Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czemu praca w trybie nadzoru jest niewłaściwa?

Gość Cemol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, MarekDabrowski napisał:

Co ci da prosta kreska

Taki jest cel algorytmu PID i podobnych. Twierdzę tylko, że Twój PID nie wyrabia i zachowuje się jak dwustan. Jeśli efekt redukcji spalania osiągnięty, to tylko się cieszyć, ale nie jest to dobry dowód na przewagę PID nad dwustanem. A tego próbujesz dowieść.

Opublikowano

Nie miałem zamiaru przekonywać że dwu stan jest gorszy ale przy pid zawsze piec jest czysty w wyczystkach siwo brak czarnej sadzy a kocioł nie musi pracować na wysokich mocach za czym idzie oszczędność opału a chyba wszystkim na tym zależy a jak wiadomo stan nadzoru to kopcenie w kotle i czarna sadza mogę dać modulację 10% i kreska będzie prosta ale nie chodzi mi o prosta kreskę na wykresie tylko o realna oszczednosc

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Pytanie jak głęboko utrzymuje się żar przy długiej pracy na mocy poniżej minimalnej dla danego palnika. Jak siedzi na żmijce to trzeba brać pod uwagę jej szybsze zużycie. Coś za coś. Byle świadomość była, a nie psioczenie na odmowę gwaranta. Jak cel uświęci środki, to nie mam nic przeciwko.

Opublikowano

Przez dwie godziny utrzymuje się na właściwym poziomie ale w między czasie podbija modulację i zapobiega zapadaniu się kopczyka mi to pasuje to tylko moja opinia nikogo nie namawiam żeby było tak jak u mnie

Opublikowano
Godzinę temu, MarekDabrowski napisał:

Dodam że zakup sterownika zwrócił mi się po jednym sezonie na starym sterowniku sp18l spaliłem około 1-1.5 tony wiecej

Potwierdzam. U mnie jak i u osób które znam i mają skzp02 ster zwrócił się w sezonie pomijając fakt że palą różnym opałem.

Opublikowano
Godzinę temu, kiminero napisał:

Taki jest cel algorytmu PID i podobnych. Twierdzę tylko, że Twój PID nie wyrabia i zachowuje się jak dwustan. Jeśli efekt redukcji spalania osiągnięty, to tylko się cieszyć, ale nie jest to dobry dowód na przewagę PID nad dwustanem. A tego próbujesz dowieść.

Znam osoby które mają ster dwustaniwy i przy zmianie pogody biegają zmieniać ustawienia. Ja mam pid od początku i jedyne co robię to wybieram popiół vo kilka dni...

Gość berthold61
Opublikowano
7 minut temu, 8010 napisał:

Potwierdzam. U mnie jak i u osób które znam i mają skzp02 ster zwrócił się w sezonie pomijając fakt że palą różnym opałem.

Ja nie mam zadnego skzp tylko elster-pid i nie zmieniłbym  go na żadnego innego bo dla mnie jest najlepszy bo wszystko moge nawet spalic węgiel o spiekalności 80 RI w dodatku na palniku najmniejszego pancerpola co podobno miał być problematyczny oczywiście moje leciutkie usprawnienia ,  najwazniejsze są dobre ustawienia a nie nazwa sterownika , pomijam sterowniki bez kodu serwisowego bo to już całkowita kicha  .

Opublikowano

Nikt tu nie namawiam do zmiany sterownika celem jest by jak najmniejsze koszta ogrzewania uzyskać a jeśli się to wiąże z zakupem innego sterownika no cóż warto wiedzieć jaki będzie najlepszy

Gość Visitor1230
Opublikowano
13 minut temu, 8010 napisał:

Znam osoby które mają ster dwustaniwy i przy zmianie pogody biegają zmieniać ustawienia.

Nieprawda. Dwustan ma to do siebie ze przy wiekszym zapotrzebowaniu postoje sa krotsze, a przy mniejszam dluzsze. Druga sprawa, ze dwustan ogranicza zuzycie paliwa i to znacznie. Nie kazdy jednak umie ustawic prawidlowo parametry dwustanu

Opublikowano

Mówisz o takim dwustanowy jak miałem we wcześniejszym sterowniku ani dwustanowy ani pid tak do końca to było chyba coś posrodku

Gość Visitor1230
Opublikowano
19 minut temu, berthold61 napisał:

moge nawet spalic węgiel o spiekalności 80 RI w dodatku na palniku najmniejszego pancerpola co podobno miał być problematyczny oczywiście moje leciutkie usprawnienia ,  najwazniejsze są dobre ustawienia a nie nazwa sterownika

I tu sie zgodze. Mialem sterownik Gecko archaizm. I podobnie potrafilem spalis strasznie spiekajace wegle. Trzeba tylko zrozumiec zachowanie palnika i go odpowiednio ustawic. Zaden Pid nie zastapi przy trudnym weglu wprawnego palacza. Spiekajacy wegiel wytwarza bardzo duzo energii i nie generuje przy tym prawie plomienia. Mozna to wykorzystac na swoja korzysc. W starym klimoszu spalalem przy podobnej aurze jak teraz 6-6,5 kg wegla na dobe. Przy pracy kotla 24 g na dobe i przy stalej temperaturze dobowej.

Opublikowano
12 minut temu, berthold61 napisał:

Ja nie mam zadnego skzp tylko elster-pid i nie zmieniłbym  go na żadnego innego bo dla mnie jest najlepszy bo wszystko moge nawet spalic węgiel o spiekalności 80 RI w dodatku na palniku najmniejszego pancerpola co podobno miał być problematyczny oczywiście moje leciutkie usprawnienia ,  najwazniejsze są dobre ustawienia a nie nazwa sterownika , pomijam sterowniki bez kodu serwisowego bo to już całkowita kicha  .

