wojtus1511 Opublikowano 26 Listopada 2018 #1 Opublikowano 26 Listopada 2018 Witam jestem nowy na forum gdyz wszedzie juz szukam pomocy a mianowicie posiadam istalacje od 3 miesiecy i caly czas mam problem z najwyzszym grzejnikiem drabinka w laziece ale od poczatku posiadam instalacje c.o rurki pex na sktetki zbiornik wyrownawczy domek 70m2 piec jest na poziomie 0 natomiast boiler w piwnicy i problem polega tym ze po paru godzinach grzania w piecu zwyklym na wegiel przestaje grzac drabinka ktora jest dosc wysoko powieszona zbiornik wyrownawczy jest okolo 20 cm wyzej od grzejnika i gdy przestaje grzac slysze ze ucieka z niej woda i wydaje mi sie ze do boilera grzejnik posiada automatyczny odpowietrznik i nic nie pomaga co ja moge z tym zrobic wody juz dolewalem kilka razy myslac ze jest malo pompa tez wymieniona na wilo yanos pico wody dolewam az nie przeleci przez zbiornik wyrownawczy pomocy gdzie jest problem gdy wylacze na chwile pompe odpowietrze grzejnik pomaga na 2 godziny czasem dzien az znow zwariuje i zleje z niego wode
Hermogenes Opublikowano 26 Listopada 2018 #2 Opublikowano 26 Listopada 2018 Doraźnie wkręć odpowietrznik ręczny. Następnie narysuj co i gdzie jest podłączone w tej instalacji. poz Hermogenes
wojtus1511 Opublikowano 26 Listopada 2018 Autor #3 Opublikowano 26 Listopada 2018 Witaj slaby jestem z rysowania sam bym nie wiedzial o co chodzi nad piecem mam pompe na samej gorze zbiornik wyrownawczy od pieca w prawo ida rurki .com grzejnikow w 2 pokojach na lewo ida do kuchni po czym schodza do piwnicy do boilera i tam na zdjeciu widac jest trojnik do rurek co ida do grzejnika w laziece i trojnik do przedpokoju czyli lazienka i przedpokoj jest ta tej samej rurce a w przedpokoju grzeje normalnie natomiast w lazience po paru godzinach slysze jak ta woda zlewa sie w dol
sambor Opublikowano 26 Listopada 2018 #4 Opublikowano 26 Listopada 2018 Za nisko zbiornik , powinien być minimum 2m nad grzejnikiem a ile jest naprawdę od góry grzejnika do dołu zbiornika przelewowego?
wojtus1511 Opublikowano 26 Listopada 2018 Autor #5 Opublikowano 26 Listopada 2018 Zmierzylem i jest 10 cm roznicy to co ja moge teraz z tym zrobic wyzej go za bardzo nie moge dac bo boje sie ze na nieocieplonym poddaszu zamarznie
marcus312 Opublikowano 26 Listopada 2018 #6 Opublikowano 26 Listopada 2018 Jeżeli ucieka woda ze zbiornika wyrównawczego to należy zrobić odpowietrzenie np na rurce przelewowej jak wychodzi ze zbiornika zabudować trójnik i kawałek rurki wyżej którędy będzie podsysane powietrze w razie przelewu i nie pociągnie za sobą wody
wojtus1511 Opublikowano 26 Listopada 2018 Autor #7 Opublikowano 26 Listopada 2018 Odpowietrzenie juz zbudowane tak jak pisales na trojniku kawalek rurki w gore mi sie wydaje ze boiler kradnie ta wode o ile to mozliwe bo gdy slysze ze zlewa sie woda z grzejnika slysze tez przelewanie sie wody w boilerze czy to mozliwe gdy zamkne zawor by c.o nie grzalo wody w boilerze to z grzejnika przestaje schodzic mowie o tym czerwonym zaworze
wojtus1511 Opublikowano 26 Listopada 2018 Autor #8 Opublikowano 26 Listopada 2018 a tam nad boilerem jest ten trojnik do lazienki tylko od boilera do trojnika jest rurka 20 a od trojnika do grzejnika 16 czy to ma znaczenie
Hermogenes Opublikowano 26 Listopada 2018 #9 Opublikowano 26 Listopada 2018 Jedyne wyjście tak podłączyć zbiornik wyrównawczy aby pompa wyciągała wodę ze zbiornika i z kotła. Bo coś mi się wydaje że u Ciebie pcha do zbiornika, albo zbiornik do góry jak napisał kolega Sambor. Dlatego napisałem narysuj ważne są poziomy jak spadnie poziom wody w wyrównawczym to spada w grzejniku łazienkowym i na miejsce wody zasysane jest powietrze poprzez odpowietrznik automatyczny. poz Hermogenes
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.