jedlica Opublikowano 29 Października 2018 #1 Opublikowano 29 Października 2018 Witam serdecznie, Widziałem już tematy zakładane o produkcji pelletu ale chciałbym odnowić dyskusję z racji tego iż na yt trafiłem na filmik człowieka, który robi pelleciarki. Maszyna 200mm średnicy matrycy za 1400zł. tylko trzeba z Ukrainy przywieźć i dołożyć silnik. Na innych filmikach robi pelllet z trocin sosnowych i całkiem nieźle wygląda. Myślę, że produkcja pelletu na własne potrzeby będzie stawała się coraz bardziej atrakcyjna bo ceny pelletu rosną najszybciej ze wszystkich paliw. Wiem, że trociny muszą być suche ale latem można je suszyć rozkładając cienką warstwą np na agrotkaninie.
Darek21 Opublikowano 29 Października 2018 #2 Opublikowano 29 Października 2018 Witam. Myślę że za taką cenę warto się zainteresować i spróbować. Jak by kolega sprowadzał to dla mnie też :)
jedlica Opublikowano 30 Października 2018 Autor #3 Opublikowano 30 Października 2018 Ja jestem pompiarzem ale z chęcią bym się pobawił.
Logan Opublikowano 13 Listopada 2018 #4 Opublikowano 13 Listopada 2018 Policz czas pracy, prąd, amortyzację, zapotrzebowanie, wióry i wiele innych. Nie ma o tym na forach, bo ten temat był już wałkowany dużo wcześniej i się nie opłacało. Był też męczony temat brykietu, też nic z tego. Kiedyś stolarze oddawali wióry, dziś trzeba płacić. Jest jakieś stare forum o produkcji pelletów i brykietów, szału tam nie było z tematami jak ich odwiedzałem..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.