Chodzi mi ogólnie o pid. Ja mam akrat skzp. Co do opalu to już kiedyś pokazywałem czym palę. Przypomnę że teraz palę miałem z trocinami w stosunku 1:1. Paliłem też samym miałem, grochem kamiennym, brunatnym. Za każdym razem zero kłopotów. 

Jedno jest pewne. Pid jest wygodniejszy i bezproblemowy od dwustanu.

Oczywiście każdy robi co uważa. 

Opublikowano

Ja mam rynnę apr witkowski plus skzp02 timel i nie mam problemu z żadnym opałem.

Opublikowano

Mój kociołek też sobie radzi z wszystkim po to jest tak wiele ustawień żeby było dobrze

Gość berthold61
Opublikowano
Godzinę temu, Visitor1230 napisał:

Powiedzcie jaki sterownik w trybie PID da sobie rade z takim weglem. Czwarty post z fotami.

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19038-krater-w-retorcie/?tab=comments#comment-208693

Ja mam sterownik elster-pid i z zdjęcia wychodzi że to palnik pps-15kw dobrze widzę ? i daje radę spalać bez najmniejszego problemu każdy rodzaj ekogroszku łacznie takim o spiekalnosci RI ok 80 to nie żart ale z tego co ty tam pisałeś to zmniejszałes czas przerwy a ja ją wydłużałem z standardowej 28sek zrobiłem 65 sek a w mocy minimalnej dalem podawanie 2,3 sek a przerwa 42 sek natomiast cały wic potem polegał na podawaniu powietrza i tu było najwiecej kwiatków bo za dużo to kalafiory za malo to wylatywały niedopały z tacy ale po ustawieniu min 18% a max 26% jest wzorowo ale ty masz z klapką wentylator i tu już sam musisz wszystko kombinować , ja mam bez klapki wpa 117 , i ustawiam procentowo , sam ster jest tani jak by .

Gość Visitor1230
Opublikowano

Scislej mowiac to juz tego kotla nie mam. Porzegnalem sie z ekogroszkiem na zawsze po jedenastu latach palenia.. Co do palnika to z tego co wiem byl to 25 kW. Kociol mial 15.

Opublikowano
W dniu 3.11.2018 o 18:57, dormario napisał:

Najprościej tłumacząc. 

Węgiel na skutek temperatury uwalnia gazy które ulegają spaleniu tak wiec kiedy masz rozpalone palenisko i obetniesz powietrze to gazy nie spała się a ulecą kominem.  Lepiej te gazy spalać niż wypuszczać w eter. 

Podbijam temat, bo oprócz Twojego posta - vide cytat nic więcej się nie dowiedziałem. Widział ktoś, albo osobiście policzył jakie są straty w trybie nadzoru w stosunku do minimalnej pracy? Chodzi mi o konkretne liczby, bo ich znajomość jest istotna - wtedy będę wiedział, czy grzebać nieustannie w ustawieniach czy sobie odpuścić. Myślę, że 90% odpuszcza, ba, nawet się nad "problemem" nie zastanawia. Załóżmy, że kotła nie kupił majster-klepka, tylko humanista, albo jakaś no, babeczka. czy oni będą poprawiali parametry kotła, skoro wcisnęli "Praca automatyczna" + PID? A jak to jest z trybem letnim kotła, przecież ci, którzy grzeją latem wodę, mają permanentne podtrzymanie?

OK, niespalone gazy uciekają w komin, ale nie kręci się licznik EE, bo stoi wiatrak. Więc jak to jest?

Opublikowano

Moim zdaniem latem taniej jest ogrzewać cwu prądem. Ja mam włącznik czasowy i za prad latem place takie same rachunki jak w zimie. 

Co do czuwania. Ja mam ustawiony czas przekroczenia +20. W mrozy się nie odstawia a przy temp. jak dziś termostaty i tak się zamykają, piec nie ma odbioru ciepła więc się odstawia. 

Pytanie czy ktoś lubi siedzieć w piwnicy czy w domu ...

Ja wiem że mało palę, pid podaje węgiel kiedy potrzebuje i myśli za mnie. Jedyne co ustawiłem to powietrze na przesłonie wiatraka żeby nie było za dużo i jednocześnie nie kopcił. Może dlatego że mam rynnę, nie muszę kombinować nic więcej.

Opublikowano

Powiem krótko 1.5 kilo więcej na dobę gdy się odstawiał tak było u mnie .a tryb letni to inna sprawa nie będę się wypowiadał bo nie mam baniaka

Opublikowano

Tylko jak jest ciepło na dworze to czsem będzie się odstawiał zwłaszcza jak grzejniki są przymknięte. Moim zdaniem przy kilkunastu stopniach za oknem nie ma co szaleć w ustawieniach. Jak bedzie +5 to nie będzie się tak szybko odstswiał

Opublikowano
40 minut temu, 8010 napisał:

Moim zdaniem latem taniej jest ogrzewać cwu prądem. Ja mam włącznik czasowy i za prad latem place takie same rachunki jak w zimie. 

Potwierdzam, ja też grzeję prądem, taryfa nocna+weekendowa i niewielka różnica w rachunkach

Opublikowano

Ja mam rurę do gazu 2m przed płotem. Za przyłącze do granicy plus od licznika do domu wraz z  materiałem i robocizną musiał bym wywalić min 7000 zł. Pytanie ile za tą kwotę ogrzeje wody latem bo w zimie i tak chodzi piec.

Pytanie oczywiście retoryczne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.