BufalloBill1 Opublikowano 13 Października 2018 #1 Opublikowano 13 Października 2018 Witam serdecznie!!! Jestem tu nowy więc jeśli piszę nie w tym miejscu co trzeba to z góry przepraszam i proszę o przeniesienie ;) Jestem użytkownikiem nowej instalacji co i cwu zasilanej piecem na paliwo stałe, która - można powiedzieć - działa "prawie" bez zarzutu... "Prawie" gdyż mam problem z jednym z czterech odpowietrzników... Jest to mosiężny, niezbyt skomplikowany, ręczny odpowietrznik z nakrętką, który daje się we znaki w czasie grzania wody użytkowej... Po zagrzaniu wody do zadanej temperatury - u mnie akurat 38 stopni (więcej mi nie trzeba) z krućca wydobywa się świst i tryska woda, wówczas zdejmuję całkowicie nakrętkę do czasu "wygazowania" się wody :) No i niby wszystko ok niestety kiedy już odpowietrznik wypuści powietrze, po jakimś czasie widzę (nakrętka jest zdjęta) jak pomału narasta sobie woda i sączy się - wówczas jedyne co mogę zrobić to zakręcić nakrętkę na maksa - wtedy już nic nie kapie...Moja wiedza z zakresu instalacji CO jest raczej podstawowa ale zdaję sobie sprawę z tego że odpowietrzniki powinny być odkręcone... Mam jednak dopuścić by sączyła się woda??? Czy maksymalne zakręcenie może być groźne??? Pozostałe trzy odpowietrzniki mam odkręcone, są ciche i suche... W załączniku przesyłam zdjęcie... Pozdrawiam
g69 Opublikowano 14 Października 2018 #2 Opublikowano 14 Października 2018 Odpowietrznik dokończył swojego żywota.Czas go wymienić.Chyba,że Ci nie przeszkadza takie ręczne odpowietrzanie. Jak często musisz odpowietrzać?
BufalloBill1 Opublikowano 14 Października 2018 Autor #3 Opublikowano 14 Października 2018 Generalnie to instalacja ma potrzebę odpowietrzenia tym odpowietrznikiem tylko po nagrzaniu wody w bojlerze... Przed rurą zasilającą wężownicę mam zainstalowany sterownik, który po dobiciu przez piec do zadanej temperatury tj. 38 stopni przestawia się i wtedy z odpowietrznika dochodzi syczenie stąd wiem że muszę go odkręcić na maksa...Jeszcze niedawno żadnego wycieku nie było, nakręcałem ponownie nakrętkę tak aby tylko delikatnie załapała na gwincie i był spokój, teraz kiedy grzanie wody jest wyłączone i piec pracuje w trybie grzania, widzę jak podchodzi woda.. Odpowiadając na pytanie to muszę go odpowietrzać raz dziennie, tak nawiasem to co to jest za odpowietrznik??? Mi to wygląda na jakiś najtańszy badziew...
PrzeMal Opublikowano 15 Października 2018 #4 Opublikowano 15 Października 2018 To jest na powrocie czy na zasilaniu? Zaworów zwrotnych nie masz w instalacji? Nic nie ma być podkręcane, wszystko ma się odpowietrzacz automatycznie, ale nie wiem czy nie lepiej byłoby ci założyć zwykły manualny odpowietrznik, jak w grzejnikach, ale wówczas musi być zawór bezpieczeństwa i radzę naprawdę dobry założyć jeśli nie chcesz za chwilę wymieniać głowic w bateriach. Ja mam manualne odpowietrzniki na CWU i raz w miesiącu na chwilę odkręceniu i wystarczy.
Tsport Opublikowano 15 Października 2018 #5 Opublikowano 15 Października 2018 Patrząc na temat to myślę, że kolega @odpowietrznik powinien powiedzieć jaki ma problem :):):) PS. sorry ale nie mogłem się powstrzymać. :):)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.