Moi drodzy,
Dom, rok budowy 2011-2012, konstrukcja szkieletowa, 140m2, dobrze ocieplony, parter ogrzewanie podłogowe, piętro grzejniki.
Piec: KRS Tech Duo 22kw,
Sterownik: Tech ST-40.
Szukam pomocy przy ustawieniu pracy pieca tak by płomień prawidłowo wystawał lekko ponad linię retorty. Aktualnie żar i ogień delikatnie cofa się w dół. Nie są to jakieś drastyczne sytuacje bo codziennie to kontroluję. Czuć że pozioma rura w której jest ślimak jest gorąca ale nie tak by czujnik wyrzucał błędy.
Poprzedni właściciel ustawił piec: praca podajnika 16, przerwa 46, moc nadmuchu 2.
Aktualnie modyfikuje ustawienia i na chwilę obecną jest:
Praca podajnika 18sek, przerwa 42, moc nadmuchu 2.
Różnica w użytkowaniu jest taka, że poprzednich właściciele mieszkali tu w 5 osób (2+3) a aktualnie mieszkam tylko żona i ja.
Piec nie ma problemu z utrzymywaniem temperatury, groszek wypala się dobrze.
Mam wrażenie że problem może wynikać z tego że zużywamy za mało wody, ale przecież nie będę jej przelewał bezsensownie https://fonts.gstatic.com/s/e/notoemoji/15.0/1f602/32.png
Poczytałem trochę instrukcje sterownika. wiem że w bliźniaczych modelach jest możliwość ustawienia pracy ślimaka i nadmuchu w trybie przerwy ale nie mam pojęcia jak to zrobić w moim a instrukcja napisana dość lakonicznie.
Samo spalanie i funkcjonowanie pieca jest dobre, ale w związku z faktem iż Nasze zużycie jest mniejsze to piec nie załącza się tak często jak powinien. W efekcie czego palenisko się obniża i praktycznie codziennie musze manualnie uruchamiać ślimak itd. Nie jest to problemem, ale jeśli da się ustawić by nie było takiej potrzeby to czemu nie skorzystać.
Nadmienię że przy niższych temperaturach poziom paleniska się obniżał ale nie tak jak teraz gdy robi się "cieplej".
Pozdrawiam 🙂