Rimowałs Opublikowano 7 Października 2018 Autor #26 Opublikowano 7 Października 2018 Udało mi się wstawić prosty schemat mojej instalacji może to coś pomoże. PS. Wydaje mi się że moje grzejniki działają poprawnie. Kryzowanie wiem o co chodzi. Pozdrawiam.
Rimowałs Opublikowano 7 Października 2018 Autor #27 Opublikowano 7 Października 2018 Wstawiłem prosty schemat mojej instalacji. Kryzowanie wiem o co chodzi.
Rimowałs Opublikowano 7 Października 2018 Autor #28 Opublikowano 7 Października 2018 Przepraszam za podwójne wpisy ale nie za bardzo to ogarniam
Rimowałs Opublikowano 7 Października 2018 Autor #29 Opublikowano 7 Października 2018 Tem,powrotu dokładnie Ci nie powiem ponieważ mój kocioł nie posiada czujnika. Ale wynosi ona 3-4 st. C. Według mnie to mało. Założyłem na powrocie termometr przylgowy także nie wiem czy jest to adekwatne, bo miałem dwa i każdy pokazywał co innego.
gbbsoft Opublikowano 7 Października 2018 #30 Opublikowano 7 Października 2018 U mnie temperatura powrotu jest w menu systemowym - > diagnoza - > wartości monitorowane - > kociol/palnik - > temperatura powrotu.Jak to wygląda u ciebie?Ps. Zakładam że kryzowanie jest ok.Wysłane przy użyciu Tapatalka
gbbsoft Opublikowano 7 Października 2018 #31 Opublikowano 7 Października 2018 "3-4 stC" to ona nie wynosi, bo by prawie zamarzla ... :-) Wysłane przy użyciu Tapatalka
Rimowałs Opublikowano 7 Października 2018 Autor #32 Opublikowano 7 Października 2018 Chodzi mi o różnicę między zasilaniem a powrotem 3-4st.c. Niestety nie mam tego parametru w menu diagnoza.Dlatego założyłem termometr przylgowy na rurę powrotu
Rimowałs Opublikowano 7 Października 2018 Autor #33 Opublikowano 7 Października 2018 Grzejniki między górą a dołem wyczuwalna różnica. Tak jak szkoła mówi.
gbbsoft Opublikowano 7 Października 2018 #34 Opublikowano 7 Października 2018 U mnie jak różnica między powrotem a zasilaniem jest mniejsza niż 10stC to piec się wyłącza - to widzę doświadczalne. Więc to raczej norma.Coś czuję, że fakt wyłączania się u Ciebie pieca jest rzeczą normalna, przy obecnych temperaturach. Możesz pobawić się w zwiększenie lub zmniejszenie temperatury początkowej krzywej grzewczej i zobaczyć czy to zmienia coś na plus. Także spróbuj zwiększyć wybieg pompy. To może rozwiązać problem niedogrzewanie pomieszczeń. W końcu głównym problemem jest niedogrzewanie pomieszczeń, a dopiero pobocznym problemem jest zbyt częste wyłączanie pieca. Wysłane przy użyciu Tapatalka
Rimowałs Opublikowano 7 Października 2018 Autor #35 Opublikowano 7 Października 2018 Będę próbował jak coś się zmieni to się odezwę. Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.
Rimowałs Opublikowano 7 Października 2018 Autor #36 Opublikowano 7 Października 2018 Czy kolega może mi jednak obliczyć te nastawy,na zaworachy. Zobaczę co wyliczenia a co moje nastawy. Pozdrawiam. Ja robiłem to metodą prób i błędów.
gbbsoft Opublikowano 7 Października 2018 #37 Opublikowano 7 Października 2018 Metoda uproszczona liczenia kryz jest taka: Zakłada się (to się przydaje przy odczytywaniu wykresów): - stratę ciśnienia na kaloryferze: 6kPa=0,06bar=60mbar - spadek temperatury na kaloryferze: 20stC Bierze się moc kaloryfera w Watach i dzieli się przez iloczyn (1,05 * 20stC); dla jednopłytowych C11 przez iloczyn (1,163*20), 20stC to właśnie spadek temperatury. W wyniku otrzymujesz przepływ w kg/h. To jest prawie to samo co m3/h, trzeba tylko podzielić jeszcze przez 1000. Czasami na wykresach jest kg/h, czasami jest m3/h. Potem bierze się wykres zaworu i dla danego kg/h i straty ciśnienia odczytuje się jaka kryza byłaby najlepsza.
