kecajbi Opublikowano 19 Października 2018 #1 Opublikowano 19 Października 2018 Krótkie pytanie kto posiada z Was Rakoczy Cortina 22kW na ekogroszek. ? Potrzebuje coś się dopytać bo chcę go kupić. Cytuj
Zbyszko125 Opublikowano 19 Października 2018 #2 Opublikowano 19 Października 2018 22kw ile M2 do ogrzania? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj
jagamax Opublikowano 10 Grudnia 2019 #3 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Witam, mam ten kocioł, nie jestem zadowolona, bardzo często włącza się czujka czadu. Nie spala całkowicie groszku, Wajha do czyszczenia komina, bardzo ciężko chodzi. Oczyszczenie z popiołu, to horror, szybko i bardzo dymi, mimo wyłączenia nadmuchu. Nie wiem co począć:( Cytuj
Jozefg1 Opublikowano 10 Grudnia 2019 #4 Opublikowano 10 Grudnia 2019 25 minut temu, jagamax napisał: Nie wiem co począć:( Zacząć od wyczyszczenia komina i przelotu z kotła do komina! I podać na jakich nastawach pracuje to może ktoś coś poradzi Cytuj
jagamax Opublikowano 10 Grudnia 2019 #5 Opublikowano 10 Grudnia 2019 (edytowane) Komin czysty,, przelot też. Dzisiaj tak ustawiony. Z boku wajha, trudna do ruszenia:( Edytowane 10 Grudnia 2019 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
Jozefg1 Opublikowano 10 Grudnia 2019 #6 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Tu masz instrukcje: https://rakoczy.pl/component/phocadownload/category/1-instrukcje-obslugi?download=1:cortina-carbo-instrukcja-obslugi A tak po mojemu to za mocno dmuchasz... Wajchę koniecznie rozruszaj bo ona musi działać, po przygaszeniu kotła można sobie pomóc naftą dla rozluźnienia zapieczeń. Cytuj
ZeitG Opublikowano 17 Marca 2020 #7 Opublikowano 17 Marca 2020 "Wajcha" będzie chodziła ciężko i nie trzeba nic nigdzie wlewać. A chodzi "ciężko" w ostatniej fazie nagrzewania szczególnie jak w prawym górnym rogu wyświetlacza (temp czopucha) jest powyżej 100 st Wajchą machamy jak temp czopucha spadnie a piec jest w trybie nadzoru dłuższą chwilę - wtedy chodzi lekko. Jak nie trzeba wyczyścić płomienice a przy okazji cały piec (Bez WYCIĄGANIA WKŁADÓW CERAMICZNYCH - NIE DOTYKAJCIE ICH - choć można to zrobić bez specjalnych narzędzi.) Czyszczenie Rakoczego, dwa razy do roku (jak palimy również latem da CWU) - przy czyszczeniu pieca z jego rozkręcaniem na tych górnych "deklach" należy rozpiąć te ślimaki w płomienicach, wyjąć je i wyczyścić płomienice i te "ślimakowe wiertła" :) Czyszczenie wyciorem to "onanizm" Ja opracowałem taką oto metodę. Wygiąłem sobie z drutu "fi" 8 mm taką literę L i wkładam ją do wkrętarki. Następnie spinam to z tą blachą "ślimakiem" i powoli na wolnych obrotach wkładam i wyciągam z płomienicy. Kiedy już "ślimaki" wytrą nagar, i sadze - spinam to wszystko na powrót. Żadnej nafty ani niczego innego - tylko czyszczenie. TIP - następny. Rakoczy wymyślił tam na tych deklach uszczelki z klinkierytu - które w sumie są "jednorazowe" Ja zrobiłem tak: Wywaliłem po kilku czyszczeniach te uszczelki i podłożyłem - przykleiłem na silikon wysokotemp sznur do pieców. Kupiłem najcieńszy jaki był "na metry" (chyba fi 6mm) ale silikon TYLKO od strony ruchomego DEKLA!!! bo jak skleicie z piecem - to będzie masakra. Teraz jak chcę czyścić piec odkręcam motylki i wyjmuję dekle. I aha, może rzeczywiście poddymiać pod tymi "motylkami" To rozwiązuję sylikonem przy składaniu pieca po czyszczeniu. Odrobina silikonu na palec i smaruję "szpilkę" wtedy wrzucam podkładkę i zakręcam motylek. Nic się nie dymi. Ten piec eksploatuję już 3 sezony. Jestem zadowolony. Czyszczenie "wajchą" płomienic - jest wygodne. A czyszczenie samego pieca jest koniecznością eksploatacyjną, i nie istnieje piec który tego nie wymaga. Palę w tym piecu - jak mam "wenę" to w trybie dwustanowym - w zależności od węgla czas podawania średnio 22/44 i wiatrak :) na 40% zmieniam te nastawy w zal od węgla i tego, czy przesypuje kopczyk do popiołu - wiatraka nie ruszam w dużym stopniu - chyba, że o kilka % (w celu pozbycia się nadmiaru spieków) Czasem je mi się nie chce zaglądać do pieca ustawiam go jak Pani - powyżej w TRYB PID i wtedy w zależności od tego czy chcę mieć wyższy czy niższy "kopczyk" operuję w PID - współczynnikiem podawania w zakresie od +25 do -25% i w celu uniknięcia "spieków" kręcę korbą :) "współczynnik went" w