Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zimny powrót a obieg kotłowy

Robertoooo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam piec na ekogroszek 25kw. Instalacje co mam prostą jedna pompa co i przed pompą zawór 3d jako mieszacz. Cwu działa grawitacyjnie ma osobne zasilanie i powrót. Chodzi mi o powrót do kotła w tej chwili mam ustawioną temperaturę na kotle 55 stopni a powrót wraca około 36 stopni. Na instalacje idzie okolo 38 stopni. Jak założę pompę kotłową to o ile zredukuje mi się różnica? Między powrotem a zasilaniem.

Opublikowano

Cześć, przede wszystkim do grunt ustawić dobrze piec. Na jakim biegu pracuje pompa CO? Spróbuj zwiększyć temp na piecu do 60 °C. Aktualnie u mnie sa takie wykresy bez pompy kotłowej. Na dniach bede zakladal. Więc nie jestes osamotniony. Mieszacz masz manualny czy automatyczny? U mnie po osiagnieciu 22 stopni na mieszkaniu, woda idzie tylko na piec. Zalozenie pompy kotlowej pomoże w tym aby wzrosla temperatura. Ile? Kazdy piec/dom jest inny i trzeba sie ratowac innymi technikami.919e989bd23c0830079251b339aa0472.jpgd7a97da0d750992c12c6725683530581.jpg5a6f01481b2458d7d2c2b1963105b5fb.jpg

Wysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Mam termostaty w każdym pokoju praktycznie oprócz łazienek. I do tego czujnik temperatury w mieszkaniu na korytarzu. Jak w domu mam 22 stopnie to poprzez sterownik silownik na mieszaczu zamyka mi obieg co przez co nie przegrzewanie domu i oszczędzam opał, bo przez pewien czas wode na powrocie mam 1:1 do pieca .

Wysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Mam pytanie sąsiad ma włączoną pompę cwu na stałe i temp. powrotu mu wzrosła o jakieś 10 stopni. Ale mówi też że spalanie mu wzrosło o jakieś 5kg. Czy jak założę pompę kotłową to też wzrośnie spalanie?

Gość berthold61
Opublikowano

No jak jedziesz na grawitacji to normalnie że ci wzrośnie , na grawitacji pewnie połowa kalafiroa grzeje .

Opublikowano

I tu są podzielone zdania. Jedni powiedzą że tak drudzy że nie. Ja tobie powiem z własnego doświadczenia że gdy cwu chodziło u mnie cały czas to delikatnie wzrosło spalanie a gdy pojawiła się pompą kotłowa to mogę zaryzykować stwierdzenie że nawet pojawiły się oszczędności w opale. Co instalacja to różne efekty pompy. Ważne aby dobrze wyregulować przepływ na obiegu kotłowym.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To bardzo prosto można wytłumaczyć. Zbyt niska różnica temperatur między zasilaniem a powrotem kotła zmniejsza sprawność wymiany ciepła spaliny/woda dzięki czemu wiecej energii ucieka w komin wraz ze wzrostem temp. spalin.  

Opublikowano

za pomocą zaworu grzybkowego

Opublikowano

Kulowym też się da ale lepszym jest grzybek ze względu na budowę i jak przepływa przez niego woda.

Opublikowano

dodam skromnie że grzybek jest precyzyjniejszy i trwalszy niż kulowy

Opublikowano

Jest trwalszy bo woda przelewa się przez grzybek łagodnie a w kulowym uderza o barierę i często w krótkim czasie skutkuje przeciekiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.