Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Różnica temp na sterowniku z czujnika pokojowego.

Gość Trener40

Rekomendowane odpowiedzi

A wiec . Dzwoniąc do Estymy nie potrafili mi odpowiedziec dlaczego tak sie dzieje...Od razu napiszę,ze nie zawsze tak sie dzieje .Są momenty ,ze temp idą w parze ze soba i wyl kotla nastepuje przy 21,7.Ogolnie w chacie mam cieplo ,ale irytują mnie takie wskazania ...Oczywiscie wyl kotla nastepuje przy tej temp. ktora jest pokazana przy grzejniku.Po jakims czasie ( wyl kociol )te temp sie zrównują...

Dwa ostatnie,to juz po wygaszeniu kotla.

Oby zdjecia poszly w odpowiedniej kolejności.

20181125_173039-800x400.jpg

20181125_173028-800x400.jpg

20181125_175156-800x400.jpg

20181125_175149-800x400.jpg

Kolego, na moje wszystko działa poprawnie.

Temperatura przy grzejniku to zmierzona temperatura w pokoju gdzie masz czujnik.

Temperatura z prawej strony wyświetlacza ( ta mniejsza ) to temperatura zadana przez ciebie na pomieszczenie.

Temperatura z prawej po wyłączeniu ogrzewania to temperatura po osiągnięciu, której kocioł ma zacząć ogrzewanie.

Na pierwszym zdjęciu 20.8 stopnia to aktualna temperatura w pomieszczeniu, 21.7 to zadana przez ciebie do której kocioł ma podnieść w pomieszczeniu.

Na trzecim zdjęciu temp 22.1 zmierzona w pomieszczeniu czyli kocioł przestał grzać bo przekroczyło 21.7. Natomiast 20.3 to próg który ustawiłeś gdzie kocioł ma się załączyć i grzać. 

Tak to działa też u mnie. Mało dokładnie jest to opisane w instrukcji ale doszedłem do tego obserwując kocioł.

Podsumowując gdy kocioł grzeje pokój to ta temperatura po prawej będzie wyższa do której kocioł będzie dążył, natomiast po wyłączeniu ogrzewania pokaże się temperatura do jakiej ma spaść w pokoju aby kocioł miał wystartować.

Ja te cyferki o których piszesz,to ja je rozumiem.Chodzi  o wskazania temp z czujnika: 

W menu" prostym "przy grzejniku jest 20.8 (odczyt z czujnika )

W menu glównym "CO1" gdzie tez jest wyświetlana temp z czujnika juz pokazuje 21.1.

Nie dzieje sie to za każdym razem . Jest tak ,ze te temp są jednakowe w obu menu podczas pracy kotla jak i po jego wygaszeniu.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.