Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z ogrzewaniem (podłogowe i grzejniki)

drf

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

wiem, że w internecie jak i na tym forum jest dużo odpowiedzi jak odpowietrzyć ogrzewanie podłogowe, czy instalację co. Zagłębiłem się trochę w te tematy, ale nadal potrzebuję dodatkowych podpowiedzi co zrobić w mojej instalacji, żeby zaczęła pracować prawidłowo.

Praktycznie cała instalacja nie grzeje (podłogowa + grzejniki). Miałem ściągane grzejniki przed malowaniem ścian i wiadomo, trzeba było uzupełnić wodę w układzie. Miał to zrobić hydraulik, który zakładał grzejniki, ale tego nie zrobił, a ja uruchomiłem piec. Chodził ze dwie godziny wydając dziwne dźwięki, po czym zobaczyłem, że wskazówka manometru leży i dopiero dopuściłem wodę. Po włączeniu pieca podłogi są zimne i 3 grzejniki nie grzeją z 9. Rozdzielacz zamontowany powyżej pętli, wszystkie automatyczne odpowietrzniki otwarte (na zasilaniu i powrocie). Odpowietrzyłem grzejniki, ciśnienie w układzie znowu spadło prawie do 0 i na razie tak to zostawiłem, gdyż mam kilka pytań. Dodam, że przy odpowietrzaniu grzejników wydawało mi się tak jakbym czuł gaz - może dlatego, że piec chodził, a nie było odpowiedniego ciśnienia wody w układzie, a może mi się wydawało. 

1. Teraz znowu mam dopuścić wodę do stanu 1-2 bara? 
2. Mam odpowietrzyć najpierw grzejniki, czy pętle? Jakieś zawory przy grzejniku muszę zamknąć? 
3. Mam zamykać zawory przy grzejnikach, gdy będę odpowietrzał poszczególne pętle podłogówki? 
4. Z tego co wiem pompa mieszalnika jak pracuje, to świeci się zielony led. Zauważyłem, że się świeci chwilę po włączeniu pieca, a później gaśnie, a piec chodzi. Nie da się chyba jej włączyć oddzielnie. Odpowietrzanie robię na włączonym piecu - pompa pieca chyba musi chodzić?

* mieszalnik z pompą Wilo Yonos 25/6 Para 
* piec Junkers Cerapur Acu 

Dziękuję i pozdrawiam

Opublikowano

1)Tak musisz uzupełnić wodę w instalacji np.do 2bar

2)Wszystko jedno co najpierw odpowietrzysz,bez znaczenia możesz zacząć od grzejników

3)Nie musisz.Przy odpowietrzaniu podłogówki zakręć główne zawory na rozdzielaczu podłogówki.

Odpowietrzanie podłogówki polega na przelaniu każdej pętli z osobna wodą np.z sieci poprzez podpięcie węża ogrodowego pod zawory spustowo-napełniające belek rozdzielaczy.

4)Pompy przy odpowietrzaniu wyłączone

Po odpowietrzeniu całości ciśnienie na kotle powinno być ok.1,2 bar

Kocioł wydawał dziwne dźwięki bo układ zapowietrzony,oby tylko nic mu się nie stało jak łykał powietrze

Opublikowano
Cytat

Odpowietrzanie podłogówki polega na przelaniu każdej pętli z osobna wodą np.z sieci poprzez podpięcie węża ogrodowego pod zawory spustowo-napełniające belek rozdzielaczy.

Nie da się tego zrobić przez włączenie pieca, tak żeby pompa pieca przegoniła wodę z powietrzem przez każdą pętlę oddzielnie, a powietrze uciekłoby przez automatyczne odpowietrzniki? - widziałem takie instrukcje, chyba, że źle zrozumiałem. Bo co np z powietrzem, które mogło zgromadzić się  między piecem i rozdzielaczem. Jak przepuszczę przez zawory spustowe to odpowietrzy się sama pętla?

Piec po pierwszym dopuszczeniu wody chodził już normalnie - cicho, grzał CWU i kilka grzejników, więc wierzę, że nie doszło do usterki.

Dzięki 

Dodam, że na belkach mam oprócz automatycznych odpowietrznikach, manualne (takie jak w grzejnikach)  po drugiej stronie belek.

Opublikowano

Nie da się.Jak się obawiasz że może być powietrze w rurach doprowadzających czynnik grzewczy do rozdzielacza podłogówki to zakręć wszystkie pętle podłogówki i odpowietrz ten odcinek o którym mowa przez odpowietrznik w rozdzielaczu.

Po czym zakręć zawory odcinające na belkach rozdzielacza OP i odpowietrz poszczególne pętle metodą o której wspominałem w punkcie #3.I zamień odpowietrznik automatyczny na belce powrotnej na ręczny albo przynajmniej go zakręć na stałe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.