gbbsoft Opublikowano 7 Października 2018 #38 Opublikowano 7 Października 2018 W twoim przypadku wychodzi (zakładając, że nie masz jednopłytowych, jak ja): 1008W -> 48,00kg/h (Kv) 1568W -> 74,66kg/h 1120W -> 53,33kg/h 1344W -> 64,00kg/h 2016W -> 96kg/h Teraz w Internecie trzeba znaleźć tabele lub wykres dla twojego zaworu. I tu mam problem. Czy to jest to, co masz: https://imihydronic.blob.core.windows.net/resources/Documents/Instructions/IMI_Heimeier/Low/Eclipse.pdf Jeżeli tak, to tam jest taka tabelka na drugiej stronie: w pionie "delta t" czyli spadek temperatury, czyli 20sztC; w poziomie moc kaloryfera. Można bez liczenia wyliczyć numer kryzy. np.: 1008W -> kryza 4
Rimowałs Opublikowano 8 Października 2018 Autor #39 Opublikowano 8 Października 2018 Bardzo dziękuję za odpowiedź i wyliczenia. Będę testował, jak co dam znać
Rimowałs Opublikowano 13 Października 2018 Autor #40 Opublikowano 13 Października 2018 Nastawy przy grzejnikach mam ok. Musiałem zmienić nastawy pompy z delta p1 na nastawę z mocą na procentowe minimum. Właściciele rc300 wiedzą o czym piszesze. Uzyskałem większą różnicę między zasilaniem a powrotem. Co zmniejszyło częstotliwość załączanie kotła. A to było moim celem. Pozdrawiam
gbbsoft Opublikowano 13 Października 2018 #41 Opublikowano 13 Października 2018 Ciekawe... To może i ja zmienię "Char. wykreślna pompy" na "Sterowanie mocą". Ciekawe co się u mnie zmieni? Tylko ja nie mam sprzęgła hydraulicznego... A ty masz?
Rimowałs Opublikowano 13 Października 2018 Autor #42 Opublikowano 13 Października 2018 Nie. Ale na tych nastawach przestały szumieć dwa grzejniki i uzyskałem tą różnicę między zasilaniem a powrotem. Obecnie wynosi ona 7-9 s. C. Wiem że ta nastawia zalecana jest do instalacji ze sprzęgłem. Ale instrukcja swoje a życie swoje, przecież wiesz.
gbbsoft Opublikowano 20 Października 2018 #43 Opublikowano 20 Października 2018 Dzisiaj się bawiłem ustawieniami trybu pompy. Po przełączeniu w tryb "sterowanie mocą", przy 10stC na zewnątrz, piec zaczął się włączać i wyłączać. Po przełączeniu z powrotem na "p2", wszystko ustalo.Czyli u mnie lepiej P2... :-) Wysłane przy użyciu Tapatalka
Rimowałs Opublikowano 27 Października 2018 Autor #44 Opublikowano 27 Października 2018 A czy możesz podać ilość załączeń na dobę twojego kotła z twoimi ustawieniami. Pozdrawiam
gbbsoft Opublikowano 27 Października 2018 #45 Opublikowano 27 Października 2018 Przy obecnych temperaturach (od 6 do 12stC) mam ok. 12 włączę na dobę. Więc obnizylem o 5stC temperaturę początkowa krzywej grzania i będę przez tydzień obserwował. Trzeba zauważyć, że piec ogrzewa tylko jeden dom, a jest zaprojektowany do ogrzewania dwóch domów. Więc obecnie jest mocno przewymiarowany i ma prawo się wyłączać, bo jest w miarę ciepło. Więc jestem słabym wzorcem dla innych. Wysłane przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.