Skocz do zawartości
IGNOROWANY

DEFRO SMART EKOPELL 28kW - 180kg na 40h

Martino84

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rura laczaca podajnik z palnikiem ma zalamanie. Widac na zdjeciu. Tak nie moze byc.

Opublikowano
1 minutę temu, HarryH napisał:

Obniż temperaturę wody w instalacji, widzę że masz zawór 4d z siłownikiem. Oszczędzisz z miejsca >30%, jeśli teraz faktycznie masz 27C.

NbIdWG2.jpg

Z otwartym oknem.

Jak obniżyć tę temperaturę. Wybaczcie, ale jestem zielony w tym.

Opublikowano
4 minuty temu, HarryH napisał:

Obniż temperatura zaworu zadana. Na początek z 50 na 45.

Zrobione.

Opublikowano
7 minut temu, Visitor1230 napisał:

Rura laczaca podajnik z palnikiem ma zalamanie. Widac na zdjeciu. Tak nie moze byc.

4E4bMZE.png

1 czy 2?

Opublikowano
7 minut temu, pastor napisał:

Chyba ze czujnik w złym miejscu jest.

To bardzo prawdopodobne.

Opublikowano

Przy obecnej aurze moglby zejsc spokojnie ponizej 40. 

Martino zacznij od podstaw. Przeczytaj instrukcje obslugi kotla. Mowie powaznie. Inaczej nigdy nie bedziesz wiedzial co ci sie w kotle dzieje.

Opublikowano

Obserwuj zużycie pelletu, najlepiej zasyp do pełna. 

Opublikowano
1 minutę temu, Visitor1230 napisał:

Przy obecnej aurze moglby zejsc spokojnie ponizej 40. 

40 czego? Kg?

2 minuty temu, Visitor1230 napisał:

Martino zacznij od podstaw. Przeczytaj instrukcje obslugi kotla. Mowie powaznie. Inaczej nigdy nie bedziesz wiedzial co ci sie w kotle dzieje.

Ok. 

2 minuty temu, HarryH napisał:

Obserwuj zużycie pelletu, najlepiej zasyp do pełna. 

Zasypany od 18:00

2 minuty temu, Visitor1230 napisał:

1

Poprawiłem.

Opublikowano
3 minuty temu, pastor napisał:

I narysuj w końcu rury.

Będzie ciężko. Przedstawię zapewne na zdjęciach.

4 minuty temu, pastor napisał:

I wszystkie czujniki.

Czujniki? Tylko mam przy piecu. Nie mam nigdzie innych czujników.

Opublikowano
6 minut temu, Martino84 napisał:

40 czego? Kg?

40 stopni za mieszaczem, na instalacje. Co jeszcze wazne. Poszukaj w sterowniku paranmetr histereza kotla. Ustaw na min. 10 stopni. Przy ustawionych 60 stopniach dla kotla, bedzie on sie ponownie  zalaczal przy spadku do 50. 

Opublikowano
4 minuty temu, Visitor1230 napisał:

Poszukaj w sterowniku paranmetr histereza kotla. Ustaw na min. 10 stopni. Przy ustawionych 60 stopniach dla kotla, bedzie on sie ponownie  zalaczal przy spadku do 50. 

Mam ustawione na 12 stopni. Zmniejszyć na 10?

Opublikowano

Niczego juz więcej nie ruszaj! Obserwuj nzużycie pelletu.

Opublikowano

Dodatkowo mi powiedziano, że dom był mocno wychłodzony, gdy się go ogrzeje, zużycie spadnie (3 tygodnie nie miałem ogrzewania).

Czy to prawda? 

Czy prawdą jest również to, że gdy zastosuję termostaty to również zużycie spadnie?

Opublikowano

Niczego juz więcej nie ruszaj! Obserwuj nzużycie pelletu.

Ok :)

Dziękuję wszystkim za porady. Będę informował/nudził na bieżąco.

Opublikowano

Nie, zostaw. Kociol zalacza sie przy 48 stopniach i pracuje do 60 ( tak masz ustawione) temperatura za mieszaczem nie moze wtedy byc wyzsza niz te 48 stopni.

Opublikowano
2 minuty temu, Martino84 napisał:

Dodatkowo mi powiedziano, że dom był mocno wychłodzony, gdy się go ogrzeje, zużycie spadnie (3 tygodnie nie miałem ogrzewania).

Czy to prawda? 

Czy prawdą jest również to, że gdy zastosuję termostaty to również zużycie spadnie?

zgadza sie

Opublikowano

Jak przez tydzień miałeś 27C, to dom masz wygrzany :-) Ogólnie filozofia grzania domu zabytkowego i zużycie energii zasadniczo rózni sie od podejścia współczesnego. Jeżeli masz oryginalne, zabytkowe grzejniki i działały dobrze bez termostatów na poprzednim kotle (czyli temperatury w pomieszczeniach były równe), to montaz termostatów nie da juz wiele.

Opublikowano
1 minutę temu, Visitor1230 napisał:

zgadza sie

Fajnie, żyję nadzieją, że jednak wypłata nie będzie szła tylko na opał.

Opublikowano

Jeżeli masz oryginalne, zabytkowe grzejniki

Mam nowe, takie:

cv22x600x1000.jpg

Opublikowano

Nie będę zaśmiecał bo za dużo doradców to też nie dobrze i nie będziesz już w ogóle wiedział co zrobić. Ale podpowiem, kontrola rozbioru ciepła to dla Ciebie podstawa. Bo taki nieocieplony dom weźmie cały naddatek. Głowice i obniżenie temperatury obiegu 4d. Tak jak wspomnieli przedmówcy.

Zauważyłem tez pompę cyrkulacji CWU,która też potrafi pochłonąć niezłe zasoby opału jeśli jest poza kontrolą. Sprawdź czy przypadkiem nie chodzi cały czas.

No i zacznij zbierać na docieplenie bo to jest najlepszy ogranicznik kosztów ogrzewania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.