hamis Opublikowano 4 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Jakie są zalety i wady grawitacyjnego podłączenia bufora? Do kotła do bufora mam ok 3m, wejście bufora i wyjście kotła 6/4". Zastanawiam się czy podłączyć to grawitacyjnie czy w układzie pompowym. Plusy grawitacji: -Działa w przypadku braku prądu (i to jest najważniejsze) -Tańsze podłączenie (brak pompy, zaworu ochrony powrotu, UPSa) Minusy? Układ po stronie odbioru na instalację już w pełni pompowy...
sambor Opublikowano 4 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 4 Grudnia 2018 10 minut temu, hamis napisał: Minusy? Układ po stronie odbioru na instalację już w pełni pompowy... Co ma piernik do wiatraka? Przede wszystkim układ grawitacyjny wolno ładuje bufor, po drugie nie naładuje do temp takiej jak na kotle - grawitacja działa na zasadzie różnicy temperatur , więc nie bufor będzie miał niższą temp niż bufor. Ponadto może być kłopot z wykorzystaniem pełnej mocy kotła - może dojśc do podgotowania wody w kotle.
PioBin Opublikowano 4 Grudnia 2018 #3 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Godzinę temu, hamis napisał: Zastanawiam się czy podłączyć to grawitacyjnie czy w układzie pompowym. Zrob i tak i tak przelaczajac bypass na zaworach np. recznie. Wiekszosc czasu bedzie chodzic na pompie, awaryjnie bedziesz mial do dyspozycji grawitacyjnie. Tak wlasnie mam to zrobione u siebie.
lisek311 Opublikowano 4 Grudnia 2018 #4 Opublikowano 4 Grudnia 2018 5 godzin temu, sambor napisał: Co ma piernik do wiatraka? Przede wszystkim układ grawitacyjny wolno ładuje bufor, po drugie nie naładuje do temp takiej jak na kotle - grawitacja działa na zasadzie różnicy temperatur , więc nie bufor będzie miał niższą temp niż bufor. Ponadto może być kłopot z wykorzystaniem pełnej mocy kotła - może dojśc do podgotowania wody w kotle. Sambor jakbyś mógł mnie odblokować mam do ciebie wiadomość na priv
sambor Opublikowano 4 Grudnia 2018 #5 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Rozumiem że jest to zaproszenie na imprezę lub coś w tym stylu - odblokowanie ważne jest tylko 24h, albo krócej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.