Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem ze spalaniem ekogroszku Piec Buderus Futura S DUAL 25

Darekck

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam od 5 lat piec Piec Buderus Futura S DUAL 25 od około 5 lat. Przez cały ten okres ekogroszek kupowałem u jednego dostawcy, Ekogroszek EKORET. Nigdy nie miałem problemów z ustawieniem pieca i spalaniem. Przez cały ten okres miałem takie same niezmieniane ustawienia:
Cz. podawania - 9 s
Cz. przerwy - 65s
Cz. przerwy w nadzorze 15 min
Nadmuch 45%
Przysłona na wentylatorze ~80% przysłonięta.

W tym roku ponownie kupiłem węgiel u tego samego dostawcy, jednak nie mogę sobie za nic poradzić z ustawieniem pieca na węglu z tego roku. Tworzą się spieki popiołu, niedopalonego węgla a czasem nawet powstaje spiek z żaru który w formie walca wychodzi z retory.

Na tą chwilę po wielu próbach zmian ustawień nadal występują w/w objawy.
Ustawienia:
Cz. podawania - 8 s
Cz. przerwy - 70s
Cz. przerwy w nadzorze 15 min
Nadmuch 35%
Przysłona na wentylatorze ~90% przysłonięta.

Zdjęcie spieków z dziś, które powstały po godzinie od rozbicia poprzedniego spieku. Nadmienię, że węgiel jest suchutki.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję  Nazwa: popiół.jpg Wyświetleń: 1 Rozmiar: 93,5 KB ID: 421988

Proszę o jakieś porady.

Gość Visitor1230
Opublikowano

To typowy wegiel spiekajacy. Podawanie na 5 sek. Z przerwa zacznij od 80. Powietrze na razie zostaw. Oprocz spiekow masz mase niedopalu w popiele. To wyrzucanie wegla.

Przy tak spiekajacym weglu z przerwa mozesz dojsc nawet powyzej 100 sek. Taki wegiel potrzebuje czasu na spalenie. Dla eliminacji ( ograniczenia)spiekow trzeba go czesto wzruszac. Dlatego trzeba czesciej podawac ale krocej.  Ja sobie wlasnie z czyms takim w swoim czasie poradzilem calkiem niezle tak podchodzac do prowadzenia palnika. Taki wegiel moze dawac bardzo maly plomien. Nie bedzie palil sie plomieniem a bardziej zarzyl.

Opublikowano

Tak, wygląda to teraz o 16.00 .... spieczony słup węgiel+żar, reszta żaru poniżej otworów nadmuchowych. Piec nawet się nie zbliżył od zadanej temp. 65 (obecnie w trakcie pracy i grzaniu co).

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Gość Visitor1230
Opublikowano

Zar ponizej otworow nadmuchowych sprawia ze kociol cie sie wychladza powietrzem nie przechodzacym przez zar. I to znacznie.

Ustabilizuj paleniko recznie. Tzn podkrec wagla recznie. zmniejsz jeszcze powietrze i podmuchaj. Poczekaj jak sie wszystko dobrze rozpali. Wlacz dwustan i moze sprobuj z przerwa 100 sek. U siebie mialem podobny problem i rozwiazalem go czesciowo przerobka koncowki slimaka. Piaty post ze zdjeciami. Ustawienia na dluzsza mete sie nie sprawdzily wtedy i z przerwa dochodzilem nawet do 140 sek.

Opublikowano

Ja bym tu próbował jeszcze sypnąć wapna.

Opublikowano

Visitor1230

Dzięki za porady. Ogólnie cały czas działam na dwu stanie, nigdy nie korzystałem z automatu do tej pory. Jutro sprawdzę dokładnie stan ślimaka, ale przeróbka myślę wchodzi tylko w grę przy zakupie nowego. 

krisgie

Jakieś konkrety co do tego wapna? Jak je stosować? 

Opublikowano

Po wielu próbach, piec okiełznałem na ustawieniach:

13 s - podawanie
85 s przerwa 

I niestety spalam mieszankę świeżego węgla z niedopalona frakcja z popielnika. Piec ładnie osiąga temperaturę 0 spieków. 

Gość Visitor1230
Opublikowano

Rozumiem ze tego niedopalu nie produkujesz na biezaco :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.