Ksieciunio Opublikowano 14 Listopada 2018 #26 Opublikowano 14 Listopada 2018 Wiem co to mostki term. Czyli cegła ceramiczna jest dużo gorsza i nie powinno jej się używać ?
majmaj Opublikowano 14 Listopada 2018 Autor #27 Opublikowano 14 Listopada 2018 Wiem, skąd wiesz gdzie już są mostki?
Animus Opublikowano 14 Listopada 2018 #29 Opublikowano 14 Listopada 2018 Ściana, materiał, z którego jest zbudowana, niewiele wnosi dla współczynnika przewodzenia ciepła, w tych czasach liczy się tylko izolacja, która ją otacza, jej grubość oraz kształt bryły budynku. Cytat Skąd wiesz gdzie już są mostki? Spojrzałem na przekroje budynku.
Gość Opublikowano 14 Listopada 2018 #30 Opublikowano 14 Listopada 2018 W dniu 8.11.2018 o 15:33, SUSPENSER napisał: Może lepiej w ogóle postawić na ogrzewanie i chłodzenie klimatyzatorem kanałowym to będzie tanio w instalacji i użytkowaniu a klima na lato gratis. Do łazienek ewentualnie maty elektryczne dla komfortu odczuwania ciepłej podłogi W nowo wybudowanym domu jedynym źródłem ciepła nie może być ogrzewanie prądem.
Animus Opublikowano 14 Listopada 2018 #31 Opublikowano 14 Listopada 2018 Można np. zamontować troszkę ogniw fotowoltaicznych, zbije współczynnika EP poniżej 95.
sambor Opublikowano 14 Listopada 2018 #32 Opublikowano 14 Listopada 2018 25 minut temu, Jamjestcichy napisał: W nowo wybudowanym domu jedynym źródłem ciepła nie może być ogrzewanie prądem. Dlaczego?
majmaj Opublikowano 15 Listopada 2018 Autor #33 Opublikowano 15 Listopada 2018 8 godzin temu, Animus napisał: Ściana, materiał, z którego jest zbudowana, niewiele wnosi dla współczynnika przewodzenia ciepła, w tych czasach liczy się tylko izolacja, która ją otacza, jej grubość oraz kształt bryły budynku. Spojrzałem na przekroje budynku. Napisz na co mam zwrócić szczególną uwagę w tym projekcie. Dzięki
Gość Opublikowano 15 Listopada 2018 #34 Opublikowano 15 Listopada 2018 8 godzin temu, sambor napisał: Dlaczego? Ponieważ prawo tego zabrania,ustawa weszła w życie w 2017r.,ale można ją obejść montując dodatkowo np kominek czy tak jak @Animus napisał ogniwa fotowoltaiczne. Energia/część energii musi pochodzić ze źródeł odnawialnych.
sambor Opublikowano 15 Listopada 2018 #35 Opublikowano 15 Listopada 2018 Ten przepis ( z Prawa Energetycznego) był od dawna , ale on nie ma racji bytu, czego przykładem są taryfy grzewcze na prąd A jak tak trzeba oszukiwać to 1-2 panele po kilkaset zł i git. Jednocześnie mądrale nadal utrudniają jak się da montaże i rozliczenia z paneli PV.
Animus Opublikowano 15 Listopada 2018 #36 Opublikowano 15 Listopada 2018 3 godziny temu, majmaj napisał: Napisz na co mam zwrócić szczególną uwagę w tym projekcie. Dzięki To projekt z XX wieku sporo zabiegów potrzeba, żeby zbudować go prawidłowo. Np. postawić na płycie albo zastosować przekładkę termiczną, od góry zrezygnować ze szczytów murowanych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.