arnow79 Opublikowano 14 Listopada 2018 #1 Opublikowano 14 Listopada 2018 Witam Panowie, bardzo dużo wiedzy "posiadłem" z tego forum, potrzebuję kolejnej porady, proszę o sprawdzone rozwiązanie sterowania następującym układem c.o. Kocioł junkers cerapur compact, c.w.u. z zasobnika, parter ogrzewanie podłogowe, poddasze grzejniki, jak tym najefektywniej sterować, siłowniki termostatyczne na belkę od podłogówki raczej nie są potrzebne ponieważ parter tworzy jedną strefę, wystarczy chyba sterowanie pompą, natomiast w kotle jest jest pompa wykorzystana do grzejników, nie ma żadnego regulatora pokojowego, i właśnie - gdzie ten regulator umieścić? Jeżeli go podłączę pod obieg kocioł podłogówka to po dogrzaniu parteru wyłączy mi kocioł, natomiast jeżeli poddasze będzie się potrzebowało dogrzać to skąd kocioł dostanie sygnał do włączenia skoro regulator daje sygnał z parteru,z góry dzięki za pomoc
odpowietrznik Opublikowano 14 Listopada 2018 #2 Opublikowano 14 Listopada 2018 Powinno być sprzęgło hydraul.a za nim pompa na grzejniki+zaw.3D z pompą na podłogówkę +do tego 2x moduł MM100(zalecane przez producenta) ewentulanie jak twierdzą niektórzy użytkownicy forum że wystarczy1xMM100(podłoga) Sterowanie pogodowe+CW400
arnow79 Opublikowano 14 Listopada 2018 Autor #3 Opublikowano 14 Listopada 2018 Dzięki za info, od strony hydraulicznej wiem jak to powinno wyglądać, ale niestety dom od dewelopera i tak nie wygląda, rozdzielacz do podłogówki wygląda jak w załączonym zdjęciu, co do sterowania to dzięki za info
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.