jasiux Opublikowano 6 Listopada 2018 #1 Opublikowano 6 Listopada 2018 Witajcie, Mam piec MS24 Mam do pieca doprowadzony przewód 2x0,75 którego koniec wychodzi na północny wschód domu - przygotowany do podłączenia czujnika pogodowego. Chcę założyć jakiś sensowny sterownik ogrzewania. 1. Sterownik bezprzewodowy w pomieszczeniu referencyjnym + czujnik pogodowy = nie mam pojęcia co kupić (po to założyłem ten temat). 2. Rozwiązanie a'la danfoss, czyli sterownik bezprzewodowy i zawór na każdym z grzejników. https://www.tanie-ogrzewanie.pl/danfoss-link-bezprzewodowy/zestaw-startowy-danfoss-link-z-wifi-v4,,rid,13641.html Tylko, że w domu mam 12 grzejników, to się robi cena kosmiczna ~2500 PLN Pytanie do Was: Jaki sterownik polecicie? Co się sprawdza w domu z poddaszem użytkowym (na którym jest sporo cieplej niż na dole). Nie ma opcji odcięcia dołu od góry bo wszystko jest otwarte. Czy punkt 1 + doświadczalne przykręcenie grzejników na górze będzie ok? Fajnie by było gdyby sterownik był bezprzewodowy. Z góry dzięki.
bonanza Opublikowano 6 Listopada 2018 #2 Opublikowano 6 Listopada 2018 Na początek, fajnie by było, gdyby kolega w minimalnym stopniu zapytał w tym temacie Wujka Googla. Bez urazy :-) Wydaje mi się, że powyższe pytania są tak ogólne i "chciejne" oraz pomylone tematowo, że nikt na nie sensownie nie odpowie.
gmaj22 Opublikowano 6 Listopada 2018 #3 Opublikowano 6 Listopada 2018 Przede wsszystkim co to jest "piec" MS24?? Bo dla mnie jest to De Dietrich = kocioł gazowy.
jasiux Opublikowano 6 Listopada 2018 Autor #4 Opublikowano 6 Listopada 2018 Tak. Die Dietrich ms24, dwufunkcyjny kocioł gazowy. Bonanza, tego jest tak dużo... Ktoś tu ma na pewno doktorat ze sterowników i doradzi.
jasiux Opublikowano 6 Listopada 2018 Autor #5 Opublikowano 6 Listopada 2018 Wg instrukcji, mogę podłączyć i czujnik pogodowy i termostat pokojowy. Tylko czy mogę podłączyć dowolny czujnik pogodowy, czy tylko dedykowany? Od czego zacząć? Od samego czujnika zewnętrznego? Info z instrukcji: Regulacja zależna od temperatury pomieszczenia lub zewnętrznej: Ewentualnie uzupełnienić o: – jeżeli żądana jest regulacja zależna od temperatury pomieszczenia: termostat pokojowy pakiet AD 247, AD 248 lub AD 140 – jeżeli żądana jest regulacja zależna od temperatury zewnętrznej: • czujnik zewnętrzny pakiet HX 31 • czujnik zewnętrzny + termostat pokojowy: pakiet HX 31 + pakiet AD 247 lub AD 248 lub AD 140
bonanza Opublikowano 7 Listopada 2018 #6 Opublikowano 7 Listopada 2018 I teraz można się skupić na Twoim wątku :-) . Czy na grzejnikach masz zawory termostatyczne?
jasiux Opublikowano 7 Listopada 2018 Autor #7 Opublikowano 7 Listopada 2018 tak, mam zawory na każdym grzejniku. Zwykłe regulowane ręcznie 1-6 :)
bonanza Opublikowano 7 Listopada 2018 #8 Opublikowano 7 Listopada 2018 W dniu 6.11.2018 o 13:27, jasiux napisał(a): Co się sprawdza w domu z poddaszem użytkowym (na którym jest sporo cieplej niż na dole). Rozwiń Jak masz zawory to ustaw je na 2.5 (poczytaj o zaworach, o ile pracują tak ja trzeba, nie są zapieczone). Zobacz, czy temperatury się wyrównają. Oczywiście Twoja reakcja na zmianę ustawień i sensowną odpowiedź, powinna nastąpić po min. tygodniu obserwacji. Na teraz: jak masz ustawiony piec? Regulacja jest od czego? Termostat pokojowy?
jasiux Opublikowano 7 Listopada 2018 Autor #9 Opublikowano 7 Listopada 2018 teraz nie mam nic i temperatura w nocy minus 5 a w dzień plus 20 doprowadza do tego że w dzień w domu się gotuje bo nie mam ani czujnika pogodowego ani termostatu pokojowego więc mogę sobie tylko ustawić temperaturę w instalacji.
bonanza Opublikowano 7 Listopada 2018 #10 Opublikowano 7 Listopada 2018 Ok. Bezwładność termostatów jest duża ( o ile pracują prawidłowo, sprawdź głowice). Przy tym układzie osobiście zastosowałbym takie rozwiązanie: - regulację zależną od temperatury zewnętrznej (korygowałbym krzywą grzewczą, nic więcej). Dla komfortu i bajeru dodatkowo zastosowałbym system Danfoss.
bonanza Opublikowano 7 Listopada 2018 #11 Opublikowano 7 Listopada 2018 W dniu 6.11.2018 o 18:53, jasiux napisał(a): Ktoś tu ma na pewno doktorat ze sterowników i doradzi. Rozwiń Aha, myślę, że sam doktorat w zakresie sterowników (automatyka) nic nie poradzi. No chyba, że znajdzie się Kolega automatyk, który ma też doktorat z zagadnienia technik grzewczych :-), lub odwrotnie, chyba, że coś w swoich wywodach pomieszałem :-(
jasiux Opublikowano 7 Listopada 2018 Autor #12 Opublikowano 7 Listopada 2018 Dnafoss ten co wkleiłem? Czy coś innego?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.