forsa22 Opublikowano 19 Października 2018 Autor #26 Opublikowano 19 Października 2018 Dwóch hydraulików twierdzi, że szkoda kasy na dodatkowy zawór, bo przy tak szerokiej instalacji nic się nie stanie. W sensie duża kotłownia, grube rury, na parterze stare 4 grzejniki żeliwne po 12 żeberek, na piętrze nowe 4 grzejniki aluminiowe (łącznie 40 żeberek). Na poddaszu kolejne dwa nowe grzejniki aluminiowe (30 żeberek) Tylko pytanie, czy to w 100% jest bezpieczne....
Gość Digitrax Opublikowano 19 Października 2018 #27 Opublikowano 19 Października 2018 Zapytaj tych magików czy wiedzą ile litrów pary robi się z jednego litra wody podczas gotowania i w jaki sposób ma to znaleźć ujście do atmosfery nie robiąc nikomu krzywdy.
Hermogenes Opublikowano 19 Października 2018 #28 Opublikowano 19 Października 2018 Jakieś 1,6 m3 dla temperatury 100C pod ciśnieniem 1bara, pod ciśnieniem 2 bary pewnie tej wody trzeba 1,2 kg na 1 m3 i temperaturę podnieść do 110C. obym wiele się nie mylił. poz Hermogenes
forsa22 Opublikowano 19 Października 2018 Autor #29 Opublikowano 19 Października 2018 Na samym początku mówiłem im o tej parze, a oni "Instalacja da rade" ... Muszę znaleźć jakiegoś fachowca i niech to przerobi pod zawór DVB schładzający.
GREMIK Opublikowano 20 Października 2018 #30 Opublikowano 20 Października 2018 Nie wiem kto u Ciebie był, ale sądząc po ich wypowiedzi. Doświadczenie zdobywali na fuchach po godzinach pracy nie związanej z instalacjami c.o. Załóż to zabezpieczenie i miej spokój. Trochę spory ten kocioł 22kW na 10 grzejników. U mnie siedzi 25kW na prawie 370m2 i 25 grzejnikach panelowych (głównie 1400x600). Z taką instalacją nie mam problemów z osiągnięciem 80*C z załączoną pompką. Lepiej by było jakbyś założył wężownice zamiast zaworu DBV. Zawór DBV spuszcza gorącą wodę z instalacji CO zastępując ją zimną z wodociągu. Nie jest to dobre rozwiązanie dla kotła. Dużo lepiej sprawdza się wężownica schładzająca. Woda chłodząca nie ma kontaktu z tą znajdującą się w instalacji, a ciepło odbiera poprzez przepływ miedzianą wężownicą. Przy grzaniu wody takim kotłem na same potrzeby CWU w lato to łatwo przesadzić i uzyskać za wysoką temp.
forsa22 Opublikowano 20 Października 2018 Autor #31 Opublikowano 20 Października 2018 U mnie jest 250m2 do ogrzewania, tylko że przed przeróbką były 4 stare żeliwne grzejnik na piętrze (około 50 żeberek). No muszę znaleźć jakiegoś dobrego fachowca ;) W lato jak grzałem samym ekogroszkiem przy moich ustawieniach nigdy nie osiągnąłem temperatury powyżej 65 stopni.
forsa22 Opublikowano 20 Października 2018 Autor #32 Opublikowano 20 Października 2018 Zimą przy ogrzewani samym ekogroszkiem również temperatury max kotła na poziomie 65 -70 stopni. Problem jest gry jest dokładane drzewo i pompa CO się wyłącza pod wpływem termostatu pokojowego i gdy temperatura osiągnie 95 stopni na kotle włącza się schładzanie powinny się uruchamiać dwie pompy CWU i CO, ale CO jest blokowana przez termostat pokojowy Auraton 2025 RTH.
Dragster Opublikowano 20 Października 2018 #33 Opublikowano 20 Października 2018 @forsa22, wystarczy, że pierdyknie Ci czujnik temperatury kotła i sterownik będzie grzał tak długo do póki nie odleci kocioł wraz z okolicą w kosmos. Zakładam że zabezpieczenia STB które by rozłączyło elektrycznie sterownik też nie ma.
forsa22 Opublikowano 20 Października 2018 Autor #34 Opublikowano 20 Października 2018 taki offtop. Znacie jakiegoś hydraulika z województwa łódzkiego który podjął by się w sposób profesjonalny montażu tych zabezpieczeń,: schładzające kocioł oraz STB? Bo nie chcę znowu szukać po omacku ....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.