Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba o pomoc

danielu221

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie forumowiczów,

Wprowadziłem się właśnie do mieszkania,którego nikt nie wynajmował. W mieszkaniu mam problem z kaloryferami - nie grzeją poprawnie a ich ciepło jest prawie nie wyczuwalne. Rurka doprowadzajaca wodę jest ciepła, a sam kaloryfer nie. Grzejniki są wykrezowane,odkrecone na 5. Odpowietzrnilem je, poprzez spuszczenie powietrza i paru litrów wody (moze wiecej trzeba?). Coś chyba nadal blokuje jej przepływ, ale już kończą mi sie pomysły , a w mieszkaniu zimno.zastanawiam się,co to takigo może być. Czy być może biała śruba przy zaworach doplywu/odplywu? Czy coś innego? Dodam,ze te biała srube ciezko odkrecic,wiec balem sie silowac z nia.Będę dozgonnie wdzięczny za pomoc.

1538630889617452703769.jpg

1538630932468229773916.jpg

1538631019418224495536.jpg

Opublikowano

Biała śruba to korek grzejnika, więc tego nie odkręcaj, natomiast sprawdź czy są zawory odcinające całe mieszkanie od reszty instalacji - muszą być odkręcone na max. - sa przeważnie 2 na zasilaniu i powrocie  i któryś może być zakręcony, ponadto może trzeba jeszcze spuścić wody ze wszystkich grzejników.

Tam pewnie są głowice na grzejnikach - sprawdź ich stan , ew czy nie zapiekł się zawór regulująco - odcinający w grzejniku

Co służy do ogrzewania mieszkania?

kotłownia osiedlowa czy własny kocioł?

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź. Co do instalacji - dwa zawory były odkręcone (przy zasilaniu zawór i taki wykręcany grzybek, a przy powrocie zawór). Co do spuszczenia wody, ile należy jej spuścić i skąd by wiadomo, że to wystarczająca ilość, spuściłem ok 2-3 L z każdego kaloryfera, a mam ich trzy) . Zawór regulująco/odcinający - czy to ten, którym reguluję "moc" ogrzewania? Jeśli tak, to raczej nie powinien się zapiec. Wyregulowany był na maksymalny przepływ. Dodam, że instalacja jest nowa i używana pierwszy raz.

Co do kotłowni, ciężko mi powiedzieć bo się nie znam, ale jest to blok mieszkalny, nowe budownictwo i obstawiam, że osiedlowa.

Opublikowano

A zdemontuj głowice z zaworów i sprawdź, czy trzpień zaworu pracuje (powinieneś móc go wcisnąć o jakieś 5 mm, a po puszczeniu sam wraca do pozycji wyjściowej). Zrób też foto główki zaworu. Są tam wybite numery regulacji wstępnej.

Opublikowano

Ja bym obstawiał przyklejone grzybki zaworów - były takie przypadki na forum i to wielokrotnie,

Po robocie sprawdzają czy nie cieknie i rozmiary grzejnika oraz zasilania pionów, reszta przeważnie nie jest ruszana i to są efekty.

Albo głowice nie są od tych zaworów

Opublikowano

Problem źle dobranych głowic łatwo sprawdzić po ich demontażu. Jeśli zawory pracują prawidłowo (nie przykleiły się), to grzejniki ze zdemontowanymi głowicami powinny hulać na max. Jak nic z tych rzeczy nie pomoże, to problem na zasilaniu mieszkania z węzła. Innej sensownej opcji nie widzę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.