Robertoooo Opublikowano 10 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Witam. Mam piec na ekogroszek 25kw. Instalacje co mam prostą jedna pompa co i przed pompą zawór 3d jako mieszacz. Cwu działa grawitacyjnie ma osobne zasilanie i powrót. Chodzi mi o powrót do kotła w tej chwili mam ustawioną temperaturę na kotle 55 stopni a powrót wraca około 36 stopni. Na instalacje idzie okolo 38 stopni. Jak założę pompę kotłową to o ile zredukuje mi się różnica? Między powrotem a zasilaniem.
Bulix Opublikowano 10 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Cześć, przede wszystkim do grunt ustawić dobrze piec. Na jakim biegu pracuje pompa CO? Spróbuj zwiększyć temp na piecu do 60 °C. Aktualnie u mnie sa takie wykresy bez pompy kotłowej. Na dniach bede zakladal. Więc nie jestes osamotniony. Mieszacz masz manualny czy automatyczny? U mnie po osiagnieciu 22 stopni na mieszkaniu, woda idzie tylko na piec. Zalozenie pompy kotlowej pomoże w tym aby wzrosla temperatura. Ile? Kazdy piec/dom jest inny i trzeba sie ratowac innymi technikami.Wysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka
Robertoooo Opublikowano 10 Grudnia 2018 Autor #3 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Mieszacz mam manualny. Zapewnie masz termostaty na grzejnikach? Pompa pracuje na 2 biegu.
Bulix Opublikowano 10 Grudnia 2018 #4 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Mam termostaty w każdym pokoju praktycznie oprócz łazienek. I do tego czujnik temperatury w mieszkaniu na korytarzu. Jak w domu mam 22 stopnie to poprzez sterownik silownik na mieszaczu zamyka mi obieg co przez co nie przegrzewanie domu i oszczędzam opał, bo przez pewien czas wode na powrocie mam 1:1 do pieca .Wysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka
Robertoooo Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor #5 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Mam pytanie sąsiad ma włączoną pompę cwu na stałe i temp. powrotu mu wzrosła o jakieś 10 stopni. Ale mówi też że spalanie mu wzrosło o jakieś 5kg. Czy jak założę pompę kotłową to też wzrośnie spalanie?
Gość berthold61 Opublikowano 12 Grudnia 2018 #6 Opublikowano 12 Grudnia 2018 No jak jedziesz na grawitacji to normalnie że ci wzrośnie , na grawitacji pewnie połowa kalafiroa grzeje .
lechumb Opublikowano 12 Grudnia 2018 #7 Opublikowano 12 Grudnia 2018 I tu są podzielone zdania. Jedni powiedzą że tak drudzy że nie. Ja tobie powiem z własnego doświadczenia że gdy cwu chodziło u mnie cały czas to delikatnie wzrosło spalanie a gdy pojawiła się pompą kotłowa to mogę zaryzykować stwierdzenie że nawet pojawiły się oszczędności w opale. Co instalacja to różne efekty pompy. Ważne aby dobrze wyregulować przepływ na obiegu kotłowym.Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 12 Grudnia 2018 #8 Opublikowano 12 Grudnia 2018 To bardzo prosto można wytłumaczyć. Zbyt niska różnica temperatur między zasilaniem a powrotem kotła zmniejsza sprawność wymiany ciepła spaliny/woda dzięki czemu wiecej energii ucieka w komin wraz ze wzrostem temp. spalin.
Robertoooo Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor #9 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Właśnie tak myślę że wszystko zależy od szybkości przepływu. Bo u niego jest za szybki przepływ i piec przekracza 0.2 stopnia zadana temp. i spada 0.5 i tak w koło.
Robertoooo Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor #10 Opublikowano 12 Grudnia 2018 W jaki sposób można zmniejszyć szybkosc przepływu wody jak pompa pracuję na 1 biegu?
pięknyroman Opublikowano 12 Grudnia 2018 #11 Opublikowano 12 Grudnia 2018 za pomocą zaworu grzybkowego
Robertoooo Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor #12 Opublikowano 12 Grudnia 2018 A kulowy nie może być?
lechumb Opublikowano 12 Grudnia 2018 #13 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Kulowym też się da ale lepszym jest grzybek ze względu na budowę i jak przepływa przez niego woda.Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
pięknyroman Opublikowano 12 Grudnia 2018 #14 Opublikowano 12 Grudnia 2018 dodam skromnie że grzybek jest precyzyjniejszy i trwalszy niż kulowy
lechumb Opublikowano 12 Grudnia 2018 #15 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Jest trwalszy bo woda przelewa się przez grzybek łagodnie a w kulowym uderza o barierę i często w krótkim czasie skutkuje przeciekiem.Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.