Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro 15kw eko lux

jaammm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakładaj pompę kotłową, ja dałem i w tej chwili jest tak : zasilanie 65 powrót 60 °C, pompa elektroniczna  (  grundfos alfa 2  ),pobór mocy 5 W.

Opublikowano

A jak było u ciebie przed zmianą, też za małe fi rur, bo rozumiem, że tez sie źle działo z powrotem do pieca skro masz pompę kotłową, a coś w spalaniu ekogroszku ta pompa zmieniła? Ktoś kiedyś pisał, że mu znacznie podskoczyło, ale większość opinii jest na tak, że to dobra opcja 

Opublikowano

Przed założeniem powrót miał 30°C.  Średnice rur był dobre, bo to była stara instalacja grawitacyjna. Mądrzy ludzie na forum ,powtarzają jak mantrę że zawór 4-D to albo ochrona powrotu albo regulacja temperatury na odbiorniki ,nigdy dwie funkcje naraz. 

Spalanie na tym samym poziomie albo mniejsze.

Opublikowano

Czyli miałeś rury na wyjściu z pieca tak jak trzeba oraz zawór i rura powrotu i to samo nie hulało? Ja na pewno mam za małe bo zrobił redukcję od razu z pieca na 1 cal i zawór 4d tez 1 calowy( instalacja też stara). Teraz ratuję się pompą cwu załączam ją na stałe ale ona dziwnie chodzi mimo, że nie dobije do temperatury zadanej czasami staje i od razu temperatury na powrocie do pieca spada a piec pędzi by nagrzać sam siebie i nie wiem czemu tak się dzieje, że nie chodzi cały czas( jakby odpoczywała)

Opublikowano

Wyciąg z bojlera czujnik temperatury i załącz pompę CWU na stałe. Mój zawór 4-D jest 1 1/2" , zasilanie 2" ,powrót 1 1/2". Pompę kotłową podłączyłem do krudźca kapilary z boku kotła ( tak było najwygodniej ).Pamiętaj  zawór 4-D to albo ochrona powrotu ALBO regulacja temperatury .

Opublikowano

Ja ją mam jakby na stałe załączoną, bo nastawiłem temperaturę CWU większą o kilka stopni niż temperatura na kotle i niby powinna chodzić cały czas a jednak to nie do końca tak jest czasami jakby "odpoczywała" stanie a w kotle powrót momentalnie spada na 30 kilka stopni i wiec napierdziela po jakimś czasie znowu sama się załączy i chodzi jakiś czas i tak w kołko.

Opublikowano

Z zaworem 4d już wiem że zadanie ma jedno albo powrót albo dom. Dziwne, że przy takich rozmiarach rura na zasilaniu, zaworze 4d 1 1/2 cala i powrocie to nie hulało samo, po wyłączeniu ochrony powrotu powinna woda grawitacyjnie płynąć przez taki rozmiar rur, ale może ja coś mylę.

Opublikowano

Taki juź urok tych zaworów Pamiętaj o wyjęciu czujnika z bojlera, wtedy pompa CWU będzie pracowała cały czas.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.