Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro komfort eko 15kw duże spalanie

ziomek266

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam kocioł defro komfort eko 15kw. Palę w nim trzy miesiące. Ogrzewany dom ma około 145m2. Budynek jeszcze nie ocieplony. Jedynie poddasze wełna 30cm. Na parterze podłogowka 50m2 plus 2 grzejniki a na górze 5 grzejników. Mam problem z dużym spalaniem pieca. Spala worek groszku na dobę. Wydaje mi się dużo. Temperatura zadana to 65 stopni, powrót 52. Czasy w pid to podawanie min 1s max 3, przerwa 55s max 70. Nadmuch na plus 7 bo inaczej robiły się spieki. Proszę o pomoc w ustawieniu tego pieca bo może coś źle ustawione jest. 

Opublikowano

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Na tym  filmie masz nie włącone sterowanie pompa co lub i sterowanie piecem , dlatego piec niewie co ma wykonać.

Opublikowano

Ja mam komfort eko pz 15kw, 145m2 stary dom ale ocieplony spalanie na poziomie 19-20kg na dobe...sam nie wiem czy to dużo, walczę z ustawieniami pieca, jutro rck montuje :)

Opublikowano

Ja mam komfort eko lux 15kw, dom 175m2 ocieplony ale pierwszy sezon grzewczy tzn grzeję od 1,5 miesiąca i zasypuję 4 worki na 7-8 dni. W domu 20- 21 stopni bo narazie nie mieszkam. CWU też narazie nie grzeję. Ale umówmy się, zimy są jakie są, a zapotrzebowanie bydynku też każdy ma inne nie mówiąc już o preferencjach cieplnych. Dla jednego 21 to ciepło a dla innych min 23 stopnie muszą być. 17 listopada kupiłem 500kg groszku to zostały mi 4 worki.

Opublikowano

Ja mam 25kW 200m2 stary dom parter+piętro, tylko na podłodze strychu styropian, w tej chwili 27-28kg - Wesoła, w domu 22st. + CWU 100L

Opublikowano

Jak ciepło masz w domu, węgiel spala się na pył, temp. 65 c pieca czy zaworu

Opublikowano

Grzejesz piecem czy zaworem

Opublikowano

temp. zaworu to:

Opublikowano

Temat jak 99% tematów na tym forum schodzi na manowce. Kolego worek na dobę w nowym domu jeszcze nie do końca ocieplonym to dobre spalanie. U mnie przez pierwszy tydzień było podobne worek na dobę. Dom się nagrzał i teraz idzie worek na 2 dni. 

Opublikowano

Nie pal w pidzie  pal recznie tzn stusój zasadę tzw. 60 min jest to opisane na tym forum  w latach 2007 do 2015 .Oszczędzisz przy tym metrażu na cały sezon  to około 2,3tony jak dobrze ustawisz , wegiel np: Bartex silver ,jak docieplisz 1,5 tony do 1,8 tony

Opublikowano

Dokładnie jest to zasada 60min na 60 sekund tzn.cały 1 cykl trwa 60 min na np 42 s wiatru 18 s podawania węgla a jak na noc wyłączysz pompy piec wejdzie w podczymanie to zaoszczędzisz węgiel proste !!.

Gość Visitor1230
Opublikowano
Godzinę temu, chudar1 napisał:

tzn stusój zasadę tzw. 60 min 

Dziwna zasada. Nawet o niej nie slyszalem

30 minut temu, chudar1 napisał:

Dokładnie jest to zasada 60min na 60 sekund tzn.cały 1 cykl trwa 60 min na np 42 s wiatru 18 s podawania węgla 

po wyjasnieniu to juz nic nie rozumiem

31 minut temu, chudar1 napisał:

a jak na noc wyłączysz pompy piec wejdzie w podczymanie to zaoszczędzisz węgiel proste !!.

Bajki. Taa… najlepiej wylaczyc kociol do wiosny. Wtedy nie spali nic. 100% oszczednosci.

Opublikowano

Nie jest to tzw dwustan  opisany na na tym forum  . to technika prehistorii ale nadal skuteczna, wysterczy poszukać  w internecie , jJa tak paliłem przez 12 lat i oszczedziłem dzieki temu troche kasy ,żeby kupić coś nowszego, lubisz doświadczenia zdwustanem ,ale jak to ustawić wystarczy poszukać

Opublikowano

Eko groszek spala sie w temp.57-58c zadaniem pieca jest uzyskanie temp nie wyższej niż 10c ale nie nizszej  niz temp powrotu.twoim zadaniem jest ustawic piec tak , zeby temp schładzania i temp rozgrzewania  trwała nie dłuzej niz 60 min -to jest elastycznośc. 25-30 min schładza sie piec 35-25 wstaje x 24 cykle - doba ale pompa cały czas pracuje w nocy albo w defro jest zabezpiczenie zeby instalacja sie nie przymarzła obniza na min temp lub recznie sie wyłącza wtedy piec ma wejść temp podczymania i byc gotowym do rozpalenia nad ranem reszta ustawien jest tak jak obecnych kotłach tzn nie w standarcie  danego sterownika  co co jakis czas pojawia sie jako prawidłowo nastawiony.

Opublikowano
Godzinę temu, chudar1 napisał:

Nie jest to tzw dwustan  opisany na na tym forum  . to technika prehistorii ale nadal skuteczna, wysterczy poszukać  w internecie , jJa tak paliłem przez 12 lat i oszczedziłem dzieki temu troche kasy ,żeby kupić coś nowszego, lubisz doświadczenia zdwustanem ,ale jak to ustawić wystarczy poszukać

Stary jestem, ale tej techniki nie znam:((

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.