Vlodek87 Opublikowano 27 Października 2018 #1 Opublikowano 27 Października 2018 Witam Państwa. Mam problem. Miałem ogłoszona przerwę w dostawie gazu, więc zawczasu wyłączyłem kocioł i zamknąłem zawór przy nim (tak z przezorności bo fachowcem nie jestem w tej materii) i zawór główny. Ale zapomniałem o kuchence i chyba zapowietrzyłem instalację. Po "włączeniu" gazu i przed odpaleniem kotła włączyłem kuchenkę, żeby pozbyć się ewentualnego powietrza z rur. Kocioł odpalił ale po chwili wyświetlił błąd 6L 229 (prąd jonizacji) i palnik zgasł. Po chwili pojawił się błąd 6A 227, palnik cyknął RAZ i zapalił się (nie miał 4 prób jak podaje instrukcja). Teraz kocioł pracuje normalnie, w sensie pali, reaguje na zmiany temperatur, poziom dostosowania mocy do zapotrzebowania wydaje mi się że jest taki jak przed awaria. Jest jedno ALE: w Menu Info I2: stale świeci się błąd 6A 227. Czy coś uległo uszkodzeniu? Czy muszę wzywać serwisanta do jakichś regulacji (stosunek gazu/powietrza)? Czy może błąd sam zgaśnie za jakiś czas lub jest jakiś fajny kod do usuwania kodów usterek z pamięci. Pomóżcie.
sambor Opublikowano 27 Października 2018 #2 Opublikowano 27 Października 2018 Błąd 6A to błąd związany z błędem lub blokadą palnika np zatkany syfon kondensatu też może blokować palnik - to chyba jedyne co sam możesz sprawdzić, dodatkowo może być za niskie ciśnienie gazu w instalacji lub słaba jonizacja elektrody zapłonowej - ale to i inne usterki to już serwis. Innym rozwiązaniem może być wyłączenie kotła z gniazdka i ok 5 min ponowne jego załączenie - może się samo naprawi.
Vlodek87 Opublikowano 27 Października 2018 Autor #3 Opublikowano 27 Października 2018 Dzięki za odpowiedź. Tylko dlaczego wcześniej wszystko działało a po wyłączeniu gazu i włączeniu nagle jakiś błąd. Przecież od tego chyba się nic nie mogło zepsuć. Palnik działa, kocioł grzeje, wartości jonizacji w Menu "Info" są w miarę analogiczne jak sprzed awarii. Chyba że to ciśnienie gazu... Ale to już serwisant musi sprawdzić. Błąd się pojawił jak palnik nie umiał chwilowo "zaskoczyć" (jakby zostało trochę powietrza w rurze).. Teraz wszystko pracuje a błąd pozostał. Zauważyłem że jak wcisnę przycisk klucza i przytrzymamy to pojawia się napis "H - -" wtedy jak nacisnę przycisk Reset, to pojawia się "Reset ✓" ale błąd dalej się wyświetla w pozycji I02. Jakoś serwisanci muszą usuwać błąd z pamięci nawet po naprawieniu usterki, ale Google milczy...
kornel13 Opublikowano 12 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Witam ponawiam problem kolegi wyzej. Czy wiadomo coś o rozwiązaniu usterki?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.