te drzwiczki z wentylatorem). A może gaśnie w podtrzymaniu?

Opublikowano

No właśnie w tej chwili zgasł w podtrzymaniu.

Przerwa podawania 2 min 10 sek

Przerwa podtrzymania 25 min

Wentylator w podtrzymaniu

Czas pracy 40 sek

Czas przerwy 10 min

Wentylator siła nadmuchu 45%

Modułu internetowego nie posiadam.

Opublikowano

Nie masz przypadkiem tłokowca?

Podaj dokładny model kotła.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

mam ten sam problem..... po rozkręceniu tylnej obudowy podajnika wygląda na   to ,że wyrobił się mechanizm siłownika  podajnika i są duże luzy i przez to podajnik nie podaje wystarczającej ilości opału i przez to się wygasza 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.