Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowy dom - jaki kocioł do 10tys?

majmaj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem co to mostki term. Czyli cegła ceramiczna jest dużo gorsza i nie powinno jej się używać ?

images?q=tbn:ANd9GcQ4OpgPt6kdcWaRgkQFNAa

Opublikowano

Ściana, materiał,  z którego jest zbudowana, niewiele wnosi dla współczynnika przewodzenia ciepła, w tych czasach liczy się tylko izolacja, która ją otacza, jej grubość oraz kształt bryły budynku.  

Cytat

Skąd wiesz gdzie już są mostki?

Spojrzałem na przekroje budynku.

Opublikowano
W dniu 8.11.2018 o 15:33, SUSPENSER napisał:

Może lepiej w ogóle postawić na ogrzewanie i chłodzenie klimatyzatorem kanałowym to będzie tanio w instalacji i użytkowaniu a klima na lato gratis. Do łazienek ewentualnie maty elektryczne dla komfortu odczuwania ciepłej podłogi

W nowo wybudowanym domu jedynym źródłem ciepła nie może być ogrzewanie prądem.

Opublikowano

Można np. zamontować troszkę ogniw fotowoltaicznych, zbije współczynnika EP poniżej 95.

Opublikowano
8 godzin temu, Animus napisał:

Ściana, materiał,  z którego jest zbudowana, niewiele wnosi dla współczynnika przewodzenia ciepła, w tych czasach liczy się tylko izolacja, która ją otacza, jej grubość oraz kształt bryły budynku.  

Spojrzałem na przekroje budynku.

Napisz na co mam zwrócić szczególną uwagę w tym projekcie. 

Dzięki 

Opublikowano
8 godzin temu, sambor napisał:

Dlaczego?

Ponieważ prawo tego zabrania,ustawa weszła w życie w 2017r.,ale można ją obejść montując dodatkowo np kominek czy tak jak @Animus napisał ogniwa fotowoltaiczne.

Energia/część energii musi pochodzić ze źródeł odnawialnych.

Opublikowano

Ten przepis ( z Prawa Energetycznego) był od dawna , ale on nie ma racji bytu, czego  przykładem są taryfy grzewcze na prąd

A jak tak trzeba oszukiwać to 1-2 panele po kilkaset zł i git.

Jednocześnie mądrale nadal utrudniają jak się da  montaże i rozliczenia z paneli PV.

Opublikowano
3 godziny temu, majmaj napisał:

Napisz na co mam zwrócić szczególną uwagę w tym projekcie. 

Dzięki 

To projekt z XX wieku sporo zabiegów potrzeba, żeby zbudować go prawidłowo.

Np. postawić na płycie albo zastosować przekładkę termiczną, od góry zrezygnować ze szczytów murowanych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.