Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z dogrzaniem wody

Kaja198666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od niedawna mam w domu piec Klimkosz Duo Pellet 15Kw, dom ma powierzchnię 135m2.

Jest to nowy dom, mieszkamy w nim od miesiąca, grzane ciągłym trybem jest od 2msc. Dół domu posiada ogrzewanie podłogowe, termostat 1 na praktycznie cały poziom plus oddzielny termostat na pokoj gościnny.  Na górze grzejniki odkręcone na Max bez termostatow. 3 termostat na zewnątrz budynku.

Dopiero zaprzyjaźniamy się z piecem w związku z tym, idziemy na ustawieniach fabrycznych wg charakterystyk pogodowych. W domu mam ciepło, gdy pisze tego posta piec jest na czuwaniu temp. 60st., niestety nie mogę wygrzać wody temp na boilerze 27st. Ustawiona temp max CW 42st

Ustawienia pieca :

wentylator moc 20%

podajnik praca 7s

podajnik przerwa 20s

zużycie pelletu wg komputerka 0,50kg/h

Mamy włączone strefy CWU oraz pompę cyrkulacyjna 

Co mam zrobić, żeby odzyskać ciepłą wodę? Jest to duży problem, dlatego proszę o pomoc...

Czy mozesz dołączyć zdjęcie bojlera i jego podłączeń?  Chyba że wiesz, gdzie jest odpowietrznik na zasilaniu bojlera?

Gość Trener40
14 godzin temu, Kaja198666 napisał:

Mamy włączone strefy CWU oraz pompę cyrkulacyjna 

Co mam zrobić, żeby odzyskać ciepłą wodę? Jest to duży problem, dlatego proszę o pomoc...

Rozumiem,ze CWU podgrzewa się w określonych godzinach. Jeżeli tak jest, to wydaje mi się, że CWU jest za krótko podgrzewana, a cyrkulacja poprostu wychładza zasobnik.

Wył cyrkulację i sprawdź. 

Zbyt dużo niewiadomych.... 

1/ Czy pompa cwu to ta, na której jest wyświetlone 20W? Rura schodzi w dół i pózniej z powrotem do zasilania zasobnika? Odpowietrznik automatyczny na zasilaniu zasobnika odkręcony?

2/ Jesli powyższe jest prawdą, to pompa cwu podłączona jest za 4D, a powinna przed.

3/Pompa z mieszaczem 3D obniza temperaturę na podłogówkę czy grzejniki? Jeśli na grzejniki, to czy na rozdzielaczu [podłogówki jest dodatkowy układ mieszajacy

4/Pompa cyrkulacyjna cwu- brak przed nią filtra a zaworu zwrotnego za nią

ODPOWIETRZENIE.png.290f6d4bdd28a23a26127bea37aa598e.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.