hamis Opublikowano 17 Listopada 2018 #1 Opublikowano 17 Listopada 2018 Witajcie. Zakupiłem ostatnio bufor 800l i chciałbym go podłączyć do mojego kotła MPM DS 19kw. Większy niestety się nie zmieścił na wysokość, ale w przyszłym sezonie chciałbym dołożyć drugi i zrobić baterię 1600l. Zerknijcie proszę na załączony schemat, czy ma to wszystko sens. Zależy mi na: możliwości grzania bojlera zarówno z bufora jak i bezpośrednio z kotła cyrkulacji przez zbiornik przelewowy (nieogrzewane poddasze) - czy w tym układzie ma szansę to działać czy sobie jednak odpuścić? Zawór 3d na instalację sterowany póki co ręcznie, automatyka raczej na następny sezon. W pokojach zawory termostatyczne, w salonie zawory zwykłe (chciałbym tutaj dać termostat włączający pompę) Proszę o rady/sugestie i podpowiedź jak to wszystko ogarnąć pod kątem sterowania obiegami... Posiadam obecnie jeden sterownik PC12HW obsługujący pompy obiegową i CWU oraz dwa nieużywane sterowniki obsługujące jedną pompę ST-20.
hamis Opublikowano 20 Listopada 2018 Autor #2 Opublikowano 20 Listopada 2018 Widzę, że dyskusja burzliwa ;-) To zadam jeszcze jedno pytanie: wyjście z kotła 1,5", wejścia do bufora 1,5". Jest sens dawać tak gruba rurę (pewnie trzeba by było kombinować w stali) czy wystarczy cu28?
4slawek Opublikowano 20 Listopada 2018 #3 Opublikowano 20 Listopada 2018 powiem Ci ze u mnie na rurach stalowych 1,5 cala kocioł-bufor dziala grawitacja i nie uzywam pompy i vtc do ochrony powrotu pozdrawiam
shogunzlasa Opublikowano 22 Listopada 2018 #4 Opublikowano 22 Listopada 2018 Kiepski schemat do zasypowca. Będziesz mieć opóźnienie na rozgrzanie czapki bufora. Do zasypówki wpinasz się od góry bufora, mieszacze dajesz między kocioł a bufor za zaworem zabezpieczającym. Możesz się podpiąc na dwóch złączach do bufora zamiast czterech. Jak się rozpala to ciągnie bezpośrednio z kotła, nadmiar ląduje w buforze, jak się wygasi - ciągnie z bufora.
4slawek Opublikowano 22 Listopada 2018 #5 Opublikowano 22 Listopada 2018 z obserwacji u siebie powiem wam, że odbiory i tak wyssaja z niego energię . Mam podlaczony bufor jak hamis (procz cwu) , wyjscia z bufora calowe, osobne na 2 rozdzielacze podlogowki , 2 zawory 3d sterowane pogodowo. Jak ladowalem/grzalem okazyjnie, nie mieszkając zeszlej zimy to na początku cala energie wysysała podlogowka czyli prawidłowo. Jak mialbym wpiete odbiory przed buforem to moim zdaniem zawory 3D musialyby sie wiecej nakręcić- wiadomo jak zmienia się temperatura w kotle zasypowym. Pozdr.
shogunzlasa Opublikowano 23 Listopada 2018 #6 Opublikowano 23 Listopada 2018 Ale i tak jest zawór ochrony powrotu - na tej linii otrzymasz temp. 55-75 stopni. Do tego właśnie największy kop na start leci nie z bufora - a z kotła bezpośrednio. Zawór mieszający w miarę otwarty będzie pobierał ciepło z kotła, potem zamykając się - oddawał nadmiar do bufora. Zawór ochrony powrotu się zamyka - mieszacz jedzie tylko z bufora. Tutaj głównie chodzi o to, że czasem podłączenie do bufora jest stosunkowo nisko, zanim rozpędzimy piec, otworzy się termostat, zagrzejemy czapkę bufora która bywa wysoka to mija godzina z hakiem nim w ogóle ciepło zacznie lecieć. Jak już woda zakręci to znów ciepło się schowa w czapce itd. W pewnych kwestiach też upraszcza się sterowanie, bo można mierzyć temp. na jednym trójniku - bo woda przez ten trójnik albo leci z kotła, albo z bufora.
hamis Opublikowano 23 Listopada 2018 Autor #7 Opublikowano 23 Listopada 2018 Mógłbyś jakoś na szybko to narysować? Bo chyba średnio rozumiem... Jeśli dobrze myślę, to sugerujesz montaż 3d w funkcji rozdzielania - nie będę miał wtedy możliwości obniżenia temp na grzejniki. Zauważ też, że póki co zawór jest sterowany ręcznie... A może odejście na grzejniki wpiac od góry bufora? Wtedy od razu będzie dostawał gorącą wodę...
shogunzlasa Opublikowano 23 Listopada 2018 #8 Opublikowano 23 Listopada 2018 Picasso ze mnie. Zasada działania: Rozgrzewamy kocioł - nie dzieje sie nic aż zawór ochrony powrotu zezwoli na wyjście ciepła z krótkiego obiegu. Jak ruszy to ciepło leci na zawory mieszające, które biorą ile potrzeba a nadmiar pompa z powrotu pcha do bufora. Stopniowo zawory będą się przymykać i coraz więcej ciepła będzie trafiać do bufora. Jak piec się wygasi to zamyka się obieg z lewej strony a zawory zasysają ciepłą wodę z bufora. Logikę możesz ogarnąć techowskim sterownikiem - i2 na 2 zawory. Czujnik temp kotła dajesz na trójnik przed 3D i tym sposobem masz temp z 2 źródeł. W zależności od rodzaju zawory ochrony powrotu na krótkim obiegu też trzeba dodać zz.
shogunzlasa Opublikowano 23 Listopada 2018 #9 Opublikowano 23 Listopada 2018 Jak masz tylko 1x 3D to bez jednej nitki i sterownik st431 lub i1 + regulator pokojowy st 296 i przyjemnie sie to juz sprawuje. Pompe przy kotle jeszcze trza wyłączyc wiec albo i2 lub i1 i np. jakis termostacik, prosty ster itp.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.