Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Popękana ściana kominowa i wydostajaca się sadza

Ciekawska12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Na początku roku na ścianie kominowej zaczęły pojawiac  się pekniecia a w nich szare kropki sadzy i brzydki zapach. Przyszedł murarz zburzył  komin   od góry do strychu i postawił nowy. Powiedział ze wszystko będzie ok. Pokój został tylko pomalowany. Czy z tym kominem dalej jest coś nie tak ? Czy to zostało w tej ścianie i trzeba to zedrzeć do cegieł? Czy jest to szkodliwe i czy może się z tego wydobywać czad ? 

Bardzo proszę was o pomoc

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak polegało, i czuć to trzeba to naprawić. Jest kilka tematów które mówiła, ze komin w części nie ogrzewanej powinno się ocieplić np.wełna.

Opublikowano

Zewnętrzne ściany kominowe pękają z racji różnicy temperatury pomiędzy spalinami a temperaturą otoczenia. Ciemne wykwity na kominie to smoła pogazowa która odkłada się w kominie przy nieodpowiednim spalaniu. Podstawowy problem to złe spalanie, oraz nieocieplony komin. W moim domu komin na poddaszu (wewnętrzny) został otynkowany a następnie ocieplony 5cm, wełny mineralnej. Całość została obudowana karton gipsem. U mnie na 1 piętrze wystąpiły wykwity, jeszcze nic nie pękło i nie było nic czuć. Osobiście użyłem Unigruntu atlasowskiego nie rozpuszczonego do impregnowałem komin . Prace prowadziłem latem. Całość musiała solidnie wyschnąć. Na chwilę obecną nie mam nowych wykwitów. pozdrawiam  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.