tym samym zakresie. Średnie nastawy w PID to współczynnik "podawania" od 0 do +10% oraz went od +5 do +20% Mam też takie pytanie nigdy nie paliłem ekogroszkiem CN2701 pech chciał że kupiłem od lokalnego dostawcy 1T tego wynalazku na koniec sezonu (akurat koronawirus się pojawił :) wcześniej był SOBIANEK z Mrówki. I widzę, ze "skokowo" nagle z dnia na dzień, choć temp za oknem kilka stopni na PLUSIE - mój piec na dotychczasowych nastawach (akurat w PID) nie może się nagrzać. Tzn nagrzewa się ale b ospale. Wsp went miałem przy ostatnim węglu ust na +5% (Sobianek) - przypominam że piec idzie w PID a wiec algorytm podawania i wentylatora zmienia się w zakresie od 1% do 100% (jak u koleżanki na foto wyżej) Uznałem, że płomień jakby miał ciężej przebijać się przez ruchomą retortę (Pancerpol) i walnąłem mu wsp wentylatora w PID na 20% Zobaczę teraz. Czy ktoś może mi powiedzieć czy ten ekogr który wymieniłem wyżej to jest jakiś szczególny, w czym rzecz? Cytuj
jagamax Opublikowano 18 Marca 2020 #8 Opublikowano 18 Marca 2020 Witam, bardzo dziękuje za wskazówki, Pozdrawiam Cytuj
ZeitG Opublikowano 18 Marca 2020 #9 Opublikowano 18 Marca 2020 Tam w tym opisie który popełniłem wyżej w swojej "radosnej twórczości" jest mega - błąd. Sznurek po usunięciu "ori" uszczelek - wklejamy oczywiście na korpus pieca - nie na dekle. A wklejamy tak, by "objechać każdą szpilkę która wystaje z pieca. Góra sznura jest niesmarowana już później silikonem. Pozwala to później na łatwy wielokrotny montaż i demontaż tych pokryw. Cytuj
jagamax Opublikowano 18 Marca 2020 #10 Opublikowano 18 Marca 2020 Na szczęście przekierowałam na Syna, ja jestem od prac prostych. Piec nie dymi, ale nie potrafimy ustawić, żeby grzał nieco słabiej. W wolnej chwili zrobie fotkę panelu Cytuj
ZeitG Opublikowano 18 Marca 2020 #11 Opublikowano 18 Marca 2020 (edytowane) Jak to " żeby słabiej grzało"? to nie ma Pani zaworu czterodrożnego? i czujnika temp zewnętrznej? Zawór to jest podstawa. Widzę że nie ma Pani też CWU z pieca. Też nie rozumiem, ale OK... Nawet jak nie ma podłączonego czujnika temp zewn - a zawór jest. To można: a) podłączyć sobie czujnik TECHA - zewnętrzny - będzie wygodnie. (Bez czujnika temp - też "da się żyć") i ustawić sobie tzw "krzywą pieca" dla różnych temp za oknem. Tak naprawdę jest to nie "krzywa pieca" ale "krzywa zaworu" czyli temp grzejników na ścianach. Bo jak jest podłogówka - potrzebne są dodatkowe zawory i sterowniki - ma Pani podłogówkę? b) jak jest zawór - kliknąć prawym klawiszem i w menu dalej zawór > ZAWÓR i ustawić mu temperaturę ZADANĄ. Idea jest taka jak posiadamy zawór 4-drożny: Wówczas na piecu utrzymujemy temp 60 + w zimie i powiedzmy 55 w lecie (jak grzejemy CWU) to na zaworze ustawiamy sobie temp powiedzmy 50 -Tyle będą miały nasze grzejniki. A jak cieplej za oknem to "prawy klik" i odpowiednio temp zaworu ustawiamy sobie tam ile chcemy np 40 st. Temp kotła natomiast - zawsze wysoka 55 do 65 w mrozy. (jak jest zawór 4 drożny. Jak nie ma to niestety pozostaje czysta "masturbacja" i ustawianie temp grzejników pokrętłem temp kotła. Ale to juz by była masakra. Bo o ile w srogie mrozy temp grzejników - nawet bez termostatów można zaakceptować tam około 60 stopni "z pieca" to już właśnie kiedy za oknem jest +5 albo +10 stopni to należałoby pokrętłem na piecu skręcić kocioł na powiedzmy 45 st. W menu "instalatora" w takiej opcji należałoby ustawić temp załączania pomp na 40 st... jednym słowem masakra. Piec "palący" na 45 st generuje b dużo wilgoci - i szybko się "skończy" Radzę, w przypadku braku zaworu zainwestować i kazać sobie zamontować - to nie będzie wielki koszt przeróbki. Aż trudno mi wręcz uwierzyć, ze ktoś kto montował nie zainstalował zaworu. Edytowane 18 Marca 2020 przez ZeitG Cytuj
Kubaa99 Opublikowano 18 Grudnia 2020 #12 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Witam posiadam Cortina Carbo 22kw i od jakiegoś czasu nie mogę ogarnąć pieca. Problem polega na tym że piec gromadzi ogromnie ekogroszek do tego stopnia że wyciągam 3 - 4 wiadra ekogroszku w zasadzie nie zużytego. Nastawy podawania mam z racji tego co robi na -18 a wentylator mam na +20 nawet 25 żeby dopalal ekogroszek zgromadzony na palenisku. Proszę o pomoc w nastawie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi