danielu221 Opublikowano 4 Października 2018 #1 Opublikowano 4 Października 2018 Witam serdecznie forumowiczów, Wprowadziłem się właśnie do mieszkania,którego nikt nie wynajmował. W mieszkaniu mam problem z kaloryferami - nie grzeją poprawnie a ich ciepło jest prawie nie wyczuwalne. Rurka doprowadzajaca wodę jest ciepła, a sam kaloryfer nie. Grzejniki są wykrezowane,odkrecone na 5. Odpowietzrnilem je, poprzez spuszczenie powietrza i paru litrów wody (moze wiecej trzeba?). Coś chyba nadal blokuje jej przepływ, ale już kończą mi sie pomysły , a w mieszkaniu zimno.zastanawiam się,co to takigo może być. Czy być może biała śruba przy zaworach doplywu/odplywu? Czy coś innego? Dodam,ze te biała srube ciezko odkrecic,wiec balem sie silowac z nia.Będę dozgonnie wdzięczny za pomoc.
sambor Opublikowano 4 Października 2018 #2 Opublikowano 4 Października 2018 Biała śruba to korek grzejnika, więc tego nie odkręcaj, natomiast sprawdź czy są zawory odcinające całe mieszkanie od reszty instalacji - muszą być odkręcone na max. - sa przeważnie 2 na zasilaniu i powrocie i któryś może być zakręcony, ponadto może trzeba jeszcze spuścić wody ze wszystkich grzejników. Tam pewnie są głowice na grzejnikach - sprawdź ich stan , ew czy nie zapiekł się zawór regulująco - odcinający w grzejniku Co służy do ogrzewania mieszkania? kotłownia osiedlowa czy własny kocioł?
danielu221 Opublikowano 4 Października 2018 Autor #3 Opublikowano 4 Października 2018 Dziękuję za odpowiedź. Co do instalacji - dwa zawory były odkręcone (przy zasilaniu zawór i taki wykręcany grzybek, a przy powrocie zawór). Co do spuszczenia wody, ile należy jej spuścić i skąd by wiadomo, że to wystarczająca ilość, spuściłem ok 2-3 L z każdego kaloryfera, a mam ich trzy) . Zawór regulująco/odcinający - czy to ten, którym reguluję "moc" ogrzewania? Jeśli tak, to raczej nie powinien się zapiec. Wyregulowany był na maksymalny przepływ. Dodam, że instalacja jest nowa i używana pierwszy raz. Co do kotłowni, ciężko mi powiedzieć bo się nie znam, ale jest to blok mieszkalny, nowe budownictwo i obstawiam, że osiedlowa.
sambor Opublikowano 4 Października 2018 #4 Opublikowano 4 Października 2018 Daj fot góry tego grzejnika.
danielu221 Opublikowano 4 Października 2018 Autor #5 Opublikowano 4 Października 2018 Jakby trzeba lepsze lub bardziej szczegółowe to daj znać ;)
kiminero Opublikowano 4 Października 2018 #6 Opublikowano 4 Października 2018 Zapukaj do sąsiadów czy u nich grzeją. Może cieplik jest sterowany pogodowo i przy tych temperaturach ogrzewanie jest centralnie ograniczane.
danielu221 Opublikowano 4 Października 2018 Autor #7 Opublikowano 4 Października 2018 Grzeje, nawet na korytarzu te kaloryfery sa cieplejsze. Najdziwniejsze ze rurka doprowadzajaca jest ciepla. Dodaje zdjecia glowicy
kiminero Opublikowano 4 Października 2018 #8 Opublikowano 4 Października 2018 A zdemontuj głowice z zaworów i sprawdź, czy trzpień zaworu pracuje (powinieneś móc go wcisnąć o jakieś 5 mm, a po puszczeniu sam wraca do pozycji wyjściowej). Zrób też foto główki zaworu. Są tam wybite numery regulacji wstępnej.
danielu221 Opublikowano 4 Października 2018 Autor #9 Opublikowano 4 Października 2018 Ok, po pracy to zrobie. Ale odkrecalem glowice,zeby wyregulowac i przepływ ustawiony tam byl na 8, czyli max. Nie probowalem wciskac nic.
sambor Opublikowano 4 Października 2018 #10 Opublikowano 4 Października 2018 Ja bym obstawiał przyklejone grzybki zaworów - były takie przypadki na forum i to wielokrotnie, Po robocie sprawdzają czy nie cieknie i rozmiary grzejnika oraz zasilania pionów, reszta przeważnie nie jest ruszana i to są efekty. Albo głowice nie są od tych zaworów
kiminero Opublikowano 4 Października 2018 #11 Opublikowano 4 Października 2018 Problem źle dobranych głowic łatwo sprawdzić po ich demontażu. Jeśli zawory pracują prawidłowo (nie przykleiły się), to grzejniki ze zdemontowanymi głowicami powinny hulać na max. Jak nic z tych rzeczy nie pomoże, to problem na zasilaniu mieszkania z węzła. Innej sensownej opcji nie widzę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.