piter339 Opublikowano 13 Listopada 2018 #1 Opublikowano 13 Listopada 2018 Witam, jestem nowym na tym forum, dlatego na wstępie chciałem wszystkich przywitać. Do tej pory jestem użytkownikiem pieca węglowego zasypowego, w którym co prawda palę od góry, jednak mam już dość codziennych wizyt w kotłowni, tego brudu, pyłu i całkowitego podporządkowania życia pod ogrzewanie. Dlatego też postanowiłem zmienić sposób ogrzewania i pierwotnie nastawiony byłem na pellet, jednak od jakiegoś czasu zastanawiam się nad gazem ziemnym, którego co prawda nie mam w budynku jednak uruchomiłem już wszelkie procedury w gazowni związanie z określeniem warunków przyłączenia. Problem jednak jaki mam, to fakt, że mieszkam w starym budownictwie i piwnica ma wysokość ok. 1,7 m do 1,75 m. Wyczytałem, że jednym z warunków stawianych kotłowniom gazowym jest ich wysokość, gdzie w przypadku domów starszych wynosi ona nie mniej niż 1,9 m. Pozostałe warunki związane z wentylacją, minimalną kubaturą, itd... mam spełnione. I tutaj pytanie do szanownych forumowiczów, czy istnieje jakaś możliwość "obejścia" powyższego wymagania dotyczącego min. wysokości kotłowni? Czytałem gdzieś o pomysłach wykonania pogłębienia pod samym kotłem (zakładam, że będzie wiszący), jednak czy to jest legalne i konieczne? Czy gazownia dokonuje jakichś odbiorów w mojej kotłowni, czy tylko uprawniony instalator i kominiarz wydają stosowne kwity, które są przedkładane w gazowni? Bardzo proszę o informację, ponieważ muszę rozeznać wszystkie obostrzenia i plusy/minusy danego sposobu ogrzewania, przed podjęciem finalnej decyzji (gaz/pellet). Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Logan Opublikowano 13 Listopada 2018 #2 Opublikowano 13 Listopada 2018 "Czy gazownia dokonuje jakichś odbiorów w mojej kotłowni, czy tylko uprawniony instalator i kominiarz wydają stosowne kwity, które są przedkładane w gazowni?" Gazownia tylko sprawdza szczelność instalacji, po puszczeniu gazu do budynku.
Ksieciunio Opublikowano 13 Listopada 2018 #3 Opublikowano 13 Listopada 2018 Na pellet to też jest za nisko, ostatnio na forum był taki temat. Co do gazu, wpierw kominiarz, później robisz projekt - i to oni przyjeżdżają i wszystko mierzą.
piter339 Opublikowano 13 Listopada 2018 Autor #4 Opublikowano 13 Listopada 2018 Bardzo dziękuję, a jesteś w stanie ("Ksieciunio") znaleźć ten temat ze zbyt niska kotłownią na pellet i go podlinkować? A czy wiecie, czy da się ten przepis dotyczący zbyt niskiej kotłowni jakoś "obejść"? Czym grozi montaż kotła gazowego/pelletowego w takiej niskiej kotłowni?
sambor Opublikowano 13 Listopada 2018 #5 Opublikowano 13 Listopada 2018 Wg Warunków Technicznych par 172 kotłownia musi mieć min 1,9m wysokości i tego nie obejdziesz. jedynym obejściem tego przepisu jest łopata i kopanie Możesz natomiast powiesić/ postawić kocioł w innym pomieszczeniu np kuchni- pod warunkiem że kocioł ma zamkniętą komorę spalania
piter339 Opublikowano 13 Listopada 2018 Autor #6 Opublikowano 13 Listopada 2018 Ok, dziekuje za informacje. Muszę dobrze ten temat przemyśleć, jak do niego podejść mając w świadomości, ze mieszkanie mam wykończone i „prucie” ścian mi sie nie uśmiecha:(... Jeszcze raz dzięki. Myślałem, ze moze można pogłębić tylko piwnice na pewnym obszarze pod kotłem i temat byłby załatwiony, jednak widac, ze chyba nie... Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.