heso Opublikowano 2 Listopada 2018 #1 Opublikowano 2 Listopada 2018 Taki sobie pomysł, chętnie posłucham lepiej zorientowanych: woda w oceanach (morzach) podgrzewana promieniami Słońca.Pytanie : jak z tej nieograniczonej ilości ciepła wyprodukować prąd, łatwy do przesłania gdziekolwiek ? Pierwsza moja myśl to pompa ciepła, podwyższająca temperaturę tej wody.Jasne, że zdaję sobie sprawę z ograniczeń, bo raczej nie da się tej wody podgrzać tym sposobem do wrzenia, aby wytworzoną parę użyć do napędu turbin generatorów prądu. A może istnieje jakiś sprytny sposób na tę temperaturę ? Może niekoniecznie wytwarzać parę, tylko napędzać tym silniki Stirlinga ? Dziwne wydaje mi się, że nie słychać jakoś o wykorzystaniu tak potężnych magazynów energii, jak właśnie ta woda zasilana ciągle Słońcem. Mała burza mózgów ? Zapraszam.
Gość jacek61 Opublikowano 2 Listopada 2018 #2 Opublikowano 2 Listopada 2018 Pewno interesując się tym tematem jest to rozwiązanie dla Ciebie znane ale być może nie dla wszystkich. Energia z fal morskich. Przy okazji odbierając energię z fal w pewnych rejonach może to okazać się np korzystne dla wybrzeża, choć tego nie jestem pewien.
PioBin Opublikowano 2 Listopada 2018 #3 Opublikowano 2 Listopada 2018 Ocean (morze) to zagłeboka woda dla mnie. Dużo słyszy się o wykorzystaniu fal morskich do produkcji energii. Ile takich instalacji powstało i gdzie nie wiem. O wykorzystaniu "ciepła" oceanu nic nie słyszałem. Prawdopodobnie koszty zabijają zyski. U nas jest trochę rzek i gdyby znalazły się fundusze (znowu wszystko sie o to rozbija) to można by to lokalnie wykorzystać. Woda płynie bez względu na porę roku/dnia. Ja cały czas stawiam Solinę czy Żarnowiec za przykład. Oczywiście lokalnie byłyby to mikroinstalacje, nie na taką skalę.
Ryni Opublikowano 21 Lutego 2020 #5 Opublikowano 21 Lutego 2020 Tak mi przyszło do głowy ogniwo Peletiera, gdyby je zatopić i umieścić w miejscach gdzie występują duże różnice temp. pomiędzy warstwami wody?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.